Home Over autisme Onderzoek naar autisme EmFASiS (vrouwen en autisme)

EmFASiS (vrouwen en autisme)

Betere diagnose en behandeling voor meisjes en vrouwen met autisme

De NVA doet mee aan een project over vrouwen met autisme. Dit project moet bijdragen aan een betere diagnose en behandeling voor meisjes en vrouwen met autisme.

EmFASiS is de afkorting van ‘Elucidating Female AutiSm Study: Improving diagnosis and early intervention.’ Studie voor het ophelderen of verduidelijken van autisme bij vrouwen: Het verbeteren van het stellen van een diagnose en tijdige behandeling.

Waarom het EmFASiS onderzoek ?
De indruk bestaat dat meisjes en vrouwen met autisme andere klachten hebben dan jongens en mannen. Autisme wordt bij hen vaak niet of laat herkend. Het uitblijven van passende behandeling kan leiden tot verergering van klachten.

Doel
Het doel van dit 4-jarige onderzoeksproject is kennis te vergroten over de verschillen tussen vrouwen en mannen met autisme.

Verwacht resultaat
Met de resultaten kunnen zorgverleners autisme bij meisjes en vrouwen beter en eerder herkennen. Daarmee kunnen zij sneller passende hulp krijgen.

Achtergrondinformatie
Het project wordt uitgevoerd door het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) van Jonx (Lentis) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Yulius en het Erasmus MC. Het onderzoek wordt gefinancierd door het ZonMW programma Gender en Gezondheid. Het project loopt 4 jaar en is van start gegaan in 2018. NVA is één van de samenwerkingspartners en is betrokken bij de werving van ervaringsdeskundigen die inhoudelijk een bijdrage leveren aan zowel studie design als de interpretatie van resultaten.

Contact                                                                                                                                                                                           Meer informatie: de EmFASiS website (www.emfasisonderzoek.org)
Uitvoerende onderzoeker Sigrid Piening is contactpersoon voor dit project. Het e-mailadres is: emfasis@lentis.nl

Sluiten
Word nu lid!