Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen

Autisme bij jonge kinderen

Kenmerkend voor deze levensfase

Autisme is onzichtbaar. Meestal merkt de buitenwereld niet meteen aan je kind wat er aan de hand is. Toch maken ouders van kinderen met autisme zich vaak al vroeg zorgen over de ontwikkeling van hun kind. Bijvoorbeeld omdat een baby extreem veel huilt, of juist heel erg stil is.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft een richtlijn ontwikkeld voor vroeg herkenning van autisme. Deze zijn hier te downloaden. Daarin staan onder andere de 8 belangrijke signalen die kunnen wijzen op autisme bij jonge kinderen:

  • Brabbelt niet bij 12 maanden
  • Heeft geen interesse in andere mensen bij 12 maanden
  • Lacht niet naar anderen bij 12 maanden
  • Reageert niet wanneer hij of zij  wordt toegesproken bij 12 maanden
  • Maakt geen gebaren (wijzen, zwaaien) bij 12 maanden
  • Maakt nog geen functioneel gebruik van woorden bij 18 maanden
  • Gebruikt nog niet spontaan 2-woordzinnen bij 24 maanden
  • Terugval van eerder verworven taal of sociale vaardigheden op enige leeftijd

Mijn kind is anders

Mensen in de omgeving zeggen soms tegen ouders dat het wel meevalt, of dat ze het kind beter moeten opvoeden. En iedereen heeft zijn mening al klaar als je kind een flinke driftbui krijgt in de supermarkt. Ouders kennen hun eigen kind echter het beste. Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling  van je kind is het belangrijk dit te melden op het consultatiebureau. Als het nodig is, kan de arts van het consultatiebureau doorverwijzen voor verder onderzoek van je kind.

Diagnose

Alleen een gz-psycholoog of psychiater kan bepalen of een kind autisme heeft. Bij jonge kinderen gebeurt dit op basis van gesprekken met de ouders in combinatie met observatie van het kind. Vanaf de eerste verjaardag is het mogelijk om bij kinderen signalen op te vangen die mogelijk wijzen op autisme. Zoals het niet reageren op hun naam en nog niet brabbelen als ze 12 maanden zijn. Kenmerkend voor autisme bij jonge kinderen is dat ze problemen hebben in de omgang met ouders en met andere kinderen.

Lees meer over autismediagnostiek in de Zorgstandaard Autisme 

Platform Autisme Jonge Kind

Op het platform Autismejongekind.nl is inspiratie en informatie te vinden voor ouders én professionals, zoals jeugd- en huisartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, leidsters van dagverblijven, leerkrachten etc. Er staat informatie op over mogelijke signalen van autisme bij jonge kinderen, en wat je kunt doen wanneer je deze signalen herkent. Ook vind je er ervaringsverhalen van ouders voor ouders en van professionals voor professionals. De site is nog volop in ontwikkeling, na de zomer volgt bijvoorbeeld meer over interventies die mogelijk zijn bij jonge kinderen.

Autismejongekind.nl is een initiatief van Stichting Papageno, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind, en is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Sluiten
Word nu lid!