Home Over autisme Wat is autisme? Autistische stoornis

Autistische stoornis

De diagnose ‘autistische stoornis’ – ook wel ‘klassiek autisme’ of ‘syndroom van Kanner’ genoemd, – wordt in Nederland niet meer gegeven. De huidige editie van het Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen, de DSM-5, spreekt nog maar van één overkoepelende autisme-diagnose: de autismespectrumstoornis (ASS). De wetenschappelijk onderbouwing van de voormalige subtypes van autisme zou onvoldoende zijn. Mensen die deze diagnose in het verleden kregen kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.

Volgens de beschrijving van de diagnose in de vorige versie van de DSM, de DSM IV, is er bij mensen met klassiek autisme sprake van beperkte interessegebieden, herhalingsgedrag en problemen op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie. 

In elk geval in de kindertijd is bij mensen met de diagnose autistische stoornis sprake van een taalachterstand. Zij kunnen een normale tot hoge intelligentie hebben, maar er kan ook sprake zijn van een verstandelijke beperking. Ter vergelijking: mensen met de diagnose syndroom van Asperger hebben altijd een normale tot hoge intelligentie en bij hen is geen sprake van een taalachterstand, ook niet in de kindertijd. 

Meer lezen: https://www.dsm-5.nl/documenten/artikel/28/Autismespectrumstoornissen-in-de-DSM-5

 

 

Sluiten
Word nu lid!