Home Campagne Autisme op de Agenda

Campagne Autisme op de Agenda

Autismekennis op de juiste plek is van cruciaal belang!

Hier vind je alle informatie over de campagne ‘Autisme op de Agenda’, die op 23 januari 2024 van start is gegaan. De komende maanden gaat de NVA aan de slag om met politici en beleidsmakers in gesprek te komen om zo autisme op de agenda te zetten. 

Hier vind je het laatste nieuws…

14-02-2024 Autisme op de Agenda bij VWS

Pleidooi voor tijdige hulp voor kinderen met autisme en een verstandelijke beperking

Wat gaat er mis in de zorg voor kinderen en jongeren met autisme en een verstandelijke beperking? De NVA organiseerde deze week een presentatie over

dit onderwerp voor een brede delegatie ambtenaren van het ministerie van VWS. Ouders en zorgverleners vertelden over de huidige praktijk – die stemt niet erg vrolijk.

Lees hier het hele bericht


30-01-2024 Bij de gemeenten op de agenda

Bij onze ruim 350 NVA-vrijwilligers viel een exemplaar op de deurmat. Om hen te bedanken voor hun inzet

van het afgelopen jaar en om ze de komende maanden te ondersteunen in de lokale belangenbehartiging, want in steeds meer gemeenten verdwijnt specialistische autismehulp. De verhalen in dit boek laten zien dat een wijziging in het lokale beleid broodnodig is.

Wat veel mensen met autisme dringend nodig hebben, is levensloopbegeleiding. De NVA zet zich in 2024 in voor het recht op levensloopbegeleiding voor iedereen met autisme in Nederland, ongeacht leeftijd. Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol.

Autisme doe je er niet even bij!

We hebben onze NVA-vrijwilligers in het hele land gevraagd om ons te helpen bij deze campagne. Wij gaan de komende maanden met hen meedenken en aansluiten bij gesprekken met – bijvoorbeeld – ambtenaren van gemeenten, lokale politici, scholen, wijkteams en zorginstellingen om autisme ook daar op de agenda te krijgen.


23-01-2024 De officiële start van de campagne.

Op dinsdag 23 januari heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (de NVA) de campagne Autisme op de Agenda gelanceerd. NVA-directeur Caroline Verkerk reikte het eerste exemplaar uit van het boek ‘Autisme op de Agenda’ aan Tweede kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA).

Bekijk hieronder de officiële uitreiking van de agenda.


Wat kan jij doen?

De campagne Autisme op de Agenda is gestart en hebben we jouw hulp hard nodig!

Loop jij in jouw gemeente tegen drempels aan? Bijvoorbeeld als het gaat om zorg, wonen, werk  of onderwijs? Laat het ons vooral weten – dan komen wij misschien wel langs voor een goed gesprek met de betrokken politici en beleidsmakers!


 

 • Start campagne: Boeklancering 'Autisme op de Agenda' Lees meer

  Start campagne “Autisme op de Agenda’

  Op dinsdag 23 januari heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (de NVA) de campagne Autisme op de Agenda gelanceerd. NVA-directeur Caroline Verkerk reikte het eerste exemplaar uit van het boek ‘Autisme op de Agenda’ aan Tweede kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA).

  Dit boek staat vol verhalen van mensen met autisme. Over werk, onderwijs, wonen en zorg. Ze geven een realistisch beeld van de vele drempels die zij vrijwel dagelijks ervaren in hun leven. Deze verhalen gaat de NVA onder de aandacht brengen van (lokale) politici en beleidsmakers, want autisme moet op de agenda komen!

  De boeklancering vond plaats bij Perscentrum Nieuwspoort. Naast Lisa Westerveld waren ook Paul van Meenen (D66), Jan Paternotte (D66), Aant Jelle Soepboer (NSC), Anita Pijpelink (GL-PvdA) en Agnes Joseph (NSC) aanwezig. Ook zij hebben een exemplaar ontvangen.

  Daarnaast vertelde Elijah Delsink, NVA-ambassadeur en oprichter en voorzitter van Leerlingenbelang Speciaal Onderwijs (LBVSO) waarom jongeren met autisme vaak de laatste in de rij zijn en waarom zij dubbel zo hard moeten knokken voor kansen die voor een ander vanzelfsprekend zijn.

  Ook waren enkele van de geportretteerde mensen met autisme aanwezig. Eén van hen is studente Fay Briggeman (24), die in het boek onder meer vertelt hoeveel stress het haar oplevert om elk jaar opnieuw de juiste ondersteuning te regelen. ‘Het is goedkoper voor de maatschappij om voldoende ondersteuning te bieden, zodat mensen met autisme kunnen studeren en werken! Iets toevoegen aan de maatschappij is juist wat ik het liefste wil’, drukte zij de aanwezige Kamerleden op het hart.

  Bekijk hieronder de officiële start van deze campagne.

 • Waarom moet autisme op de agenda?Lees meer

  Caroline Verkerk: ‘Ons doel is dat mensen met autisme niet langer hoog genoteerd staan op talloze droevige lijstjes, zoals nu het geval is.

  • Zo is ruim 10% van de kinderen en jongeren met autisme in de leerplichtige leeftijd thuiszitter.
  • En heeft de helft van de volwassenen met autisme geen betaald werk.
  • Ook wachten mensen met de diagnose autisme extreem lang voordat zij aan de beurt zijn in de ggz.

  Dit kan en moet anders. Daarom zetten wij autisme op de agenda.’

  Dat is hard nodig, want op dit moment verdwijnen in veel gemeenten in autisme gespecialiseerde begeleiders. Hun klanten stappen noodgedwongen over naar zorgorganisaties die soms niet of nauwelijks weten, waar je als persoon met autisme tegenaan loopt in het leven. Zorgorganisaties die denken: autisme, dat doe je er gewoon even bij! Het tegendeel is waar: de juiste autismekennis op de juiste plek is en blijft van cruciaal belang. Ook in de klas, bij de instelling voor beschermd wonen, in het wijkteam en in de ouderenzorg, om enkele voorbeelden te noemen.

  De NVA wil dat er overal in Nederland zogeheten levensloopbegeleiding beschikbaar komt voor iedereen met autisme die hier behoefte aan heeft – precies zoals de Gezondheidsraad in 2009 al adviseerde.

 • In de mediaLees meer

  Autisme op de Agenda’ in de media

  • Fay heeft het eerste exemplaar van Autisme op de Agenda uitgereikt aan Lisa Westerveld en zij staat met haar verhaal in het Nieuwsblad Den Haag: https://www.rodi.nl/denhaag/nieuws/378756/haagse-studente-reikt-boek-autisme-op-de-agenda-uit-aan-kamer
  • Na de boeklancering barstte het los op sociale media. Naast de vele likes onder onze berichten en livestream, kregen we vooral veel emotionele  reacties van onze volgers. Ook deelde enkele dagen later Lisa Westerveld een mooie post over ‘Autisme op de Agenda’.Zo schrijft ze “Ik ben blij met dit boek, zodat er meer kennis komt over autisme in onderwijs, de zorg en in de hele samenleving. Nu verspillen we veel talent, omdat kinderen en jongeren uitvallen in het onderwijs. Of op latere leeftijd geen werk kunnen vinden, terwijl ze met de juist begeleiding zich prima kunnen redden en helemaal opbloeien…”
Sluiten
Word nu lid!