Home Over autisme Autisme en werk Baan behouden

Baan behouden

Wat helpt om te kunnen blijven werken?

Het is handig om te vertellen dat je autisme hebt, want dan kun je helemaal jezelf zijn en heb je een prettiger uitstraling

Je baan verliezen kan je niet altijd voorkomen. Op zaken als bezuinigingen en ontslagrondes heb je als werknemer nou eenmaal weinig invloed. Maar soms lopen werknemers met autisme op de werkvloer tegen specifieke problemen die hun baan in gevaar kan brengen. Hoe kan je dit zoveel mogelijk voorkomen?

 • Omgaan met vergaderingen, pauzes en bedrijfsuitjesSociale situaties op het werkLees meer

  Als je autisme hebt kunnen met name sociale situaties op het werk zoals vergaderingen, pauzes en bedrijfsuitjes extra stressvol zijn.

  De Werkgroep Autisme en Werk van PAS Nederland (belangenvereniging voor en door normaal- tot hoogbegaafde volwassen personen met autisme) heeft twee notities opgesteld met tips.

  Notitie Pauzes en Bedrijfsuitjes

  Notitie Autisme en Vergaderen

 • Omgaan met ingrijpende veranderingenVerhuizing of reorganisatieLees meer

  Ingrijpende veranderingen op het werk zijn voor iedereen stressvol. Maar het kost mensen met autisme nog meer moeite en energie om hiermee om te gaan. Daarom is het raadzaam om bij een grote verandering zoals een verhuizing van het bedrijf, een nieuwe functie of een reorganisatie bijtijds hulp te vragen aan een jobcoach en/of collega.

 • Hulp vragenVertel anderen waar je hulp bij nodig hebtLees meer

  Er zijn verschillende mensen aan wie je hulp kunt vragen:

  Collega’s en leidinggevenden Uit onderzoek blijkt dat werknemers met autisme die begeleiding en steun krijgen van hun collega’s en leidinggevenden doorgaans het succesvolst zijn. Vooral tijdens ingrijpende veranderingen (nieuwe baan, verhuizing van het bedrijf of een reorganisatie) kan deze begeleiding erg belangrijk zijn om uitval te voorkomen. Zie ook www.ikbenharrie.nl

  Jobcoach Helpt werknemers met een beperking zo zelfstandig mogelijk te leren werken.  De aanvraag loopt vaak via het UWV, sommige bedrijven werken met eigen jobcoaches. Het is vaak een goed idee om tijdens ingrijpende veranderingen (extra) begeleiding te organiseren. Dat kan overigens ook heel goed de begeleiding zijn van een collega of leidinggevende.

    Naasten Mensen uit het netwerk van een werknemer met autisme, ouders, vrienden of partners, kunnen vaak waardevolle tips geven. Zij kennen de werknemer het beste en weten wat hij of zij nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren op de werkvloer.

 • Handige linksMethodieken en tips Lees meer

  Gereedschapskist voor werkgever en jobcoach
  Hoe zie je aan een werknemer met autisme dat hij oververmoeid dreigt te raken? Onder welke omstandigheden functioneert een werknemer met autisme optimaal? Op deze en andere vragen geeft de toolbox Autiproof Werkt! antwoord. 

  De Autisme Ambassade
  Het project Autisme Ambassade van Vanuit autisme bekeken maakt zich sterk voor meer openheid over autisme op de werkvloer.

   

  Collega als begeleider
  Een collega of leidinggevende kan een waardevolle begeleider zijn voor een werknemer met autisme. Voor meer informatie en trainingen: www.ikbenharrie.nl

  Ken jezelf!
  ‘Wat werkt…’ is een praktische methode waarmee snel inzicht kan worden verkregen in de talenten en mogelijkheden van werknemers of studenten met autisme. Ontwikkeld door de Koninklijke Auris Groep. Meer informatie: www.auris.nl

  Jobcoach
  Begeleidt werknemers met een arbeidshandicap. Doel is deze werknemers zo zelfstandig mogelijk leren functioneren op de werkvloer. Aanvraag en vergoeding via het UWV. Meer informatie: www.uwv.nl

  Downloads van presentaties over ‘werken met autisme’ op NVA-Themadag Werken met autisme (2014): 

Sluiten
Word nu lid!