Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen (0 tm 3 jaar) Signalen en diagnose Diagnose bij kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand

Diagnose bij kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand

jonge kinderen van 0 - 4 jaar

Jullie kennen je kind het allerbeste. Jullie weten precies wanneer er zorgen zijn over de ontwikkeling van jullie kindje. Vanaf de eerste verjaardag kunnen er signalen zijn die mogelijk wijzen op autisme. Vanaf 24 maanden kan een diagnose autisme gesteld worden. Het is ontzettend belangrijk dat jullie je gehoord voelen en weten waar je terecht kan voor hulp.

Ondersteuning

  • jullie huisarts
  • het consultatiebureau
  • het team van het (medisch) kinderdagverblijf of peuterspeelzaal
  • Integrale Vroeghulp (Dit is een samenwerking van organisaties die ouders helpen die zich zorgen maken over de ontwikkeling en/of het gedrag van hun kind. Je kunt overal in Nederland terecht, zonder verwijzing en zonder .)

Vragenlijsten

De CoSos-vragenlijst helpt om te bepalen of er voldoende signalen van autisme zijn waardoor het nodig is om verder onderzoek te doen. Deze vragenlijst wordt ook op het consultatiebureau ingezet. Daarnaast gebruikt men de Bayley-test om het algehele ontwikkelingsniveau van jonge kinderen te beoordelen. Deze instrumenten zijn in te zetten in samenspraak met een psycholoog of orthopedagoog.

Diagnose autisme

Alleen een GZ-psycholoog of psychiater kan bepalen of een kind autisme heeft en de diagnose stellen. Bij jonge kinderen gebeurt dit naast observatie van het kind op basis van gesprekken met ouders/verzorgers, de leidster op het dagverblijf en bij het kind betrokken hulpverleners. Een diagnose verandert niets aan wie je kind is, het helpt je alleen om je kind beter te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden. Met een diagnose kan je ook het gedrag van je kind makkelijker uitleggen aan anderen. En daarnaast opent een diagnose deuren naar begeleiding om de balans in je gezin te bewaren, ook voor eventuele broertjes of zusjes. Wees niet bang om hulp te vragen aan professionals, andere ouders en (online) contactgroepen.

Op tijd hulp vragen

We willen benadrukken dat het vroegtijdig inzetten van hulp binnen het gezin ontzettend belangrijk is. Door al in een vroeg stadium ondersteuning te krijgen, voorkomen jullie overbelasting en kunnen jullie de beste zorg bieden aan jullie kindje.

Meer info

Binnen de Nederlandse Vereniging voor autisme is een Expertgroep die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Deze gids van Platform Schouders is voor ouders die net de diagnose van hun kind hebben gehoord. Een diagnose van een beperking of chronische ziekte.

 

Sluiten
Word nu lid!