Home Actueel Lotgenotencontact

Lotgenotencontact

Met gelijkgestemde in een ontspannen setting

De NVA biedt haar leden vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen. Met wie je samen kunt ontspannen, bijvoorbeeld op een Auti-Doe-Dag in een pretpark of bij een toneel- of filmvoorstelling. En regelmatig wordt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten gecombineerd met nuttige informatie: tijdens een themadag, congres of een informatieavond in de regio.

Dit doen wij voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren:

 • NVA locatiesContactgegevens per regioLees meer

  In vrijwel alle regio’s zijn één of meer NVA locaties gevestigd die worden gerund door vrijwilligers. Naast vaste inloopspreekuren organiseren deze locaties ook vaak speciale bijeenkomsten rond een thema. Voor meer informatie, bezoek de regiopagina:

   

 • GespreksgroepenVoor volwassenen met ervaringsdeskundige gespreksleidersLees meer

  Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme.

  Waarom deze gespreksgroepen?
  Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel.

  Wat houden deze gespreksgroepen in?
  Elke gespreksgroep heeft een eigen gespreksleider. Veel groepen draaien met een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben en/of die zelf autisme hebben.

  De groepen hebben een informeel karakter en richten zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

  De bijeenkomsten worden 1x per maand of per 5 of 6 weken gehouden op een vaste avond.

  Ook bij jou in de buurt?
  Inmiddels zijn er gespreksgroepen voor volwassenen met autisme actief in diverse NVA-regio’s. Op de regiopagina’s vind je meer informatie over deze gespreksgroepen bij jou in de buurt.

  Interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen?
  Hebt u interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen of wilt u algemene informatie over de gespreksgroepen, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl

  Interesse om als NVA-vrijwilliger gespreksleider te worden?
  Hebt u interesse om gespreksleider te worden in een van de hierboven genoemde plaatsen of wilt u er meer over weten, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl

  Het artikel over lotgenotencontact uit “Engagement met Autisme” nr. 2-2013.

 • Ouders van kinderen met autismeErvaringen en tips uitwisselenLees meer

  Het opvoeden van een kind met autisme kan zwaar zijn. En het is vaak een hele zoektocht om een goede plek in het onderwijs te vinden, passende zorg en begeleiding en een goede invulling van de vrije tijd. Het kan fijn zijn om hierover van gedachten te wisselen met andere ouders.

  De NVA heeft in elke regio Oudercontactpersonen die gespreksgroepen en andere ontmoetingsmomenten organiseren. Deze ontmoetingsdagen of avonden staan in het teken van elkaars verhaal horen en elkaar daarin ontmoeten.

  De contactmomenten in de regio zijn exclusief voor leden. Nieuwe leden worden door het regiobestuur geïnformeerd over de lokale mogelijkheden.

  Lid worden? Klik hier.

   

 • Partners van mensen met autismeErvaringen delenLees meer

  In 1998 is de eerste lotgenotencontactgroep ontstaan van partners van mensen met autisme. Zij vonden erkenning en herkenning bij elkaar. Inmiddels worden er in de meeste regio’s gespreksgroepen voor partners georganiseerd.

  In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden.

  De gespreksgroepen en andere regionale activiteiten zoals themadagen of spreekuren over partnerproblematiek worden georganiseerd door zogenoemde Partnercontactpersonen (PCP-ers). In sommige regio’s biedt het autismeteam van de GGZ specifieke begeleiding aan partners of aan stellen van wie één of beide partners autisme hebben.

  Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt.  Door anderen vaak onopgemerkt leed wordt op een lotgenotenavond vaak wél opgemerkt. Lotgenotencontact kan een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp.

  Meer informatie over de lotgenotengroepen
  Voor meer informatie over lotgenotencontactgroepen kunt u contact opnemen met de regionale aanspreekpunten voor partnercontactpersonen (PCP). Op dit moment zijn nog niet in alle regio’s PCP-ers. Wanneer u belangstelling heeft om PCP-er in uw regio te worden neem dan contact op met dolien.buijs@autisme.nl

  Op de activiteitenkalender per regio vindt u meer informatie over de activiteiten die voor en door partners-van worden georganiseerd. U kunt met de genoemde partnercontactpersonen ook telefonisch of per mail contact opnemen.

  Download hier de informatiefolder “Als je partner autisme heeft” (PDF)

  Coördinatie lotgenotencontact partners: dolien.buijs@autisme.nl

  Artikelen over autisme in relaties

  Onopgemerkt leed. Over partnerrelatietherapie wanneer sprake is van autisme. Door: Mia Smeltzer. Overgenomen uit het Systeemtheoretisch Bulletin, met toestemming van de verantwoordelijke uitgever: www.Interactie-Academie.be

  Column Carla Glaser over ‘onopgemerkt leed.’ In: Engagement met Autisme

  Een rare vogel. In: Engagement met Autisme

  Geen wonder. In: Engagement met Autisme

  Mijn man en ik. In: Engagement met Autisme

  Na 15 jaar. In: Engagement met Autisme

 • Kinderen van ouders met autismeGespreksgroep voor kinderen-vanLees meer

  Opgroeien in een gezin met een (vermoedelijk) autistische ouder is vaak heel verwarrend voor een kind:

  • Wat thuis normaal is, is dat in de buitenwereld vaak niet.
  • Wat je geacht wordt te voelen klopt vaak niet met wat je in werkelijkheid voelt.
  • Wat er in jou omgaat lijkt wel niet van belang.
  • Je moet alsmaar rekening houden met de mensen om jou heen.
  • Maar wie houdt er rekening met jou?

  Heb je behoefte om beter te begrijpen waarom je bent zoals je bent?Of wil je je ervaringen eens delen met mensen die gewoon begrijpen wat je vertelt?Dat kan in het lotgenotencontact voor volwassenen (>18 en zelf niet autistisch) die zijn opgegroeid met een (vermoedelijk) autistische ouder.De groep wordt informeel geleid door een lotgenoot. Wat er besproken wordt blijft binnen de groep.

  Locaties: Alkmaar, Soest, Eindhoven en Apeldoorn. Het aantal locaties voor de ontmoetingen zijn we aan het uitbreiden, zodat er een betere spreiding over het land ontstaat.

  Frequentie: elke 2 maanden, met een stop in de zomer.

  Kijk voor de actuele data op www.kindvanauti.nl

  Artikel

  Een artikel over ‘Kinderen-van’ verscheen in Engagement nr. 4 van de jaargang 2014.

  Klik hier om dit artikel te lezen

 • Overige naastenThemabijeenkomsten voor bijvoorbeeld broers en zussen, opa's en oma'sLees meer

  Broers en zussen
  Een broer of zus met autisme brengt specifieke vragen en problemen met zich mee, die per gezin verschillen. De ene broer of zus heeft niet zoveel last van het autisme en redt zich vrij goed in het leven. Andere broers of zussen met autisme vragen veel extra aandacht en aanpassing van het hele gezin. Een situatie waarin er altijd ‘toestanden’ zijn. Er niet zomaar een vriendje mee naar huis kan komen en er speciale regels zijn waar iedereen rekening mee moet houden. Dit vraagt veel van de broers en zussen zónder autisme. Er gaat in die situaties veel aandacht naar de persoon met autisme, en veel minder naar hen.

  Veel GGZ-instellingen erkennen hoe lastig dit is en organiseren ‘brusjescursussen’ voor broers en zussen (ook wel ‘brussen’ of ‘brusjes’ genoemd) van verschillende leeftijden. En ook in NVA-regio’s worden incidenteel ontmoetingsdagen georganiseerd voor broers en zussen.

  Opa’s en Oma’s
  Vaak hebben opa en oma ook een belangrijke rol in de zorg voor hun kleinkind met autisme. Incidenteel worden regionaal themabijeenkomsten georganiseerd specifiek voor opa’s en oma’s. Zodat zij elkaar kunnen onmoeten en ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

 • Autismecafé'sOuders ontmoeten oudersLees meer

  Als je hoort dat je kind autisme heeft, kom je voor veel vragen te staan: wat is autisme? Wat betekent het voor de opvoeding van ons kind en wat zijn de gevolgen voor ons gezin? Ook de weg naar informatie, hulp en ondersteuning is niet altijd even makkelijk. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld, heeft het gezin vaak al een hele zoektocht achter de rug. Veel ouders hebben te maken met onbegrip vanuit de directe omgeving (‘je voedt je kind niet goed op’) en door problemen op school en thuis komt er veel op ouders af.

  Omdat een sociaal leven lastig is te combineren met autisme, komen veel gezinnen in een isolement terecht. Het Autismecafé is een ontmoetingsplek voor en door ouders van een kind met autisme. Door andere ouders te ontmoeten zie dat je niet de enige bent. Er is begrip voor je situatie, je kunt er kennis en ervaringen uitwisselen en tips en ideeën krijgen van anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Kwetsbare kinderen verdienen sterke ouders is daarbij ons motto.

  Het Autismecafé is een ontmoetingsplek voor ouders van een kind met autisme, hun familieleden en andere belangstellenden. In een ontspannen sfeer kun je met elkaar praten, ervaringen en tips uitwisselen en informatie krijgen over zaken die te maken hebben met de opvoeding van je kind of je rol als ouder. Het onderlinge contact is een belangrijk onderdeel van het café. Iedere avond staat een thema centraal, bijvoorbeeld: werken, wonen, vrije tijd, onderwijs of hulpverlening. Een groepje ouders zet zich vrijwillig in om de avonden te organiseren: zij kiezen thema’s, zijn aanwezig om andere ouders te woord te staan en formuleren vragen om aan deskundigen voor te leggen. Meestal is er een (ervarings)deskundige gast die informatie geeft over het thema. De gespreksleiding van de avonden wordt verzorgd door een professionele gespreksleider. De toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

   

Sluiten
Word nu lid!