Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen (0 tm 3 jaar) Kinderopvang Naar peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder

Naar peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder

jonge kinderen van 0 tm 3 jaar

Een deel van de peuters met autisme gaat naar een regulier kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of naar gastouders. Als ouder kun je de medewerkers al veel waardevolle informatie geven over hoe jullie thuis omgaan met je kind, inclusief wat het nodig heeft om de dag goed door te komen. Ook kun je hen deze infographic laten zien.

Daarnaast kan een orthopedagoog of speltherapeut de medewerkers mogelijk extra handvatten bieden. Hoe nodig je dit kind het beste uit tot contact? Hoe zorg je dat dit kind zich veilig voelt in deze omgeving? Zo leren zij begrijpen wanneer bepaald gedrag van een peuter met autisme extra aandacht behoeft en wanneer niet. Wanneer is ‘fladderen’ met de armen bijvoorbeeld een uiting van vrolijkheid en wanneer van stress of angst? Een orthopedagoog of erkende speltherapeut wordt vanuit de aanvullende verzekering vergoed door een aantal zorgverzekeraars.

Maar voor een deel van de jonge kinderen met autisme is het lastig om een reguliere peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of school te bezoeken. Voor hen is de omgeving te druk en kan de opvang hen niet genoeg ondersteuning bieden. Zij hebben meer baat bij gespecialiseerde kinderopvang. Kijk voor meer info bij Specifieke dagbehandeling.

 

Sluiten
Word nu lid!