Home Actueel Lotgenotencontact

Lotgenotencontact

Met gelijkgestemden in een ontspannen setting

De NVA biedt haar leden vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen. Met wie je samen kunt ontspannen, bijvoorbeeld op een Auti-Doe-Dag in een pretpark of bij een toneel- of filmvoorstelling. En regelmatig wordt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten gecombineerd met nuttige informatie: tijdens een themadag, congres of een informatieavond in de regio.

Dit doen wij voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren:

 • NVA locatiesNaast vaste inloopspreekuren organiseren deze locaties ook vaak speciale bijeenkomsten rond een thema.Lees meer

  In vrijwel alle regio’s zijn één of meer NVA locaties gevestigd die worden gerund door vrijwilligers. Naast vaste inloopspreekuren organiseren deze locaties ook vaak speciale bijeenkomsten rond een thema. Voor meer informatie, bezoek de regiopagina:

   

 • GespreksgroepenHet doel van de gespreksgroepen is om ervaringsgenoten met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel.Lees meer

  Soorten gespreksgroepen?
  In heel het land hebben we verschillende soorten gespreksgroepen. Denk aan gespreksgroepen voor bijvoorbeeld:

  • Volwassenen met autisme,
  • Jongvolwassenen met autisme,
  • Vrouwen met autisme,
  • Ouders met autisme,
  • Ouders van kinderen met autisme,
  • Partners van mensen met autisme

  Wat houden deze gespreksgroepen in?
  Elke gespreksgroep heeft een eigen gespreksleider. Veel groepen draaien met een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben en/of die zelf autisme hebben.

  De groepen hebben een informeel karakter en richten zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

  De bijeenkomsten worden 1x per maand of per 5 of 6 weken gehouden op een vaste moment. Naast fysieke bijeenkomsten hebben we sinds 2023 ook online gespreksgroepen

  Ook bij jou in de buurt?
  Ben je benieuwd of er ook een gespreksgroep bij jou in de buurt is? Klik op de link van de regio die voor jou van toepassing is om te kijken welke groepen actief zijn.

  Mocht je nou de informatie over de gespreksgroep waar je naar op zoek bent niet goed kunnen vinden, stuur dan een mail naar lotgenotencontact@autisme.nl. Vermeld daarin duidelijk in welke regio je op zoek bent naar wat voor soort gespreksgroep.

  Interesse om als NVA-vrijwilliger gespreksleider te worden?
  Kijk eens op onze vacature pagina voor de verschillende vacatures die openstaan: Werken bij de NVA

   

Sluiten
Word nu lid!