Home Over autisme Onderzoek naar autisme Sensatie van een goed leven

Sensatie van een goed leven

Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking

NVA participeert in het onderzoek de sensatie van een goed leven. In dit project wordt een methodiek ontwikkeld voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van de prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Om dat voor elkaar te krijgen wordt wetenschappelijke-, praktijk- en ervaringskennis samengebracht en gedeeld.

Dit project met de titel ‘de sensatie van een goed leven’ gaat over prikkelverwerking bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en een verstandelijke beperking (VB). Deze mensen reageren vaak anders op zintuiglijke prikkels dan je verwacht. Soms reageren ze heel heftig en soms lijkt de prikkel geheel langs hen heen te gaan.

Als we beter begrijpen hoe deze mensen prikkels ervaren, kunnen we meer voor hen betekenen. De kennis hierover is echter beperkt en wetenschappelijke onderbouwing van de aanpak ontbreekt.

In werkgroepen wordt in dit project informatie verzameld, gedeeld en bij elkaar gebracht door ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders, leerkrachten, behandelaars, opleiders en wetenschappers. Het project is gestart in 2017 en duurt 4 jaar.

Er wordt een methodiek ontwikkeld en getest voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van prikkelverwerking bij mensen met ASS en VB. Doel is een ‘goed leven’ voor hen. De methodiek wordt gratis toegankelijk en makkelijk in gebruik voor ouders, begeleiders en leerkrachten.

Dit project is mogelijk dankzij het Zonmw-programma ‘Gewoon Bijzonder’.

Jeanet Landsman van UMC Groningen is projectleider en penvoerder van dit project. NVA is één van de samenwerkingspartners en organiseert de inbreng van ouders en ervaringsdeskundigen in dit project. 

Sluiten
Word nu lid!