Home Over autisme Doelgroepen Partners van mensen met autisme

Partners van mensen met autisme

In 1998 is de eerste lotgenotencontactgroep ontstaan van partners van mensen met autisme. Zij vonden erkenning en herkenning bij elkaar. Inmiddels worden er in de meeste regio’s gespreksgroepen voor partners georganiseerd.

In deze lotgenotengespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een (ex-)-partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden.

Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt.  Door anderen vaak onopgemerkt leed wordt op een lotgenotenavond vaak wél opgemerkt. Lotgenotencontact kan een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp.

Informatie

Voor meer informatie over of aanmelden voor een partner van lotgenotengespreksgroepen kan je contact opnemen via dit adres: lotgenotencontact@autisme.nl o.v.v. partner lotgenotencontact. Vermeldt dan in de mail voor welke regio en/of plaats je informatie zoekt.

Op de agenda per regio vindt je meer informatie over de eventuele activiteiten die voor en door partners van worden georganiseerd. Selecteer je regio om te kijken welke activiteiten er zijn. Vragen over die activiteiten kunnen gesteld worden aan de contactpersonen genoemd in de activiteit.

Gespreksleiders

De gespreksgroepen worden begeleidt door gespreksleiders. De NVA is altijd op zoek naar nieuwe gespreksleiders om haar gespreksgroepen in heel het land uit te kunnen breiden.

Heb je interesse om eventueel gespreksleider te worden voor een partner van lotgenotengespreksgroep neem dan contact op met astrid.palthe@autisme.nl o.v.v. informatie partner van gespreksleider

 

Meer informatie

Artikelen over autisme in relaties

Onopgemerkt leed. Over partnerrelatietherapie wanneer sprake is van autisme. Door: Mia Smeltzer. Overgenomen uit het Systeemtheoretisch Bulletin, met toestemming van de verantwoordelijke uitgever: www.Interactie-Academie.be

Column Carla Glaser over ‘onopgemerkt leed.’ In: Engagement met Autisme

Een rare vogel. In: Engagement met Autisme

Geen wonder. In: Engagement met Autisme

Mijn man en ik. In: Engagement met Autisme

Na 15 jaar. In: Engagement met Autisme

Sluiten
Word nu lid!