Home 40 mensen, 40 verhalen Jasper Wagteveld

Jasper Wagteveld

Jasper Wagteveld viert dit jaar zijn 25-jarig autismejubileum. Hij kreeg zijn diagnose toen hij twaalf jaar was. Sinds april 2017 is Jasper NVA-ambassadeur op het gebied van ‘zorg’ en werkte hij mee aan de Zorgstandaard Autisme. Verder geeft hij trainingen en is hij betrokken bij Vanuit Autisme Bekeken. Tijdens zijn interactieve workshop Autist in Real life gaat hij op een ludieke manier in op wat het daadwerkelijk betekent om autisme te hebben.

‘De beeldvorming rondom autisme is verre van realistisch. Mensen zien iemand met autisme als Rainman of ze benoemen alleen de sterke kanten van autisme (punctualiteit, IT, detailgericht). De waarheid ligt wat mij betreft in het midden. Autisme is een serieuze handicap, maar wel met mogelijkheden die individueel verschillen.

Ik ben ervan overtuigd dat de levenscyclus bij mensen met autisme dynamischer is dan bij mensen zonder autisme. De pieken zijn hoger en de dalen zijn dieper. Vaak zie je dat mensen die in een piek zitten geen zorg meer krijgen. En dan ben je te laat als je de zorg weer probeert op te starten tijdens een dal.

Mijn belangrijkste wens is dan ook dat er een infrastructuur komt – ik noem het zelf wel eens 0800-autisme – waar mensen met autisme levenslang bekend zijn en waar zorg/begeleiding op een eenvoudige manier kan worden opgeschaald om ernstige ontregeling te voorkomen.

Ik geloof niet in een autismevriendelijk universum; de diversiteit van mensen met autisme maakt dat onmogelijk. Waar ik wel erg in geloof: persoonlijke verhalen vertellen, zodat het duidelijk wordt dat mensen met autisme niet of IT’er/ingenieur zijn of in een dagbesteding de dagen doorbrengen. Mensen met autisme zijn overal: in alle lagen van de bevolking.’

Sluiten
Word nu lid!