Home Ervaringen Podcasts over autisme

Podcasts over autisme

Aut of the Podcast

Thijs Fleer (29) is bezig om zijn autisme te ontdekken. Dat doet hij door samen met gedragswetenschapper Odette Hageman podcast-afleveringen te maken over autisme. Elke eerste donderdag van de maand staat er een nieuwe aflevering online. De podcast is nu ook te beluisteren via autisme.nl

,,De diagnose heb ik pas een jaar geleden geaccepteerd. Vroeger kon ik goed verbloemen dat ik autisme heb”, vertelt Thijs, die daarnaast ook ADHD heeft. Hij houdt heel erg van muziek, van verschillende stijlen. ,,Ik speel bekkens in de fanfare en ik vind het leuk om dj te zijn op feesten. Je bent dan lekker bezig en je kunt de sfeer bepalen.”

Zolang hij zich kan herinneren is hij al bezig met muziek en radio. ,,Ik kan mij geen dag zonder voorstellen. Op mijn 14e begon ik met het maken van een radioprogramma bij de lokale omroep. Zo ontdekte ik dat ik interviewen ook erg leuk vind. Vaak kreeg ik commentaar dat ik te veel kletste”, vertelt hij. Podcasten bleek de ideale oplossing: daarin kan hij zo veel praten als hij wil.

Aut of the podcast

Odette en Thijs maken elke maand een Aut of the podcast.

Aut of the podcast

In de zomer van 2018 kreeg Thijs het idee om een podcast te beginnen. Hij besprak dit plan met zijn gedragswetenschapper Odette Hageman. Zij was meteen enthousiast. Nadat zij een andere baan kreeg en dus niet meer Thijs’ gedragswetenschapper was, was de weg vrij om Aut of the podcast samen te gaan maken. ,,Ik bedenk vaak de onderwerpen”, vertelt ze. En ik zorg ervoor dat we bij het onderwerp blijven.”

,,We spreken één keer per maand af. Dan nemen we de podcast bij mij thuis op, gewoon op de bank. Dan kletsen we makkelijker, we hebben één keer een aflevering opgenomen op kantoor, maar dat werd heel stijf”, vertelt Thijs.

Onderwerpen

Ze lieten een goede jingle maken en Thijs kocht eigen opname-apparatuur. Hij zorgt ook voor het afmixen. ,,Ik haal dan bijvoorbeeld de hoogtes en laagtes eruit, of hoorbare ademhalingen. Dat vind ik leuk werk. We werken drie afleveringen vooruit. Dat geeft mij rust.”

Onderwerpen van eerdere afleveringen zijn bijvoorbeeld ‘theory of mind’, ‘sociale coherentie’ of ‘executieve functies’. ,,We zijn begonnen met deze vrij theoretische afleveringen, zodat we daar later naar terug kunnen verwijzen”, vertelt Odette. Maar Thijs heeft ook zijn zus geïnterviewd voor de aflevering ‘brusjes’. En er is een aflevering tips & trucs.

Thijs: ,,Mijn eerste doel was het accepteren van mijn diagnose, dus dat is al gelukt. En als ik iemand met deze podcasts kan helpen, is dat super. Soms krijg ik hele positieve reacties van luisteraars. Daar doe ik het voor!”

Nieuwsgierig naar de podcasts van Thijs? Luister ze hieronder terug!