Home Over autisme Levensfases Autisme bij jonge kinderen (0 tm 3 jaar) Thuis – dagelijks Eten bij jonge kinderen

Eten bij jonge kinderen

jonge kinderen van 0 tm 3 jaar

60-70% van de kinderen met autisme heeft een eetprobleem. Het is vaak een hardnekkig probleem, dat ook een grote invloed heeft op de het hele gezin.

Ouders maken zich vaak grote zorgen: “Krijgt mijn kind wel voldoende voeding binnen? Eet mijn kind gezond genoeg?” Dit geeft de nodige stress, waardoor ouders en kind in een negatieve spiraal terecht kunnen komen, wat de eetmomenten er niet gezelliger op maken.

Oorzaak eetproblemen bij autisme

Vaak hebben de eetproblemen bij kinderen met autisme te maken met de verwerking van prikkels in het brein. Het begrijpen van deze sensorische gevoeligheden is van groot belang voor het ondersteunen bij het overwinnen van deze eetproblemen.

Sensorische gevoeligheden kunnen bij autisme eetproblemen op verschillende manieren beïnvloeden:

  • Mensen met autisme kunnen zintuiglijke prikkels intenser ervaren dan mensen zonder autisme. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde texturen, geuren, smaken of geluiden die tijdens een maaltijd voorkomen, overweldigend of zelfs ondraaglijk voor hen kunnen zijn. Dit kan leiden tot vermijding van bepaalde voedingsmiddelen.
  • Mensen met autisme kunnen ook juist minder gevoelig zijn voor bepaalde zintuiglijke prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat ze bepaalde smaken, texturen of temperatuurverschillen minder intens ervaren dan anderen, wat hun eetgewoonten kan beïnvloeden. Ook kunnen ze te veel eten of juist niet eten, omdat het lichaam het honger- of dorstgevoel niet herkent.
  • Vasthouden aan bepaalde rituelen en routines tijdens het eten, zoals specifieke volgordes, servies of herhalingen. Veranderingen in deze routines, zoals onverwachte gerechten of eetomgevingen kunnen angst of stress veroorzaken en het moeilijk maken om te kunnen eten.
  • Maaltijden kunnen ook sociale situaties zijn, en mensen met autisme kunnen moeite hebben met sociale interacties tijdens het eten. Dit kan invloed hebben op hun eetgewoonten, zoals het vermijden van maaltijden in groepen.
  • Ook kan coördinatie van de bewegingen die nodig zijn om te eten, zoals kauwen en slikken een probleem zijn, wat eten lastiger maakt.

 

Aanpak eetproblemen bij kinderen met autisme

Het vinden van de juiste oplossing voor eetproblemen bij kinderen met autisme is per kind en per gezin verschillend. Blijf vooral kijken naar de oorzaak van het probleem, houd de gezondheid van je kind in de gaten en blijf vooral kijken naar wat je kind wel eet, vaak is dit meer dan je zelf denkt.

Nog enkele tips:

  • Creëer een positieve en ondersteunende sfeer rond de maaltijden, waarbij het kind wordt aangemoedigd om voedsel te proberen zonder druk of dwang.
  • Het kan helpen om de omgeving tijdens maaltijden aan te passen. Zorg voor een rustige omgeving, met minimale afleidingen.
  • Laat het eetmoment volgens een vast ritueel verlopen en maak dit ook visueel door middel van plaatjes. Zo weet je kind precies wat hij/zij kan verwachten tijdens het eten. Geef ook een begin en eindtijd aan van de maaltijd. Een vaste plek aan tafel, een eigen bord en bestek.
  • Vaak willen kinderen met autisme niet dat de verschillende soorten voedsel elkaar aanraken. Zij eten dit graag los van elkaar. Zo kan een vakjesbord uitkomst bieden.
  • Ook kan een kind het lastig vinden om eten, dat bereid is door iemand anders te ‘vertrouwen’. Ga je ergens anders eten, neem dan een eigen bereide maaltijd mee om zo overprikkeling bij het kind te voorkomen.
  • Stel realistische doelen. Ga ervan uit dat je kind veel tijd nodig heeft om ‘normaal’ te leren eten. Denk daarbij niet alleen in maanden maar indien nodig ook in jaren.
  • Neem contact op met een arts als je vermoedt dat de eetproblemen van je kind een medische oorzaak hebben. Krijgt je kind als gevolg van de eetproblemen structureel te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen of is er sprake van onder- of overgewicht? Neem ook dan contact op met een arts.

Lees voor nog veel meer tips het boek Autisme en eetproblemen van Thomas Fondelli. Hierin staat onder meer hoe je je kind kunt laten wennen aan nieuwe voedingsmiddelen. Ook wordt er veel aandacht gegeven aan eetproblemen bij kinderen met autisme en een verstandelijke beperking.

ARFID bij kinderen (bij 4- 12 jaar)

Naast eetproblemen kunnen kinderen met autisme ook ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) hebben. Dit is een eetstoornis waarbij iemand beperkingen heeft in het type voedsel dat hij/zij eet, de hoeveelheid voedsel of beide. Dit kan leiden tot problemen met groei, voedingstekorten en emotionele stress.

Het kan lastig zijn om eetproblemen bij zeer jonge kinderen, vooral tussen 0 en 4 jaar, te diagnosticeren, omdat kinderen op deze leeftijd vaak een wisselend eetpatroon laten zien. Denk je dat jouw kind ARFID heeft. Kijk dan hier voor meer informatie.

Sluiten
Word nu lid!