Home Over autisme Doelgroepen Partners van mensen met autisme

Partners van mensen met autisme

In 1998 is de eerste lotgenotencontactgroep ontstaan van partners van mensen met autisme. Zij vonden erkenning en herkenning bij elkaar. Inmiddels worden er in de meeste regio’s gespreksgroepen voor partners georganiseerd.

Gespreksgroepen

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een (ex-)-partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden.

De gespreksgroepen en andere regionale activiteiten zoals themadagen of spreekuren over partnerproblematiek worden georganiseerd door zogenoemde Partnercontactpersonen (PCP-ers). In sommige regio’s biedt het autismeteam van de GGZ specifieke begeleiding aan partners of aan stellen van wie één of beide partners autisme hebben.

Lotgenotencontact

Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt.  Door anderen vaak onopgemerkt leed wordt op een lotgenotenavond vaak wél opgemerkt. Lotgenotencontact kan een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp.

Meer informatie over de lotgenotengroepen

Voor meer informatie over lotgenotencontactgroepen kunt u contact opnemen met de regionale aanspreekpunten voor partnercontactpersonen (PCP). Op dit moment zijn nog niet in alle regio’s PCP-ers. Wanneer u belangstelling heeft om PCP-er in uw regio te worden neem dan contact op met dolien.buijs@autisme.nl.

Op de agenda per regio vindt u meer informatie over de activiteiten die voor en door partners-van worden georganiseerd. U kunt met de genoemde partnercontactpersonen ook telefonisch of per mail contact opnemen. Ook heeft elke regio een pagina Lotgenotencontact, met informatie over diverse gespreksgroepen (waaronder gespreksgroepen voor partners)

Download hier de informatiefolder “Als je partner autisme heeft” (PDF)

Coördinatie lotgenotencontact partners: dolien.buijs@autisme.nl

Artikelen over autisme in relaties

Onopgemerkt leed. Over partnerrelatietherapie wanneer sprake is van autisme. Door: Mia Smeltzer. Overgenomen uit het Systeemtheoretisch Bulletin, met toestemming van de verantwoordelijke uitgever: www.Interactie-Academie.be

Column Carla Glaser over ‘onopgemerkt leed.’ In: Engagement met Autisme

Een rare vogel. In: Engagement met Autisme

Geen wonder. In: Engagement met Autisme

Mijn man en ik. In: Engagement met Autisme

Na 15 jaar. In: Engagement met Autisme

Sluiten
Word nu lid!