Home Over autisme Wat is autisme? PDD-NOS

PDD-NOS

PDD-NOS staat voor Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified (pervasieve* ontwikkelingsstoornis, niet anderszins omschreven).

Tegenwoordig wordt deze diagnose niet meer gegeven – zij komt sinds 2013 niet meer voor in de DSM, het ook in Nederland veelgebruikte Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen. Mensen die de diagnose in het verleden kregen kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.

Iemand met PDD-NOS heeft bovengemiddeld veel autisme-kenmerken, maar niet genoeg voor de diagnoses Autistische Stoornis of het syndroom van Asperger. Vaak is er  bijvoorbeeld wel sprake van problemen op sociaal gebied, maar niet van beperkte en repetitieve gedragspatronen, interesses of activiteiten.

Met de komst van de DSM-5 in 2013 maakten de subtypen van autisme, zoals PDD-NOS, de autistische stoornis en het syndroom van Asperger, plaats voor één overkoepelende classificatie: de autismespectrumstoornis (ASS). De wetenschappelijke onderbouwing voor de subtypes van autisme zou onvoldoende zijn.

*Pervasief betekent dat het invloed heeft op de totale ontwikkeling. Hierbij kan het gaan om sociale vaardigheden, relaties of motoriek, maar ook om gevoelens, fantasie en begrip van de omringende wereld.

Meer lezen: https://www.dsm-5.nl/documenten/artikel/28/Autismespectrumstoornissen-in-de-DSM-5

Sluiten
Word nu lid!