Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen (0 tm 3 jaar) Gezin Waar vind je steun als ouder?

Waar vind je steun als ouder?

jonge kinderen van 0 tm 3 jaar

Ouders delen hun ervaringen het liefst met andere ouders van kinderen met autisme, deze begrijpen het beste waar je doorheen gaat. Ook hebben ouders vaak behoefte aan informatie en kennis over autisme.

Naast de zorg voor je kind is het ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Veel ouders geven aan dat ervaringen delen met gelijkgestemden hen helpt om de situatie te accepteren en de zorg voor hun kind beter aan te kunnen. Ze hebben het gevoel er niet alleen voor te staan.

Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

  1. De NVA biedt haar leden vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen. Met wie je samen kunt ontspannen, bijvoorbeeld op een Auti-Doe-Dag in een pretpark of bij een toneel- of filmvoorstelling. En regelmatig wordt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten gecombineerd met nuttige informatie: tijdens een themadag, congres of een informatieavond in de regio.

Kijk hier voor alle mogelijkheden

  1. Gezinsbegeleiding
  2. Mama Vita van Balans: een landelijk netwerk voor moeders van kinderen met autisme. Mama Vita brengt moeders bij elkaar en biedt ondersteuning door diverse activiteiten, bijeenkomsten en (kennis)programma’s.
  3. Facebookgroepen; Er zijn verschillende besloten facebookgroepen waar ouders hun ervaringen delen, om advies vragen en elkaar ondersteunen in de zoektocht naar passende ondersteuning voor hun kind.
  4. NVA-Forum: Als je lid bent van de NVA krijg je ook toegang tot het NVA-forum. Hier kan je ook ervaringen delen, bijvoorbeeld met andere ouders.
  5. Je omgeving: familie, vrienden, buren. Vraag om hulp, zeg wat je nodig hebt. Durf om hulp te vragen. Vertel je omgeving waar je behoefte aan hebt (bijvoorbeeld iemand die ’s morgens een halfuur op je kind let, zodat jij je andere kinderen rustig naar school kunt brengen). Hulp komt soms uit heel onverwachte hoek!
  6. NL MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen. Er zijn 20 MEE organisaties verspreid door het hele land. Je kan hier terecht voor hulp bij het regelen van zorg en ondersteuning.
  7. Balans: Vereniging Balans staat op voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding.