Oproepen
-
23 april 2025
Eindwerk autisme
Lees meer
Wij zijn Kaelyn Ivens en Finn Gorrebeeck. Wij zitten in het zesde jaar Humane Wetenschappen. Voor onze onderzoekscompetentie onderzoeken wij wat de belangrijkste bronnen van stress zijn bij jongeren met autisme in het secundair onderwijs. Wij vroegen ons af of u tijd heeft om onze vragen te beantwoorden (zie onderaan).
Wij willen ook graag de jongeren zelf bevragen. Als u in aanmerking komt kan u volgende link open voor onze enquête? Dit is volledig anoniem. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckEpQ6Ykuk5vEYXIr8VJGO–krYOEo5-d52OdQ2uBYCF236Q/viewform?usp=preview1. Welke factoren binnen het secundair onderwijs veroorzaken volgens u de meeste stress bij leerlingen met autisme?
2. Kunt u voorbeelden geven van situaties op school die vaak leiden tot verhoogde stress bij deze leerlingen?
3. Hoe ervaren leerlingen met autisme sociale situaties op school, zoals groepswerk of pauzes?
4. In welke mate spelen sensorische prikkels, zoals geluiden en verlichting, een rol in het veroorzaken van stress bij deze leerlingen?
5. Zijn er aanpassingen in de fysieke schoolomgeving die volgens u effectief zijn gebleken in het verminderen van stress?
6. Welke interventies of ondersteuningsmaatregelen past uw instelling toe om stress bij leerlingen met autisme te verminderen? Waren deze succesvol?
7. Hoe vaak komen leerlingen met autisme bij jou aankloppen met stressgerelateerde problemen? (Nooit, Bijna nooit, soms, vaak, heel vaak)
8. Welke adviezen geven jullie aan scholen om stress bij deze leerlingen te verminderen? (zoals aanpassingen, training, begeleiding, enz)
9. Hoeveel procent van uw werk is gerelateerd aan leerlingen met autisme of stress?
10. Merk je dat leerlingen in de derde graad vaker om hulp vragen dan in de tweede graad? (Minder vaak, even vaak, vaker) En weet u waarom?
11. Komt stress volgens u vaker voor bij leerlingen met autisme? Waarom?
Heeft u nog extra informatie over dit onderwerp dat u nog graag kwijt wilt?Alvast bedankt voor uw medewerking.
Met vriendelijke groeten
Directe link naar dit item
Kaelyn Ivens en Finn Gorrebeeck -
11 april 2025
Website over autisme en maatschappij
Lees meer
Sinds november ’24 heb ik een eigen website over autisme: autismevolgensvivian.nl
Hierop bespreek ik de maatschappelijke omgang met autisme, toegespitst op Nederland. Ook de heersende visie op autisme binnen de sociale wetenschappen komt aan bod. Klinkt dat te ingewikkeld? Ik probeer vooral in mijn blogs voor een zo breed mogelijk publiek te schrijven. Hiertoe deel ik ook mijn persoonlijke ervaringen als vrouw met autisme, waaronder zowel worstelingen als grappige momenten.Mijn belangrijkste oproep? Lees en deel mijn site, zodat ik zoveel mogelijk mensen kan leren wat het betekent om autisme te hebben, en hoe ze met hun autisme en dat van anderen om kunnen gaan.
Oproep 2: ik zoek nog een tekstredacteur met enige ervaring. De beloning is het aanbod van mijn eigen redactiewerk. Reacties kun je mailen naar vivian.deegens@gmail.com
Directe link naar dit item -
1 april 2025
Ouders gezocht voor onderzoek naar inclusie op de BSO
Lees meer
Vanuit de Rijkuniversiteit Groningen doen wij onderzoek naar inclusie op de BSO.
We zijn benieuwd naar de ervaringen van ouders van kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Wat is (nog) nodig is om kinderen zich te laten voelen dat ze er op een reguliere BSO bijhoren, zich betrokken voelen en mee kunnen doen?We zijn op zoek naar ouders die hun ervaringen en mening willen delen in een individueel interview.
Enthousiast?
Klik op de link (https://edu.nl/49cfa) voor meer informatie en deelname. Bij vragen op opmerkingen kunt u mailen met Britt Brekhof: b.brekhof@rug.nl
Directe link naar dit item -
22 januari 2025
Gezocht: regiomoeder/-coördinator Stichting Mama Vita Groningen
Lees meer
Mama Vita is een landelijk netwerk voor moeders met een kind met autisme. Binnen de verschillende regio’s in Nederland worden bijeenkomsten georganiseerd. Doel is om
ervaringen en kennis te delen. Een luisterend oor en ontspanning te bieden. Voor de regio Groningen is Mama Vita op zoek naar een regiomoeder (of 2) die zelf een kind of kinderen met autisme heeft (dus ervaringsdeskundige is) en circa 11x per jaar een bijeenkomst wil organiseren voor een hele fijne groep moeders (31 leden) die allen een kind hebben met autisme. Daarnaast onderhoud jij contact met het bestuur, sta je geïnteresseerden te woord, maak je een jaarplanning, regel je sprekers of bedenk je thema-avonden en zorg je tijdens de bijeenkomsten dat de gesprekken in goede banen worden geleid etc. Ook beheer je de Whatsapp- groep en maak en verstuur je de uitnodigingen. Je ontvangt een vrijwilligersvergoeding en een budget voor koffie, thee en eventuele andere zaken. Een aantal moeders heeft aangegeven hierbij te willen ondersteunen, maar kan of wil dit niet zelf oppakken. De huidige regiomoeder doet dit vrijwilligerswerk al meer dan 10 jaar en draagt nu graag het stokje over. Heb je interesse of vragen, mail gerust naar mamavitagroningen@hotmail.com.Meer info over Mama Vita: www.mamavita.nl
Directe link naar dit item -
17 januari 2025
AIC Groningen zoekt vrijwilligers
Lees meer
AIC Groningen zoekt ervaringsdeskundige vrijwilligers. Wij bieden een divers team, waarbij er door de persoonlijke ervaring met autisme een grote onderlinge betrokkenheid is ontstaan. Een meerwaarde van dit werk is dat je anderen kunt helpen met de ervaring die je zelf hebt opgedaan. Het geeft een zinvol en bevredigend gevoel. Wij bieden daarnaast interessante en diverse deskundigheidsbevordering. Ook hebben we een maandelijks overleg waarin we met elkaar als team in overleg onze activiteiten en taakverdeling afstemmen.
Taken en werkzaamheden
Vrijwilligers van het AIC Groningen (onderdeel van de NVA, Nederlandse Vereniging Autisme) bieden: deelgenotencontact, advies/informatie, themabijeenkomsten, een Afspraakmorgen, een Auticafe; kortom een inspirerende neurodiverse omgeving met de nodige er- en herkenning.
Vaardigheden en kwaliteiten
• Bekend met autisme (als ouder, partner bijvoorbeeld).
• In staat zijn om een luisterend oor te bieden waarbij de eventuele eigen privé-problematiek opzij kan worden gezet om anderen te helpen.
• Te informeren en te adviseren; ervaringsuitwisseling.
• Kunnen helpen met het organiseren van activiteiten.
• Voorkeur gaat uit naar mensen met jonge kinderen en of partner met autisme, maar hoeft dus niet.
• Beschikbare tijd is flexibel, maar minstens 2x in de maand enkele uren.Meer informatie vind je op onze website www.aicgroningen.nl.
Eventueel nog vragen en/of opmerkingen? Mail ons gerust! aic_groningen@live.nlWees welkom!
Directe link naar dit item
Autisme Informatiecentrum Groningen
p.a. Bessemoerstraat 4
9741 AJ Groningen -
17 oktober 2024
Ondersteuning ouders; kan het makkelijker?
Lees meer
Wil je meer rust en vertrouwen thuis? Heb je moeite met het omgaan met van een kind met autisme? Loop je tegen (je eigen) grenzen aan, is er spanning en onrust bij jullie thuis? Graag ga ik (vrijblijvend en zonder kosten) met je in gesprek. Ik ben in januari gestart met een opleiding tot 3 principes facilitator. Vanuit dit inzicht bespreek ik graag met je hoe het omgaan met je kind makkelijker kan!
Het moederschap vond ik een uitdaging. Lange tijd vroeg ik me af of dit ook anders kan. Inmiddels weet ik dat het antwoord daarop ja is! Door om te gaan met je kind vanuit vertrouwen en je inzicht dat het leven van binnen naar buiten werkt.
Mijn oudste zoon (diagnose autisme) ervaarde ik lange tijd als een grote uitdaging. Zijn gedrag en emoties maakte ons als ouders soms wanhopig. Achteraf zag ik toen niet dat mijn eigen ervaring het probleem was. Er waren zoveel gedachten en bijbehorende emoties rondom het kind. Voortdurend keek ik tegen het eigen denken hierover aan. Hier kan je niks aan doen, maar dit is hoe het werkt. Toen ik écht inzag dat het leven van binnen naar buiten werkt veranderde mijn ervaring van een uitdaging in verwondering. Helderheid en zien wat er bij jezelf en je kind gebeurd heeft ons zoveel rust gegeven.
Elke situatie is neutraal, ook de situatie waarin je kind ontploft. Alleen lijkt en voelt dat vaak anders. Dit heeft te maken met de werking van de 3 principes. Zien dat het leven van binnen naar buiten werkt zorgde bij mij voor een hele andere kijk op het omgaan met je kind. Er is meer rust en vertrouwen in elkaar. De omgang met mijn kinderen gaat zoveel makkelijker.
Eind 2019 kwam ik in aanraking met de 3 principes. Eerst via een podcast, een dagtraining en later een 3 daagse training. Inmiddels volg ik de opleiding tot 3 principes facilitator. De 3 principes beschrijven hoe het leven werkt. Gesprekken voer ik vanuit deze beschrijving.
Wil je samen in gesprek over het omgaan met je kind? Samen kijken hoe dit makkelijker kan? Stuur mij een bericht via vertrouweninjekind@gmail.com en dan neem ik contact met je op.
Hartelijke groet Roos
Directe link naar dit item -
24 maart 2023
Autismecoaching & Autisme Relatiecoaching
Lees meer
Via mijn praktijk bied ik persoonlijke levensloopcoaching voor jongeren en volwassenen met autisme in de regio Groningen. De coaching is gericht op persoonlijke groei om zo meer grip te krijgen op ASS door middel van praktische tools. Ook bied ik specialistische relatiecoaching voor partners met autisme. In deze relatiecoaching richt ik me op het aanleren van effectieve communicatieve vaardigheden.
Wil je hier meer informatie over? Of loop je ergens tegenaan en wil je met iemand praten? Neem gerust contact op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.
Dit kan via de website www.talebi.nl of per mail via info@talebi.nl.
Directe link naar dit item