Home Oproepen
Abonneer

Oproepen

 • 16 september 2019 Ervaringen met autismevriendelijke initiatieven Lees meer

  Voor een wetenschappelijk artikel ben ik op zoek naar mensen die ervaringen hebben met een initiatief op het gebied van autismevriendelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld een autismevriendelijke kermis of filmvoorstelling zijn. Ook ben ik op zoek naar mensen die herinneringen hebben aan of geïnspireerd zijn door de campagne rond autismevriendelijkheid van het Fonds Psychische Gezondheid in (2009).

 • 16 september 2019 Gezocht: deelnemers voor pilot 'Levensloopbegeleiding voor mensen met autisme'

   

   

  Lees meer

  Voor een pilot zoeken we mensen met een officiële diagnose autisme die problemen ervaren en behoefte hebben aan levensloopbegeleiding. NB: Deze oproep geldt uitsluitend voor inwoners uit de regio Apeldoorn en Den Haag.

  We zoeken mensen met een officiële diagnose autisme (van jong tot oud) die problemen ervaren en behoefte hebben aan levensloopbegeleiding.

  Deelname aan deze pilot betekent dat je zelf een levensloopbegeleider mag kiezen (een professional of iemand uit je netwerk). Deze persoon mag jou de komende jaren begeleiden op alle vlakken die belangrijk voor je zijn (zorg, onderwijs, wonen, werken, vervoer, relaties, enz.). De levensloopbegeleiding kost je niets, want jouw levensloopbegeleider wordt vanuit de pilot betaald. Deelname betekent wél dat je ook deelneemt aan onderzoek. Daarvoor heb je af en toe een interview, een enquête of word je gevraagd om (financiële) gegevens.

  Niet iedereen kan meedoen: er zal een selectie plaatsvinden. Als je je interesse kenbaar maakt, laten we je weten hoe dit proces gaat. Je hebt tot uiterlijk 24 september tijd om je interesse kenbaar te maken en daarna weet je binnen enkele weken of je kan meedoen.

  Geïnteresseerd? Meld je dan hier aan!

 • 20 juli 2019 NAR zoekt deelnemers onderzoek

  In Nederland hebben naar schatting 190.000 mensen een autismespectrumstoornis (ASS). We weten nog te weinig over de levensloop van mensen met autisme om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Om deze reden is het Nederlands Autisme Register (NAR) opgericht. Het NAR is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Het doel van het NAR is om de levensloop van kinderen, adolescenten en volwassenen met autisme (en een verstandelijke beperking) voor langere tijd te volgen via online vragenlijsten. Daarnaast wil het NAR in samenwerking met de NVA opkomen voor de belangen van mensen met autisme – in al hun diversiteit. Meer informatie vindt u op www.nederlandsautismeregister.nl

  Wij zijn hard op zoek naar:

  • ouders van jonge kinderen met autisme of
  • vertegenwoordigers van mensen met autisme en een verstandelijke beperking of
  • mensen die geen autisme hebben en tot de controlegroep kunnen behoren.

   

  Lees meer

  Door de samenwerking tussen het NAR en de NVA is het mogelijk om aan de ene kant beter inzicht te krijgen in de omvang van de problemen bij deze doelgroep en aan de andere kant beter op te kunnen komen voor de belangen van mensen met autisme, zowel voor jong als oud. Samen kunnen we bouwen aan meer begrip en kansen voor kinderen en volwassenen met autisme.

  Deelnemers ontvangen ongeveer één keer per jaar een online vragenlijst. Per keer kan de deelnemer beslissen of hij/zij wil meedoen. Deelname aan het register is vrijwillig en gratis. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen in een beveiligd systeem.

  Meer info en aanmelden kan via www.nederlandsautismeregister.nl

 • 19 juli 2019 Praat mee over inclusief middelbaar onderwijs voor iedereen Lees meer

  Zit jij op het regulier middelbaar onderwijs, ben jij autistisch en wil je graag meepraten over inclusief onderwijs? Dan zijn wij op zoek naar jou!

  Samen met jou willen wij kijken hoe middelbare scholen open en toegankelijk kunnen zijn voor autistische jongeren. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Misschien heb je zelfs al ideeën hoe het beter zou kunnen.

  Het onderzoek bestaat uit focusgroepen, online of op een locatie. Als dank voor je deelname krijg je een vergoeding van 10 euro.

  Meer weten of mee doen?
  Kijk dan snel op:
  https://kindenemotie.nl/schoolplein-project/informatie-voor-jongeren

 • 12 juli 2019 Op zoek naar werk? Of al aan het werk? Doe mee aan onderzoek! Lees meer

  Met meer zelfkennis vind je makkelijker werk dat bij je past. Werkwebautisme.nl is de plek om je persoonlijk ontwikkelingsprofiel (POP) te maken. Dat geeft je inzicht in je sterke en verbeterpunten en welke steun je nodig hebt. Je kunt een CV downloaden én een rapportage die laat zien welk werk bij je past. Dit POP is toegespitst op de fase waarin je zit (studeren, werk zoeken, werk houden of geen werk/studie). Bij WerkWeb- Autisme (WW-A) vind je bovendien heel veel informatie en tips over autisme en werk.

  Die informatie is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Werkwebautisme.nl is opgezet door onderzoekers van de universiteit Groningen en de Hogeschool Rotterdam.

  Onderzoek naar arbeidsgereedheid

  Het Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en de afdeling Toegepast Gezondheidsonderzoek van UMC Groningen onderzoeken hoe het gesteld is met de arbeidsgereedheid van mensen met autisme. Zij willen mensen met autisme op twee momenten vragen of zij klaar zijn voor de arbeidsmarkt, nog zonder dat zij gebruik hebben gemaakt van WerkWeb-Autisme.

  En? Heeft het geholpen?

  Later kan dan bij mensen die wél gebruik hebben gemaakt van WW-A vastgesteld worden of dit gebruik een bijdrage levert aan het verbeteren van je arbeidsgereedheid. Arbeidsgereedheid betekent in hoeverre je voorbereid denkt te zijn om betaald werk te vinden of uit te voeren.

  Aanmelden

  Voor dit vooronderzoek vragen de onderzoekers je hulp. Heb je autisme? Meld je dan aan om de vragenlijsten in te vullen. Als je een POP aanmaakt, ontvang je vanzelf een mail met de vraag of je mee wilt doen. Met jouw antwoorden help je mee om de begeleiding van mensen met autisme te verbeteren. WerkWeb-Autisme helpt je verder!

  Kijk hier voor meer informatie.

  Heel hartelijk bedankt namens de onderzoekers!

 • 11 juli 2019 Kinderen (8-14 jaar) gezocht voor onderzoek naar taalvermogens van kinderen met autisme Lees meer

  De Rijksuniversiteit Groningen is op zoek naar kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar die mee willen doen aan een grootschalig onderzoek naar de taalvermogens van kinderen met en zonder autismespectrumstoornissen (ASS). Het zou heel fijn zijn als u mee wilt doen!

  Waar gaat het onderzoek over?
  In dit taalonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht hoe goed kinderen met en zonder ASS taal gebruiken en begrijpen. Verder wordt er gekeken op welke punten hun taalgebruik en taalbegrip samenhangt met andere mentale vaardigheden. Het onderzoek is geen taaltest waarvoor uw kind slaag of zakt. Integendeel, juist uit de spontane en natuurlijke taal van kinderen leren wij hoe hun taalverwerkingsproces verloopt.

  Waarom is dat belangrijk?
  Meer kennis over de taalontwikkeling is belangrijk, omdat het kan helpen om eventuele problemen al in een vroeg stadium te ontdekken. Door de taalproductie en het taalbegrip van kinderen met ASS te vergelijken met die van kinderen zonder ontwikkelingsproblemen kunnen we te weten komen wat de precieze verschillen zijn, en waar mogelijk problemen liggen. Daardoor kan in de toekomst in de hulpverlening of op school de aandacht gericht worden op die gebieden waar dat het meeste nodig is.

  Wat wordt er van u gevraagd?
  Het onderzoek zal bestaan uit twee sessies van elk ongeveer 3 uur. In de eerste sessie zal de onderzoeker bij u thuis komen, maar u mag natuurlijk ook naar het onderzoekslab op de universiteit komen als u dat prettiger vindt. We doen hier een aantal taakjes om onder andere sociale vaardigheden, algemene intelligentie en algemene taalvaardigheid te meten. In de tweede sessie zal u samen met uw kind naar het onderzoekslab op de universiteit komen. Hier zal uw kind een aantal taken doen achter de computer terwijl u vragenlijsten invult over de ontwikkeling van uw kind. Alle gegevens worden volstrekt anoniem verwerkt.

  Uw reiskosten worden vergoed en u krijgt een digitale cadeaubon twv €20,-

  Heel erg bedankt alvast!

  Drs. Iris Scholten
  Drs. Vera Hukkers
  Drs. Irene Mognon
  Prof. dr. Petra Hendriks
  Dr. Catharina Hartman
  Dr. Simone Sprenger

  Contact: L.I.Scholten@rug.nl
  Telefoon: 050 363 6683
  Aanmelden of meer informatie? Ga naar www.taalonderzoekautisme.nl

 • 4 juni 2019 Kinderen gezocht voor onderzoek diertherapie

  Interventies met honden worden steeds populairder. Maar hoe werken ze precies? Wat maakt het inzetten van een hond anders dan een robothond?
  Dat gaat Dr. Steffie van der Steen (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoeken. We zoeken hiervoor kinderen met Autisme in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de website: www.hoewerktdiertherapie.nl

  Lees meer

  Reacties kun je mailen naar Steffie van der Steen, s.van.der.steen@rug.nl

 • 27 mei 2019 Adolescenten gezocht voor onderzoek naar beweging

  Vanuit de Hogeschool van Amsterdam doe ik onderzoek naar hoe we adolescenten meer kunnen stimuleren te bewegen. Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar adolescenten tussen de 12 en 18 jaar! Zoals bekend bewegen steeds meer adolescenten onvoldoende. Verder is het bekend dat adolescenten met een aandoening meestal nog meer moeite hebben om te bewegen. Dat is niet alleen schadelijk voor hun directe gezondheid, maar heeft ook effecten voor hun gezondheid als zij volwassen zijn.

  Lees meer

  Het beweeggedrag van adolescenten is bepalend voor het beweeggedrag op latere leeftijd, waardoor een vroege interventie heel belangrijk is. Maar welke en hoe?

  Ben jij tussen de 12 en 18 jaar en wil je meedoen? Klik dan nu op de volgende link: https://www.thesistoolspro.com/goto/SeriousGaming en doe mee!
  De vragenlijst duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en bevat vragen over beweeg- en game gedrag, en hoe middelbare scholieren tegenover het veranderen van dit gedrag staan.

  Verder ben ik ook nog op zoek naar 16 deelnemers in de leeftijd van 12 voor de ‘brainstormsessie’ die ongeveer 1 lesuur duurt. Tijdens deze sessie kunnen we dieper ingaan op de materie en specifieker achterhalen waarom ‘adolescenten’ een methode of boodschap wel of niet aanspreekt. Meedoen? Stuur dan een mail naar Koen Langeslag: a.k.langeslag@hva.nl
  Het onderzoek is volledig anoniem. Data zal niet op naam worden genoteerd. Er wordt alleen gevraagd naar geslacht en leeftijd.

 • 7 mei 2019 Inloop Vlaardingen zoekt vrijwilligers

  De Nederlandse Vereniging voor Autisme regio Zuid-Holland vraagt Vrijwilligers / Ervaringsdeskundigen in Schiedam-Vlaardingen-Maassluis e.o., om namens de NVA informatie te geven.

  Lees meer

  Bekijk hier de vacature

 • 7 mei 2019 Ouders gezocht voor onderzoek naar probiotica als medicijn

  In het kader van mijn master stage aan de Vrije Universiteit Amsterdam doe ik onderzoek naar de bereidheid van ouders om hun kinderen probiotica te laten gebruiken als potentieel geneesmiddel voor bepaalde symptomen van autisme. Dit onderzoek voer ik uit in opdracht van het Microbiome Center, een bedrijf dat een gepersonaliseerde aanpak met probiotica ontwikkelt.

  Lees meer

  Voor mijn onderzoek zou ik graag ouders van kinderen met autisme willen interviewen. Het interview zal niet langer dan 45 minuten duren en we kunnen uiteraard afspreken op een plek die u het beste schikt. Mocht afspreken niet handig of mogelijk zijn, dan kunnen we het interview ook telefonisch doen.

  Indien u aan dit onderzoek zou willen deelnemen of graag meer informatie zou willen kunt u mij altijd mailen via onderzoekprobiotica.autisme@gmail.com

 • 7 mei 2019 Deelnemers gezocht voor onderzoek naar invloed kindertijd

  Voor een afstudeeronderzoek aan de Tilburg Universiteit zoek ik respondenten van 18 jaar en ouder die de diagnose autisme spectrum stoornis hebben. Het onderzoek gaat over de invloed van gezinsrelaties in de kindertijd op klachten die mensen als volwassenen kunnen ervaren (klachten zoals een depressieve stemming, angst en somatische klachten).

  Lees meer

  Er wordt in dit onderzoek gekeken naar het verschil van het bovengenoemde verband tussen personen mét en zonder autisme. Het doel van dit onderzoek is het achterhalen van de kwetsbaarheden zodat hier in de toekomst meer aandacht aan besteed kan worden.

  Zoals hierboven ook omschreven gaat het om deelnemers die de diagnose autisme hebben en 18 jaar en ouder zijn.

  Het onderzoek bestaat uit een tweedelig vragenlijst. In het eerste deel worden er vragen gesteld over de gezinssituatie in de kindertijd. In het tweede deel gaat het om de huidige klachten die respondenten wel of niet ervaren. Het invullen van de gehele vragenlijst duurt ongeveer 5 á 10 minuten.

  U kunt deelnemen via deze link 
  De gegevens zijn geheel anoniem. U hoeft geen naam of adres in te vullen. Enkel geboortedatum en geslacht zijn noodzakelijk.

  Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen via:
  e.s.bayrakci@tilburguniversity.edu

 • 7 mei 2019 Deelnemers gezocht voor Master onderzoek naar welbevinden kinderen met ASS in het regulier onderwijs

  Ik ben een master studente aan de UvA en ik doe onderzoek naar het welbevinden van kinderen met autisme spectrum stoornis in het reguliere onderwijs door met ouders in gesprek te gaan.

  Lees meer

  Dit onderwerp is iets wat mij erg raakt en waar ik geïnteresseerd in ben, omdat ik hoop dat we het welbevinden van kinderen met ASS kunnen verhogen door meer kennis te verkrijgen in hoe inclusief onderwijs in Nederland moet worden vormgegeven (leerkrachten opleiden, veilige situaties creëren etc).

  Voor mijn onderzoek zou ik heel graag met ouders willen spreken over hun (on)tevredenheid en ik zou graag in gesprek willen over het welbevinden van jullie kind met ASS in het reguliere (inclusieve) onderwijs. Zo’n gesprek duurt ongeveer 30 minuten en kan ook via de telefoon plaatsvinden.

  Zijn hier moeders of vaders die hiervoor open staan? Ik hoop met mijn onderzoek een bijdrage te kunnen leveren voor kinderen met ASS in het reguliere onderwijs en voor de vormgeving van inclusief onderwijs.

  U kunt mij mailen voor verdere informatie of andere vragen: lauravandevendel@live.nl

 • 7 mei 2019 Onderzoek 'overgang naar voortgezet onderwijs': jongeren gezocht

  Larissa van der Hee doet afstudeeronderzoek HBO Bachelor Social Work, uitstroomprofiel Jeugd. In samenwerking met Hogeschool Rotterdam (Kenniscentrum voor Zorginnovatie), Hogeschool Leiden (Expertisecentrum Jeugd) en de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC. Zij doen onderzoek naar een methode die in Engeland al bewezen effectief is gebleken (de STAP-methode).

  Lees meer

  Het doel van STAP is om de doorstroom van het basis- naar het voortgezet onderwijs te versoepelen voor leerlingen op het regulier onderwijs die moeite hebben met sociale communicatie en flexibiliteit. Leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS) worden hier ook onder verstaan.

  Mijn onderzoek richt zich op jongeren in de leeftijd van 11-14 jaar met ASS en wat zij nodig hebben in de bewustwording zichzelf weerbaar te maken met betrekking tot veilig gebruik van game of sociale media platforms, zodat deze in de STAP-methode kan worden ingebed.

  Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar professionals en jongeren (t/m 18 jaar) die met mij in gesprek willen, eventueel telefonisch. Mocht u het idee hebben van betekenis te kunnen zijn voor mijn onderzoek dan hoor ik dat heel graag!

  Reacties kun je mailen naar 0899095@hr.nl

 • 7 mei 2019 Deelnemers gezocht voor onderzoek naar Veroudering & Autisme

  Gezocht: we zoeken u! Deelnemer aan ons onderzoek over veroudering en autisme. Aan de Universiteit van Amsterdam wordt binnen de afdeling psychologie o.l.v. prof. dr. Hilde Geurts sinds enkele jaren onderzoek gedaan naar veroudering bij mensen met een autismespectrum diagnose (ASD). Dit onderzoek kijkt hoe cognitieve functies, zoals aandacht en geheugen zich ontwikkelen bij volwassenen met een ASD. Verder worden andere aspecten van veroudering onderzocht zoals lichamelijke, emotionele en sociale klachten en zijn wij benieuwd hoe de kwaliteit van leven wordt ervaren.

  Lees meer

  Voor dit grootschalige onderzoek zijn we dus op zoek naar volwassenen met een leeftijd tussen de 30 en 90 jaar en met een diagnose binnen het autisme spectrum (klassiek autisme, syndroom van Asperger, PDD-NOS) en/of met een diagnose ADHD die een bijdrage willen leveren aan meer wetenschappelijke kennis over autisme bij volwassenen.

  Voor het aanvragen van een informatiepakket, kunt u kijken op onze website (www.dutcharc.nl/contact/aanmelden ). Wilt u meer te weten komen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Carolien Torenvliet (aging@adhd-autisme.nl).

 • 7 mei 2019 Help jij het Brabantse zwemleven toegankelijk te maken voor iedereen?

  Om het Brabantse zwemleven toegankelijker te maken voor iedereen met een aandoening of beperking, is er een nieuw initiatief gestart door het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten, InnoSportLab de Tongelreep, de KNZB en de provincie Noord-Brabant: Uniek Zwemmen in Brabant.

  Lees meer

  Om de toegankelijkheid te kunnen verbeteren, dienen we eerst de huidige stand van zaken in kaart te brengen. Hiervoor hebben we een korte vragenlijst gemaakt. Of u nu zwemt of niet, we zouden graag uw input willen!

  Bent u 18 jaar of ouder en woont of zwemt u in Brabant? Zou u ons dan willen helpen door deze multiple-choice vragenlijst in te vullen? Het kost u slechts vijf minuten van uw tijd.

  Alvast bedankt!

  Meer informatie over dit initiatief kunt u ook opvragen via aangepastzwemmen@fieldlabswimming.com

 • 7 mei 2019 Kinderen (5-14 jaar) gezocht voor deelname aan onderzoek naar de taalvermogens van kinderen met autisme

  De Rijksuniversiteit Groningen is op zoek naar kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar die mee willen doen aan een grootschalig onderzoek naar de taalvermogens van kinderen met en zonder autismespectrumstoornissen (ASS). Het zou heel fijn zijn als u mee wilt doen!

  Lees meer

  Waar gaat het onderzoek over? 
  In dit taalonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht hoe goed kinderen met en zonder ASS taal gebruiken en begrijpen. Verder wordt er gekeken op welke punten hun taalgebruik en taalbegrip samenhangt met andere mentale vaardigheden. Het onderzoek is geen taaltest waarvoor uw kind slaag of zakt. Integendeel, juist uit de spontante en natuurlijke taal van kinderen leren wij hoe hun taalverweringsproces verloopt.

  Waarom is dat belangrijk?
  Meer kennis over de taalontwikkeling is belangrijk, omdat het kan helpen om eventuele problemen al in een vroeg stadium te ontdekken. Door de taalproductie en het taalbegrip van kinderen met ASS te vergelijken met die van kinderen zonder ontwikkelingsproblemen kunnen we te weten komen wat de precieze verschillen zijn, en waar mogelijk problemen liggen. Daardoor kan in de toekomst in de hulpverlening of op school de aandacht gericht worden op die gebieden waar dat het meeste nodig is.

  Wat wordt er van u gevraagd?
  Het onderzoek zal bestaan uit twee sessies van elk ongeveer 3 uur. In de eerste sessie zal de onderzoeker bij u thuis komen, maar u mag natuurlijk ook naar het onderzoekslab op de universiteit komen als u dat prettiger vindt. We doen hier een aantal taakjes om onder andere sociale vaardigheden, algemene intelligentie en algemene taalvaardigheid te meten. In de tweede sessie zal u samen met uw kind naar het onderzoekslab op de universiteit komen. Hier zal uw kind een aantal taken doen achter de computer terwijl u vragenlijsten invult over de ontwikkeling van uw kind. Alle gegevens worden volstrekt anoniem verwerkt.

  Uw reiskosten worden vergoed en u krijgt een digitale cadeaubon twv €20,-

  Heel erg bedankt alvast!

  Drs. Iris Scholten
  Drs. Vera Hukkers
  Drs. Irene Mognon
  Prof. dr. Petra Hendriks
  Dr. Catharina Hartman
  Dr. Simone Sprenger

  Contact: L.I.Scholten@rug.nl
  Telefoon: 050 363 6683
  Aanmelden of meer informatie? Ga naar www.let.rug.nl/taalonderzoek.

 • 7 mei 2019 Gezocht: jongeren voor deelname onderzoek naar sociale aandacht bij jongeren met autisme

  Het Universitair Medisch Centrum Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam werken samen aan een onderzoek naar sociale aandacht bij volwassenen uit het autisme spectrum.

  Lees meer

  Waarom doen we dit onderzoek?
  Het doel van het onderzoek is na te gaan wat jongeren met verschillende psychische klachten opmerken bij andere mensen wanneer die emotioneel worden of met elkaar aan het praten zijn. Wordt er bijvoorbeeld op het gezicht en de stem gelet om te bepalen of iemand boos is, of om te bepalen of iemand de waarheid spreekt? Jongeren met autisme geven vaak aan dit soort dingen lastig te vinden, waardoor ze soms moeite hebben om andere mensen goed te begrijpen. Door hier onderzoek naar te doen kunnen we beter begrijpen hoe zulke problemen tot stand komen. Later zou dit zich kunnen vertalen in betere hulp en begeleiding voor mensen met dit soort klachten.

  Wie kan meedoen?
  Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar jongeren met een leeftijd tussen 16 en 25 jaar en met een diagnose binnen het autisme spectrum (klassiek autisme, syndroom van Asperger, PDD-NOS).

  Wat houdt deelname in?
  U vult 5 vragenlijsten op eigen gelegenheid in en brengt een eenmalig bezoek aan het Amsterdam UMC voor een onderzoek van ong. 2 uur. U krijgt diverse taken te doen, waarvan sommige op de computer.

  Vergoeding
  Als vergoeding voor deelname aan het onderzoek krijgt u na afronding 25 Euro. Daarnaast kunt u aangeven of u wilt deelnemen aan de verloting van een PlayStation 4 onder alle deelnemers. Verder zullen alle door u gemaakte reiskosten worden vergoed.

  Interesse?
  Wilt u meer te weten komen over dit onderzoek en/of bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met dhr. dr. Tim Ziermans (e-mail: t.b.ziermans@uva.nl).

 • 7 mei 2019 Deelnemers gezocht voor onderzoek geluidsopnames in de spreekkamer

  U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen, wist u dat? Ik ben Willemijn Engberts, student aan de Radboud Universiteit, en ik doe een kleinschalig onderzoek naar het effect van geluidsopnames in de spreekkamer. Heeft u binnenkort een afspraak met uw zorgverlener en wilt u na het gesprek online enkele vragen beantwoorden, dan ben ik hier erg mee geholpen! U ontvangt de vragen gewoon via de mail. U hoeft uw opname niet op te sturen naar mij.

  Lees meer

  Wilt u meedoen? Stuur dan een mailtje naar w.engberts@student.ru.nl. Het is fijn als u dan direct aangeeft of u van plan bent het gesprek met uw zorgverlener op te nemen of niet (als u geen voorkeur heeft dan zal ik u vragen om wel/geen geluidsopname te maken). Na uw aanmelding stuur ik u een mail met algemene informatie over het onderzoek, tips en eventueel een instructie voor het maken van de opname. U hoeft zelf verder niets meer te doen, u ontvangt na uw afspraak automatisch een link naar de vragenlijst op de mail. Deelname is compleet anoniem.

 • 7 mei 2019 Gezocht: proefpersonen met hoog-functionerend autisme (HFA)

  Onderzoek: ‘Een persoonlijk gesprek’

  Lees meer

  Wat is het? Dit is een onderzoek van de universiteit van Tilburg, aan het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC). Wij gaan onderzoeken wat de verschillen zijn tussen mensen met en zonder hoog-functionerend autisme (HFA) op het gebied van gesprekstechnieken in een persoonlijk gesprek. Wij kijken hierbij vooral naar het taalkundige aspect, o.a. woordkeuze, hoe vragen worden gesteld, etc. Door onderzoek hiernaar te doen hopen wij erachter te komen op welke manieren mensen met hoog-functionerend autisme (HFA) anders communiceren, of juist hetzelfde, als mensen zonder HFA.

  Wat ga je doen? Eerst ga je een persoonlijke herinnering zo uitvoerig mogelijk opschrijven. Dit duurt 10 minuten en vindt plaats achter een computer of laptop. Daarna ga je samen met een andere proefpersoon, die ook HFA heeft, een gesprek voeren om elkaar te leren kennen. Jullie krijgen hiervoor 6 kaartjes met verschillende gespreksonderwerpen, die jullie om de beurten gaan bespreken. Terwijl jullie het gesprek voeren, worden er geluidsopnames gemaakt.

  Wij zoeken proefpersonen die voldoen aan het volgende: – Tussen 18 en 40 jaar – Normaal/hoog functionerend (normale/hoge intelligentie) – Je kan Nederlands lezen/schrijven/spreken – Woonachtig in Noord-Brabant / rond Tilburg – Een autisme spectrum stoornis, bijv. Asperger syndroom, PPD-NOS, ‘gewoon autisme’, etc. Dit moet zijn vastgesteld door een psycholoog/psychiater.

  Waarom meedoen? – Je helpt de wetenschap vooruit – Het is leuk en je leert een ander persoon met hoog-functionerend autisme kennen – Je krijgt een bol.com bon van €5,-.

  Privacy Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld, dus ook de inhoud van jullie gesprek en je beschrijving van de persoonlijke herinnering. Nadat wij alle onderzoeksgegevens hebben verzameld, zal ervoor worden gezorgd dat je gegevens niet meer terug te leiden zijn naar jou als persoon.

  In het kort: Duur: ongeveer 30 minuten Wanneer: november/december 2018, mogelijk begin 2019 Locatie: Universiteit van Tilburg Beloning: bol.com bon van €5,- Contact/vragen: c.out@uvt.nl Deelname aan dit experiment is niet mogelijk voor personen die een beperking hebben die vloeiend spreken belemmert.

 • 7 mei 2019 Scriptieonderzoek acceptatie diagnose autisme

  Hebt u een kind waarbij de diagnose autisme onlangs is gesteld (niet langer dan 6 maanden geleden) of bent u bezig met onderzoeken? Laat mij weten hoe u omgaat met het accepteren van de (mogelijke) diagnose!

  Lees meer

  Voor het schrijven van mijn scriptie doe ik, Ingrid ter Horst, een onderzoek onder ouders met een kind die de diagnose ondanks heeft gekregen. U kunt mij hierbij helpen door onderstaande enquête in te vullen! Door het invullen kunnen andere ouders beter begeleid worden bij het acceptatieproces. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6P7lnMLXkbTfe9T Alvast bedankt! Ingrid ter Horst

 • 7 mei 2019 Gezocht: (Groot)ouders en/of verzorgers van kinderen met een beperking of met een Rugzakje

  Beste (groot)ouder en/of verzorger, Ik ben Laura Verwaal, een vierdejaarsstudent aan de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs aan Saxion te Deventer. Voor mijn afstuderen doe ik onderzoek naar de wensen en behoeften van gezinnen met kinderen met een beperking en/of met een rugzakje met betrekking tot het ondernemen van uitjes en activiteiten. En hoe deze doelgroep via het internet bereikt kan worden.

  Lees meer

  De ambitie is om in de toekomst beter in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van deze groep.

  Wilt u mij helpen afstuderen? Via onderstaande link kunt u deelnemen aan de enquête.

  https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4Vldz1gqeGYl5OJ

  Onder de deelnemers wordt een VVV-cadeaubon ter waarde van €20,- verloot.

  De enquête zal 5 á 10 minuten tijd in beslag nemen.

  Alvast heel erg bedankt!

 • 7 mei 2019 Gezocht: Tweejarige broertjes en zusjes van kinderen met ASS

  Zebra-Project vanuit Radboud Universiteit, Nijmegen. Voor onze studie naar de oorzaken en het beloop van Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) tijdens de baby- en peutertijd, zoeken wij jonge broers en zussen van kinderen met ASS.

  Lees meer

  In dit onderzoek wordt bestudeerd welke verschillen er zijn in de ontwikkeling tussen jonge kinderen die een oudere broer of zus met ASS hebben, en jonge kinderen die geen broer of zus met ASS hebben. De meeste broers en zussen van kinderen met ASS ontwikkelen zich normaal. Desondanks hebben ze wel een grotere kans op het hebben van ASS dan andere kinderen. Die kans is ongeveer tien tot twintig keer zo groot als in de algemene bevolking. Het Zebra-project heeft als doel de wetenschappelijke kennis en het inzicht over de oorzaken en de vroege ontwikkeling van ASS te vergroten. Met het ontdekken van vroege kenmerken van ASS wordt het wellicht mogelijk om ASS eerder vast te stellen. Hierdoor zouden toekomstige behandeltrajecten eerder kunnen starten. Een vroege behandeling kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van een kind met ASS en kan de kwaliteit van leven voor het kind en zijn omgeving verbeteren. Wie kunnen meedoen met dit onderzoek? We zoeken kindjes die tussen de 18 en 36 maanden oud zijn, met een oudere broer of zus met een ASS diagnose. Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? U en uw kind zullen op 2 dagdelen naar de Radboud Universiteit komen. Daar zal uw kind deelnemen aan een hersenactiviteitmeting, een ontwikkelingsonderzoek en een spelobservatie. Ook zullen we u vragen om online enkele vragenlijsten in te vullen. Vergoeding: U krijgt van ons uw reiskosten vergoed, en daarnaast een vergoeding van 50 euro voor deelname. Informatie: Voor meer informatie kunt u onze website bekijken: zebra-project.nl of contact opnemen met de onderzoekers per mail: zebraprojectNL@gmail.com

 • 7 mei 2019 Wetenschappelijk onderzoek naar sociale uitsluiting en dopamine bij autisme

  Deelnemers met ASS diagnose gezocht (18-30 jaar)

  Lees meer

  Onderzoek naar sociale uitsluiting en dopamine bij autisme GGZ Rivierduinen Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum verrichten een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het verhoogde risico op psychose voor personen met autisme. Als we beter begrijpen hoe dit komt, kunnen we het in de toekomst wellicht voorkomen. Waarom doen we dit onderzoek? Een psychose is een toestand waarbij iemands contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Personen met een psychose kunnen bijvoorbeeld stemmen horen van niet-aanwezige personen of denken dat er op televisie over hen gepraat wordt. Wij vermoeden dat sociale uitsluiting kan leiden tot een verhoogde aanmaak van dopamine in de hersenen en dat dit vervolgens kan leiden tot een psychose. Met dit onderzoek willen we hier graag meer inzicht in krijgen. Wie kunnen meedoen met dit onderzoek? We zoeken deelnemers van 18 t/m 30 jaar met een diagnose in het autisme spectrum (autisme, Asperger, PDD-NOS, ASS). Om inzicht te krijgen in verschillen tussen personen die zich wel en niet eenzaam voelen, zoeken we niet alleen personen die veel gepest zijn of zich eenzaam voelen, maar ook personen met autisme die weinig gepest zijn en niet eenzaam zijn. Personen met autisme die zwakbegaafd of psychotisch zijn (geweest) of psychofarmaca gebruiken, kunnen helaas niet deelnemen. Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? Dag 1 (totaal 2,5 uur): u komt naar Rivierduinen te Leiden (5 minuten lopen vanaf Centraal Station). Hier zal de psycholoog-onderzoeker door middel van een aantal tests en vragenlijsten bepalen of u voldoet aan de eisen voor verdere deelname aan het onderzoek. Thuis (totaal 35 minuten): u vult enkele vragenlijsten thuis in en neemt deze vragenlijsten mee naar de volgende afspraak. Dag 2 (totaal 30 minuten): u komt naar de afdeling Radiologie van het LUMC. Hier zal een MRI-scan van uw brein gemaakt worden. Dag 3 (totaal 3,5 uur): u komt naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het LUMC. Hier zal een PET-scan van uw brein gemaakt worden. Om dopamine in de hersenen te kunnen meten gebruiken we een ongevaarlijke, zeer lage dosis van een radioactieve stof. Vergoeding: Uw reiskosten worden vergoed en daarnaast ontvangt u een vergoeding van 160 euro. Informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoeker, Rik Schalbroeck, e-mail: R.Schalbroeck@Rivierduinen.nl, tel.: 06-53919962. Hij kan u een uitgebreide informatiebrief sturen.

   

 • 7 mei 2019 Onderzoek naar gezinsactiviteiten bij kinderen met een meervoudige beperking

  Aan de KU Leuven en RU Groningen loopt momenteel een onderzoek waarin de gezinsactiviteiten bij kinderen met een meervoudige beperking in kaart gebracht worden en vergeleken worden met gezinsactiviteiten bij kinderen met een enkelvoudige motorische of een enkelvoudige verstandelijke beperking. Met deze informatie willen we graag meer inzicht krijgen in het belang van bepaalde gezinsactiviteiten voor de ontwikkeling van uw kind. We willen dit vervolgens graag vertalen naar adviezen over welke activiteiten de ontwikkeling van een kind met een ontwikkelingsachterstand kunnen stimuleren.

  Lees meer

  Graag zouden wij uw medewerking vragen om een online vragenlijst in te vullen.

  U wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen met het oog op jullie zoon/dochter, die:

  • tussen 6 en 59 maanden oud is
  • een grote verstandelijke ontwikkelingsvertraging en/of een grote motorischeontwikkelingsvertraging heeft De vragenlijst kan volledig online worden ingevuld via deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_3EFg2X9hn6LLC8l Het invullen van de lijst neemt ongeveer 1 uurtje in beslag; waarbij het zeker mogelijk is om tussentijds op te slaan en later verder te werken. Indien jullie een voorkeur hebben om de vragenlijst op papier in te vullen, zijn de onderzoekers zeker bereid dit aan jullie te bezorgen en de verzendingskosten te vergoeden. Uiteraard wordt uw privacy gewaarborgd en worden alle gegevens anoniem én enkel in kader van dit onderzoek verwerkt. Bij verdere vragen mag u altijd contact opnemen met de onderzoekers op het mailadres oga@kuleuven.be of het telefoonnummer +32 (0)16 37 68 92 (Ines Van keer, België).
 • 7 mei 2019 Onderzoek naar het zelfbeeld van kinderen en jongeren met en zonder ASS

  Recent gestart aan de Universiteit van Amsterdam: Een onderzoek naar het zelfbeeld van kinderen en jongeren met en zonder een autisme spectrum stoornis. Dit met het doel om meer aandacht te vragen voor het zelfbeeld bij jongeren met autisme en hier meer inzicht over te krijgen. Bij deze willen wij u graag informeren over het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar het zelfbeeld van kinderen met en zonder autisme en u vragen om deel te nemen aan het onderzoek.

  Lees meer

  Kinderen en jongeren met autisme kunnen bijkomende problemen hebben. Hierdoor zou het zo kunnen zijn dat ze een minder positief zelfbeeld hebben dan kinderen zonder autisme. Dit is echter nog niet onderzocht. Door dat te onderzoeken kunnen we erachter komen of kinderen met ASS meer kans hebben op een negatief zelfbeeld dan kinderen zonder ASS en mogelijk behandeling nodig hebben die gericht is op het verbeteren van hun zelfbeeld. Om iets te kunnen zeggen over het zelfbeeld van kinderen en jongeren met autisme, zijn we op zoek naar kinderen met autisme en kinderen zonder autisme tussen de 8 en 18 jaar. Daarom willen wij u, als ouder, en uw kind vragen deel te nemen aan dit onderzoek. Wat houdt deelname aan het onderzoek nu precies in? Wij vragen u als primaire verzorger om online vragenlijsten in te vullen. U krijgt per mail de vragenlijsten toegestuurd om zelf via internet in te vullen, over hoe u denkt dat uw kind zichzelf ziet. Dat duurt ongeveer een half uur. Daarnaast vragen wij uw kind om eenmalig vier taken te doen, waarvan twee computertaken. De taken hebben betrekking op hoe uw kind zichzelf ziet. Dit duurt naar verwachting 75 minuten. We spreken graag een locatie en tijdstip af die u en uw kind het beste uitkomen, dan kan dus ook bij u thuis. Uiteraard zullen alle gegevens, verkregen door het onderzoek, anoniem verwerkt worden. Ook zal nooit informatie van het onderzoek, zonder uw toestemming, gedeeld worden met derden. Wij hopen van harte dat u mee wilt werken aan ons onderzoek. Door mee te werken helpt u mee aan het verbeteren van het behandelaanbod en daarmee ook aan de hulp die beschikbaar is voor kinderen met autisme. Als u mee wilt doen aan dit onderzoek kunt u op een moment dat het u uitkomt dit onderzoek starten door op onderstaande link te klikken. Hierdoor komt u direct bij de online vragenlijsten voor u als ouder (het invullen duurt dus ongeveer 30 minuten). https://nlpsych.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_2hgY5WrwGp1uzyZ Wanneer u nog vragen heeft over het onderzoek, kunt u ook altijd contact opnemen via zelfbeeldonderzoek@gmail.com. Met vriendelijke groet, Anne Janssen en Noet Maas onder begeleiding van dr. Bianca Boyer

 • 7 mei 2019 Prikkelgevoeligheid en Gedragsproblemen bij Autisme Verbeteren

  Veel kinderen met autisme (en epilepsie) hebben moeite met het verwerken van prikkels uit de omgeving. Hierdoor hebben kinderen bijvoorbeeld concentratieproblemen, boze buien of last van geluiden. Dit zijn problemen die veel kinderen met autisme dagelijks ervaren. Op dit moment zijn er onvoldoende behandelmethoden om deze ontwikkelingsproblemen te verbeteren. Om deze reden heeft het UMC Utrecht in samenwerking met Jonx Groningen de BASCET-studie opgezet: een nieuwe, veilige behandeling gericht op het verbeteren van gedrag en prikkelgevoeligheid.

  Lees meer

  In dit onderzoek krijgen kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) en/of epilepsie een plaspil, genaamd bumetanide, die gedrag- en prikkelproblemen moet verbeteren. Bumetanide is een plaspil die al jaren veilig wordt gebruikt bij kinderen en volwassenen. De pil zorgt ervoor dat de chloorniveaus in de zenuwcellen verlagen waardoor verstoorde hersenactiviteit weer in balans komt. Wie kunnen deelnemen? Deelnemers kunnen meedoen in het UMC Utrecht of bij Jonx Groningen. Kinderen van 5-15 jaar met een ASS diagnose en/of epilepsie komen in aanmerking voor het onderzoek. Ze krijgen 3 maanden een behandeling met bumetanide of een placebo. Vooraf vind een verkorte IQ-test en ontwikkelingsinterview plaats en worden er vragenlijsten ingevuld. Deze vragenlijsten worden na het onderzoek nogmaals afgenomen. Tijdens het onderzoek zijn er controles om de reactie op het medicijn in de gaten te houden. Meer informatie? Ouders kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam van het UMC Utrecht of Jonx Groningen. Het onderzoeksteam zal een uitgebreide informatiebrief opsturen en daarna telefonisch contact opnemen om vragen te beantwoorden. UMC Utrecht: BASCET@umcutrecht.nl Jonx Groningen: ATN-BASCET@lentis.nl Het onderzoeksteam van de BASCET-studie

 • 7 mei 2019 Onderzoek overstap jeugd- naar volwassenenggz

  De werkgroep Zorgtransitie van de Academische Werkplaats Autisme Samen Doen! doet onderzoek naar de overstap van de jeugdggz naar de volwassenenzorg. Wij zoeken jongvolwassenen met autisme (18-25 jaar) die hun ervaringen willen delen

  Lees meer

  Hoe verliep jouw overgang van de Jeugd GGZ naar de volwassenenzorg?

  Als jij vóór je 18e de diagnose autisme hebt gekregen, zijn we benieuwd naar jouw ervaringen

  met deze overgang!

  Het duurt slechts 10-15 minuten! Deel jouw ervaringen via:

  https://limesurvey.hr.nl/index.php/483597?lang=nl

  Lees meer over het onderzoek in deze pdf

 • 7 mei 2019 Onderzoek naar de effecten van deelname aan een lotgenotengroep

  Medewerking gevraagd aan mijn onderzoek naar de effecten van deelname aan een lotgenotengroep voor volwassenen met een ASS-diagnose met een normale tot hoge intelligentie.

  Lees meer

  Voor mijn studie (autisme specialist Rino Hogeschool te Utrecht) werk ik aan een praktijkonderzoek in samenwerking met Stichting MEE (Heerlen) en Stichting Lotgenotengroep Autisme Limburg. Dit praktijkonderzoek meet de effectiviteit van lotgenotencontact. Daarnaast is uw persoonlijke mening van belang in dit onderzoek. In dit praktijkonderzoek is de centrale hypothese: Lotgenotencontact, voor volwassenen met een ASS-diagnose, draagt bij aan een beter sociaal netwerk, meer sociale steun, empowerment en zelfwaardering waardoor indirect de kwaliteit van leven bevorderd wordt, en volwassenen met een ASS-diagnose minder een beroep hoeven te doen op (betaalde) zorg. Met de resultaten van dit onderzoek worden aanbevelingen gedaan om de effectiviteit van lotgenotengroepen te behouden of verder te ontwikkelen. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Mocht u nog vragen willen stellen of feedback willen geven, stuur dan een mail naar: autisme2112@gmail.com

  Klik op onderstaande link om naar de vragenlijst te gaan. http://www.thesistools.com/web/?id=535869 Dank voor u medewerking, Marlien Pijler

 • 7 mei 2019 Deelname Nederlands Autisme Register (NAR)

  Inzicht in de leefsituaties van mensen met autisme

  Lees meer

  Het Nederlands Autisme Register (NAR) is opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van dit register is om via online vragenlijsten zoveel mogelijk informatie te verzamelen over mensen met autisme in Nederland. Hierdoor kunnen we meer inzicht krijgen in de verschillen tussen mensen met autisme.

  In het register kunnen kinderen én volwassenen met autisme worden ingeschreven. Lees meer op de website van het NAR

  Klik hier voor de folder over het Nederlands Autisme Register (PDF, 300 Kb)

  Doe mee aan het Nationaal Autisme Register