Home 40 mensen, 40 verhalen Marc Evers

Marc Evers

Marc Evers is paralympisch zwemkampioen en NVA-ambassadeur. Hij werd al jong gediagnosticeerd met klassiek autisme. Marc heeft daarnaast een verstandelijke beperking. Hij heeft Nederland mogen vertegenwoordigen op veel internationale toernooien zoals WK’s, EK’s en Paralympische Spelen. Zo heeft hij zijn steentje bij kunnen dragen aan de acceptatie van de gehandicapte sporter.

‘Ik maak me er zorgen over dat mensen met autisme zoals ik worden beoordeeld op de zaken in het leven waar we wat minder goed mee om kunnen gaan, in plaats van op de kwaliteiten die we wel hebben. Ik hoop echt dat de maatschappij accepteert dat niet iedereen hetzelfde is. Mijn ouders zeggen dat mijn ‘handicap’ juist mijn kracht is. Ik kan mij goed focussen op de doelen die ik mijzelf stel. Daardoor ben ik zo ver gekomen in mijn sport. Een teamsport is niet zo mijn ding. Maar als individuele sporter is het mij wel gelukt.

Ik denk dat er nog een lange weg te gaan is voordat Nederland echt autismevriendelijk is. En niet alleen voor mensen met autisme. Zeker in de huidige maatschappij waarin individualisme hoogtij viert en waarin veel mensen alleen met zichzelf bezig zijn. In het dorp waar ik woon, passen de mensen nog op elkaar. De buren kennen elkaar nog. Minder begaafde mensen doen gewoon mee in de maatschappij en zijn er ook onderdeel van. Er is een sociaal netwerk. Dat is belangrijk. Ze gaan gewoon uit, zijn lid van sportverenigingen en er wordt niet raar mee omgegaan. De inclusieve maatschappij, zoals dat tegenwoordig heet, geldt niet alleen voor mensen met autisme. Maar ook voor mensen die op een andere manier zorg van de maatschappij nodig hebben, zoals ouderen en eenzame mensen. De Hillegomse politiek faciliteert dat ook zo goed mogelijk. Ik zou graag willen dat dat overal zo was.’

Sluiten
Word nu lid!