Home Over autisme Wonen

Wonen

“Goed wonen is voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Veel mensen met autisme zijn aangewezen op sociale huurwoningen die vaak erg gehorig zijn en in ‘prikkelrijke’ wijken staan”

Mieke Cardol

Op het gebied van wonen en autisme valt nog veel te verbeteren. De nieuwe woonwijzerautisme.nl helpt gemeenten en woningbouwcorporaties die stappen op dit gebied willen zetten.

Tijdens het NVA Autismecongres 2018 presenteerde Mieke Cardol  -lector Disability Studies aan de Hogeschool Rotterdam – deze nieuwe website.  Hierop staat onder andere informatie over de specifieke woonbehoeften van mensen met autisme, tips voor gemeenten en woningbouwcorporaties, voorbeelden van wooninitiatieven en een overzicht van onderzoeken op het gebied van wonen en autisme.

Volgens Cardol moeten er ‘autisme-richtlijnen’ komen voor sociale huurwoningen. Het gaat er volgens haar niet alleen om dat er nieuwe aangepaste woningen voor de doelgroep komen, maar ook dat bestaande woningen autismevriendelijk kunnen worden gemaakt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een bewoner met autisme de mogelijkheid heeft om zelf het aantal prikkels in zijn woning te reguleren. 

De WoonWijzer Autisme is vooral bedoeld voor gemeenten en woningbouwcorporaties. Uit literatuuronderzoek blijkt dat zij nog weinig kennis in huis hebben over autisme en wonen. Cardol: ’Mensen met autisme zijn bij gemeenten en woningbouwcorporaties nog niet goed in beeld. En als zij wél in beeld zijn, weet men vaak niet wat deze doelgroep nodig heeft.’ 

De WoonWijzer autisme is daarnaast ook bedoeld voor mensen met autisme zelf. Cardol. ‘Zij kunnen er ook naar verwijzen in gesprekken met, bijvoorbeeld, woningbouwcorporties. Het is geen ‘kookboek’ waarin precies staat hoe het allemaal moet, maar wel een plek waar je snel meer over het onderwerp te weten kunt komen.’ 

WoonWijzer Autisme is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Samen Doen!

Meer lezen: de brochure Autismevriendelijk Wonen van PAS, Vereniging Personen uit het Autismespectrum.

 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!