Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen (0 tm 3 jaar) Thuis – dagelijks Zindelijk worden

Zindelijk worden

jonge kinderen van 0 tm 3 jaar

Bij kinderen met autisme is vaak sprake van vertraagd zindelijk worden. Ook hebben zij vaker last van obstipatie of (urine)incontinentie. Ze hebben moeite met het aanvoelen van aandrang om te plassen of poepen. Andere oorzaken kunnen zijn: de angst om iets ‘los’ te laten, een gevoeligheid voor geuren die ze niet willen ruiken.

Verder kan weerstand tegen verandering een rol spelen: de overgang van luier naar potje, of van potje naar de wc. Zorg daarom voor vaste toiletmomenten in het dagprogramma.

Tips

Probeer te ontdekken wat je kind denkt en voelt tijdens het plassen. Wat maakt het kind zo angstig? Wanneer (bij welke handeling) begint de angst? Hoe uit het kind dat? Praat, teken of knutsel erover met je kind, zodat het zich er niet alleen in voelt staan.

Laat je kind rustig boekjes lezen op het potje. Of laat het zonder luier rondlopen en geef het tijd. Soms verwachten we te snel dat het kind zindelijk zou moeten worden. Geef het even wat tijd en rust en niet te veel aandacht en dan lukt het vaak toch ineens.

Je vindt hierover meer informatie op de website van Autisme Jonge Kind.

Sluiten
Word nu lid!