Autisme in combinatie met …
Home Over autisme Autisme in combinatie met …

Autisme in combinatie met …

Mensen met autisme hebben vaak nog één of meerdere andere diagnoses. Dit wordt door hulpverleners vaak ‘comorbiditeit’ of ‘bijkomende diagnose’ genoemd. 

De combinatie van autisme en psychiatrische of lichamelijke klachten vraagt vaak om specifieke diagnostiek en behandeling. Kennis van autisme bij de hulpverlener verdient daarom de voorkeur. 

Door het autisme zijn bijkomende diagnoses soms lastig te stellen, bijvoorbeeld doordat er sprake is van overlap van klachten. Ook kan een aandoening als een depressie of een angststoornis bij mensen met autisme anders tot uiting komen dan bij de algemene bevolking. Veel mensen met autisme ervaren bovendien dat zij anders (vaak heftiger) reageren op medicatie. 

De meest voorkomende bijkomende diagnoses bij Nederlandse volwassenen met autisme zijn volgens het Nederlands Autisme Register stemmingsstoornis (waaronder depressie), AD(H)D, angst- en/of dwangstoornis, burn-out/chronische vermoeidheid, posttraumatische stressstoornis (ptts) en persoonlijkheidsstoornis.

Veelvoorkomende lichamelijke problemen bij volwassenen met autisme zijn: slaapproblemen, vermoeidheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn/migraine en allergie.

Binnenkort vind je op deze website veel meer informatie over de afzonderlijke bijkomende klachten van mensen met autisme!

Meer informatie over bijkomende problemen, ook bij kinderen met autisme, vind je op de website van het Nederlands Autisme Register.