Home Actueel Wat zijn Auti-Doe-Dagen?

Wat zijn Auti-Doe-Dagen?

Speciale dagen voor kinderen en volwassenen met autisme

Kijk voor de komende Auti-Doe-Dagen aan de linkerkant in het menu.

Wat zijn Auti-Doe-Dagen?
Sinds 2009 organiseert de NVA met enige regelmaat speciale dagen in een pretpark, museum of een andere attractie. Deze zogeheten Auti-Doe-Dagen zijn volledig gericht op mensen met autisme, zowel kinderen als volwassenen. In veel gevallen zijn de parken en musea tijdens Auti-Doe-Dagen exclusief geopend, zodat een te grote drukte wordt vermeden en mensen met autisme een dag ‘onder elkaar’ kunnen zijn, samen met hun ouders, partner, begeleider of andere direct betrokkenen.

Wat heerlijk dat mijn kind hier gewoon zichzelf kan zijn..

Waarom Auti-Doe-Dagen?
Het doel van de Auti-Doe-Dagen is om kinderen en volwassenen met autisme te laten ervaren hoe het is om op een veilige manier een attractie of activiteit te bezoeken, zodat zij meer zelfvertrouwen krijgen en dit in de toekomst zelf durven ondernemen. De zelfredzaamheid wordt zo vergroot en mensen met autisme en hun naasten krijgen meer zelfvertrouwen, doordat zij met behulp van ondersteuning en met aanwezige kennis en begrip van autisme kunnen oefenen.

Een superdag, willen jullie dit vaker doen?

En vaak zijn er nog veel meer leermomenten tijdens een Auti-Doe-Dag, denk maar eens aan het deelnemen in een grote groep, het stil zitten bij een show, het wachten in een rij. Met elkaar “beleven en gewoon meedoen” is het doel, waarbij het autisme niet onzichtbaar hoeft te zijn.

Iedereen herkent de problematiek, iedereen heeft begrip en respect voor elkaar….

Het aantal bezoekers wordt hierbij beperkt gehouden, zodat iedereen ruim de gelegenheid krijgt om attracties te bezoeken. En waar mogelijk worden prikkelende effecten zoals hard geluid en veel licht vermeden. Natuurlijk kan dat niet geheel worden voorkomen, en vaak hoeft dat ook niet.

Wat heerlijk: geen gezeur, lekker rustig!

Inmiddels zijn er Auti-Doe-Dagen georganiseerd in o.a. Duinrell, park en zwemparadijs Tikibad, Dolfinarium, Apenheul, Dierenpark Amersfoort, Dierenpark ZieZOO, Hellendoorn, rondvaart havens Rotterdam, en zelfs een klassiek concert in concertzaal Nijmegen.

Een verademing om nu ook eens in een dierentuin te kunnen komen!

Met dank aan onze sponsors!
De Auti-Doe-Dagen kunnen alleen worden georganiseerd met heel veel hulp. Natuurlijk van het desbetreffende attractiepark, museum of dierenpark. Maar ook dankzij sponsorgelden. Momenteel worden de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de volgende organisaties:

Logo Dr. C.J. Vaillantfond

Sluiten
Word nu lid!