Home Over autisme Levensfases Autisme bij pubers Ervaringsverhalen

Ervaringsverhalen

Autisme in het voortgezet onderwijs: goed te doen!

In deze 3-minutenfilmpjes vertellen jongeren, die op het voortgezet onderwijs en MBO zitten, zelf wat ze goed kunnen en waar ze moeite mee hebben. Over het algemeen blijkt uit hun verhalen dat je met autisme best je weg kunt vinden in het reguliere voortgezet onderwijs. Het is dan wel belangrijk dat je indien nodig wat extra hulp krijgt, zowel van docenten als thuis.

Kees bijvoorbeeld weet al sinds zijn 6e dat hij Asperger heeft. Hij is dit jaar gestart op een school die volgens het Daltonconcept werkt. Kees volgt nu onderwijs op havo/vwo-niveau. Het was in het begin wel even wennen in de brugklas, maar met hulp van zijn remedial teacher van de basisschool en zijn ouders heeft hij zich goed kunnen voorbereiden.

Floor weet sinds haar 6e dat ze PDD-NOS heeft. Ze zit in de eindexamenklas van het vwo. Floor laat zien hoe het op school gaat.

Joep weet sinds z’n 9e dat hij PDD-NOS heeft. Hij loopt stage voor zijn opleiding en krijgt ook op zijn stageplek extra begeleiding.

Met dank aan o.a. REC Chiron en WonderlandFilm

Jelle (18)  kreeg toen hij 8 was te horen dat hij het syndroom van Asperger heeft. “Het probleem is dat stempel”.

(Bron: Cyberpoli.nl)

Ik zag een filmpje over een jongen met Asperger en ik voelde veel overeenkomsten. Ik wilde weten of ik het ook had en toen zijn we dat serieus gaan onderzoeken. Eerst kwam er klassiek autisme uit maar later bleek het Asperger te zijn.

Op school ging het niet goed. Eén incident bleef me mijn hele leven achtervolgen. Twee meisjes hadden ruzie en de juf was er niet. Ik wilde de juf helpen en toen heb ik die kinderen de klas uitgezet. Ik vond dat ze maar op de gang moesten afkoelen. Ik had er een beetje een toneelstukje van gemaakt. Ik was toen zeven jaar. Daarna kwamen er vervelende verhalen; dat ik een gevaar was voor de klas en mijn omgeving. Op mijn negende jaar ben ik naar het speciaal onderwijs gegaan en daar heb ik de basisschool afgemaakt.

Ik had ook last van angsten. Ik was bang dat ik bepaalde ziektes had. Dan kwam ik huilend op school en vroeg de juf gelijk: welke ziekte heb je vandaag weer? Ze maakte er wel grapjes over. Ik ben voor heel veel dingen bang geweest. Voor het klimaat, dat we geen winters meer zouden hebben, en ook voor de dood. Soms komt het en soms niet. Dat draag ik de hele dag bij me, maar ik kan het soms wel op de achtergrond houden. Ergens bepaalt het mijn leven, maar niet helemaal.

Meer lezen over Jelle en andere jongeren en hun ouders die iets vertellen over het leven met autisme? Ga naar cyberpoli.nl. Op dit online platform kun je terecht met al je vragen over autisme en kun je in contact komen met andere jongeren met autisme.  

Sluiten
Word nu lid!