Home Over autisme Autisme in combinatie met … Autisme en verstandelijke beperking

Autisme en verstandelijke beperking

Voordat de diagnose autisme valt, wordt vaak eerst ontdekt dat je kind, je broer of je zus een verstandelijke beperking heeft. Want hij of zij ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdsgenootjes.

Als er daarnaast sprake is van autisme, verloopt die ontwikkeling niet alleen langzamer maar ook anders, grilliger. De diagnose autisme wordt vaak pas op een later moment gesteld, maar bevat waardevolle informatie. Want autisme heeft invloed op alle levensgebieden: de kans is groot dat iemand minder goed functioneert op sociaal gebied en sterke behoefte heeft aan structuur en voorspelbaarheid. Ook communiceert iemand met autisme waarschijnlijk op een andere manier met zijn omgeving dan iemand met alleen een verstandelijke beperking.

Autisme voorop

In de visie van de NVA moet in de begeleiding het autisme voorop staan en pas daarna de verstandelijke beperking. Dit is in de praktijk niet altijd het geval. Nog te vaak is begeleiding in de reguliere verstandelijk gehandicaptenzorg gericht op het omgaan met de verstandelijke beperking, en wordt autisme als ‘bijkomende problematiek’ gezien. Met alle gevolgen van dien, zoals gedragsproblemen of een depressie.

Lees alles over autisme en een verstandelijke beperking in ons dossier Verstandelijke beperking

De NVA heeft een Expertgroep Autisme en Verstandelijke Beperking.

Sluiten
Word nu lid!