Home Over autisme Autisme in combinatie met … Autisme en epilepsie

Autisme en epilepsie

Vooral mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben een sterk verhoogde kans

Epilepsie komt bij mensen met autisme vaker voor dan bij de algemene bevolking. Naar schatting twintig tot veertig procent van de mensen met autisme krijgt ermee te maken, tegen slechts één procent van de mensen zonder autisme.

Mensen met epilepsie hebben last van ‘aanvallen’ – vroeger werd de aandoening ook wel ‘vallende ziekte’ genoemd. De aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdacht in de hersenen.

Epilepsie ontstaat bij mensen met autisme vaak veel later in het leven dan bij de algemene bevolking. Regelmatig openbaart de aandoening zich bij deze doelgroep pas tijdens de tienerjaren of nog later. In deze (Engelstalige) brochure van de Britse organisatie Autistica staat veel informatie over de combinatie autisme en epilepsie.

Autisme en verstandelijke beperking

Vooral mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben een sterk verhoogde kans op epilepsie. Aanvallen zijn bij deze doelgroep vaak niet alleen moeilijk te herkennen, maar ook extra lastig te onderdrukken.

Vaak zijn er bij mensen met een verstandelijke beperking meerdere soorten anti-epileptica nodig. Probleem is dat de bijwerkingen van deze zware medicijnen bij deze doelgroep moeilijk zijn te herkennen. Om die reden is het belangrijk dat de omgeving alert is op gedragsveranderingen. Als iemand bijvoorbeeld plotseling erg onrustig of prikkelbaar wordt, kan dat wijzen op bijwerkingen van de medicatie.

Medicijnen

Regelmatig slikken mensen met een verstandelijke beperking en autisme ook nog andere medicijnen, bijvoorbeeld anti-psychotica. Hier moet altijd zorgvuldig naar worden gekeken.

De kans bestaat namelijk dat de verschillende medicijnen op een negatieve manier op elkaar inwerken. Ook kan de ‘mix’ leiden tot meer of ernstiger bijwerkingen.

Epilepsie kent veel verschillende vormen en oorzaken. Op de website van het epilepsiefonds.nl vind je hier meer informatie over.

Wat kan je doen?

  • Neem in het geval van (een vermoeden van) epilepsie altijd zo snel mogelijk contact op met een arts.

Meer info

Op de website van het Leerhuis Epilepsie vind je veel meer informatie over de combinatie epilepsie, autisme en verstandelijke beperking. En welke gevolgen dit heeft voor de communicatie en de prikkelverwerking. Leerhuis Epilepsie biedt een reeks artikelen en een e-learning over autisme en epilepsie voor zorgprofessionals. Ook vind je er een pictogram epilepsie, die je kunt gebruiken als de dag anders verloopt door een epilepsie-aanval. Een aanval is immers altijd onverwacht, dat maakt het voor mensen met autisme nóg lastiger.

Sluiten
Word nu lid!