Home Over autisme Studeren Studeren met autisme

Studeren met autisme

Een opleiding volgen die bij je past

In het HBO kom ik mijn autisme sterker tegen dan op de universiteit. Mijn sterke kanten, zoals geheel in één ding op kunnen gaan en uiterst nauwkeurig te werk kunnen gaan, zitten me nu in de weg, terwijl ik denk er tijdens mijn toekomstige werk juist veel aan te zullen hebben

Het succesvol afronden van een opleiding is niet altijd eenvoudig. De juiste vooropleiding, een goede intelligentie en een flinke dosis motivatie vormen lang niet altijd een garantie voor succes, zo ervaren veel jongeren met autisme. Want er komt nog veel meer kijken bij een studie, zoals contact met medestudenten en docenten, plannen & organiseren en stages. Deze ‘bijzaken’ kunnen voor jongeren met autisme een grote struikelblok vormen. Relatief veel van hen verlaten voortijdig hun opleiding en dat is doodzonde. Want zonder diploma wordt het heel moeilijk om werk te vinden. En dus ook om je talenten tot hun recht te laten komen.

Een goed begin is het halve werk. Neem vooraf ruim de tijd om een goed beeld te krijgen van een opleiding en van welke beroepen je er na afloopt mee kunt gaan uitoefenen. Oriënteer je zo vroeg mogelijk op vervolgopleidingen; liefst ruim voordat het drukke examenjaar van je middelbare school begint. Bezoek open dagen en meeloopdagen, doe een beroepsoriëntatietest en praat met zoveel mogelijk mensen over hun beroep en/of studiekeuze.

Sluiten
Word nu lid!