Home 40 mensen, 40 verhalen Mechteld van der Westen

Mechteld van der Westen

Mechteld van der Westen raakte gefascineerd door wat de diagnose autisme bij mensen oproept, toen in 2009 een dierbare van haar de diagnose kreeg. Begin 2018 kreeg zij in haar werk de kans om met het expertiseteam van Vanuit Autisme Bekeken aan de slag te gaan met hoe het recht op autonomie en ‘jezelf zijn’ voor mensen met autisme – ook als je niet aan de ‘gemiddelde norm’ voldoet – in de praktijk kan worden waargemaakt.

‘De diagnose autisme is gebaseerd op gedrag, maar gaat daardoor voorbij aan de diversiteit van oorzaken die daaronder kan liggen. Ik vind het zorgelijk dat we in onze samenleving er vaak van uitgaan dat iedere persoon met de diagnose autisme gebaat is bij dezelfde soort hulp of methodiek. Dan vergeten we naar de mens te kijken en aan te sluiten op wat die ene persoon nodig heeft om zich te ontwikkelen in eigen volgorde en tempo.

Het zou mooi zijn als we afkomen van het stereotiepe beeld over autisme. En dat het woord ‘stoornis’ (een medische term) niet langer als maatschappelijke term wordt gebruikt om een groep mensen te duiden. Zodat een kind van tien, dat mee wil én kan doen, niet overal leest en hoort dat het een (psychische) ‘stoornis’ heeft.

Ik geloof dat het niet per se gaat om ‘autismevriendelijker’, maar dat het gaat om ‘mens-vriendelijker’. Zodat alle kinderen op school en thuis meekrijgen dat het een kracht is dat iedereen verschillend is. En dat de grote maatschappelijke systemen van zorg, onderwijs, werk en vrije tijd daar meer op worden ingericht.’

Sluiten
Word nu lid!