Home Actueel Lotgenotencontact

Lotgenotencontact

Met gelijkgestemden in een ontspannen setting

De NVA biedt haar leden vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen. Met wie je samen kunt ontspannen, bijvoorbeeld op een Auti-Doe-Dag in een pretpark of bij een toneel- of filmvoorstelling. En regelmatig wordt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten gecombineerd met nuttige informatie: tijdens een themadag, congres of een informatieavond in de regio.

Dit doen wij voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren:

  • NVA locatiesContactgegevens per regioLees meer

    In vrijwel alle regio’s zijn één of meer NVA locaties gevestigd die worden gerund door vrijwilligers. Naast vaste inloopspreekuren organiseren deze locaties ook vaak speciale bijeenkomsten rond een thema. Voor meer informatie, bezoek de regiopagina:

     

  • GespreksgroepenVoor volwassenen met ervaringsdeskundige gespreksleidersLees meer

    Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme.

    Waarom deze gespreksgroepen?
    Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel.

    Wat houden deze gespreksgroepen in?
    Elke gespreksgroep heeft een eigen gespreksleider. Veel groepen draaien met een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben en/of die zelf autisme hebben.

    De groepen hebben een informeel karakter en richten zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

    De bijeenkomsten worden 1x per maand of per 5 of 6 weken gehouden op een vaste avond.

    Ook bij jou in de buurt?
    Inmiddels zijn er gespreksgroepen voor volwassenen met autisme actief in diverse NVA-regio’s. Op de regiopagina’s vind je meer informatie over deze gespreksgroepen bij jou in de buurt.

    Interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen?
    Hebt u interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen of wilt u algemene informatie over de gespreksgroepen, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl of kijk op de regio pagina onder lotgenotencontact.

    Interesse om als NVA-vrijwilliger gespreksleider te worden?
    Hebt u interesse om gespreksleider te worden in een van de hierboven genoemde plaatsen of wilt u er meer over weten, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl

    Het artikel over lotgenotencontact uit “Engagement met Autisme” nr. 2-2013.

  • Ouders van kinderen met autismeErvaringen en tips uitwisselenLees meer

    Waarom deze gespreksgroepen?
    Het opvoeden van een kind met autisme kan zwaar zijn. En het is vaak een hele zoektocht om een goede plek in het onderwijs te vinden, passende zorg en begeleiding en een goede invulling van de vrije tijd. Het kan fijn zijn om hierover van gedachten te wisselen met andere ouders.

    Wat houden deze gespreksgroepen in?
    Elke gespreksgroep heeft een eigen gespreksleider. Veel groepen draaien met een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die zelf ouder van een kind met autisme zijn of anderszins ervaringsdeskundig op het onderwerp autisme.

    De groepen hebben een informeel karakter en richten zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

    De bijeenkomsten worden over het algemeen 1x per maand of per 5 of 6 weken gehouden op een vast tijdstip.

    Ook bij jou in de buurt?
    Inmiddels zijn er gespreksgroepen voor ouders van kinderen met autisme actief in diverse NVA regio’s. Op de regiopagina’s vind je meer informatie over deze gespreksgroepen bij jou in de buurt.

    Interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen?
    Hebt u interesse om aan een gespreksgroep deel te nemen of wilt u algemene informatie over de gespreksgroepen, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl of kijk op de regio pagina onder lotgenotencontact.

    Interesse om als NVA-vrijwilliger gespreksleider te worden?
    Hebt u interesse om gespreksleider te worden in een van de hierboven genoemde plaatsen of wilt u er meer over weten, stuur dan een bericht naar: lotgenotencontact@autisme.nl

  • Partners van mensen met autismeErvaringen delenLees meer

    In 1998 is de eerste lotgenotencontactgroep ontstaan van partners van mensen met autisme. Zij vonden erkenning en herkenning bij elkaar. Inmiddels worden er in de meeste regio’s gespreksgroepen voor partners georganiseerd.

    In deze lotgenotengespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een (ex-)-partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden.

    Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt.  Door anderen vaak onopgemerkt leed wordt op een lotgenotenavond vaak wél opgemerkt. Lotgenotencontact kan een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp.

     

    Meer informatie over de lotgenotengroepen

    Voor meer informatie over of aanmelden voor een partner van lotgenotengespreksgroepen kan je contact opnemen via dit adres: lotgenotencontact@autisme.nl o.v.v. partner lotgenotencontact. Vermeldt dan in de mail voor welke regio en/of plaats je informatie zoekt.

    Op de agenda per regio vindt je meer informatie over de eventuele activiteiten die voor en door partners van worden georganiseerd. Selecteer je regio om te kijken welke activiteiten er zijn. Vragen over die activiteiten kunnen gesteld worden aan de contactpersonen genoemd in de activiteit.

     

    Gesprekspartner

    Daarnaast beschikt de NVA ook over een aantal partner van gesprekspartners. Dat zijn vrijwilligers, ervaren gespreksleiders en ervaringsdeskundigen, die mensen 1 op 1 te woord kunnen staan. Dit voor mensen die niet meteen in een groep willen plaatsnemen maar toch wel graag een keer hun verhaal kwijt willen. Zou je hier gebruik van willen maken stuur dan een mail naar lotgenotencontact@autisme.nl o.v.v. gesprekspartner.

     

    Gespreksleiders

    De gespreksgroepen worden begeleidt door gespreksleiders. De NVA is altijd op zoek naar nieuwe gespreksleiders om haar gespreksgroepen in heel het land uit te kunnen breiden. Heb je interesse om eventueel gespreksleider te worden voor een partner van lotgenotengespreksgroep neem dan contact op met astrid.palthe@autisme.nl o.v.v. informatie partner van gespreksleider.

     

    Artikelen over autisme in relaties

    Onopgemerkt leed. Over partnerrelatietherapie wanneer sprake is van autisme. Door: Mia Smeltzer. Overgenomen uit het Systeemtheoretisch Bulletin, met toestemming van de verantwoordelijke uitgever: www.Interactie-Academie.be

    Column Carla Glaser over ‘onopgemerkt leed.’ In: Engagement met Autisme

    Een rare vogel. In: Engagement met Autisme

    Geen wonder. In: Engagement met Autisme

    Mijn man en ik. In: Engagement met Autisme

    Na 15 jaar. In: Engagement met Autisme

  • Kinderen van ouders met autismeGespreksgroep voor kinderen-vanLees meer

    Opgroeien in een gezin met een (vermoedelijk) autistische ouder is vaak heel verwarrend voor een kind:

    • Wat thuis normaal is, is dat in de buitenwereld vaak niet.
    • Wat je geacht wordt te voelen klopt vaak niet met wat je in werkelijkheid voelt.
    • Wat er in jou omgaat lijkt wel niet van belang.
    • Je moet alsmaar rekening houden met de mensen om jou heen.
    • Maar wie houdt er rekening met jou?

    Heb je behoefte om beter te begrijpen waarom je bent zoals je bent?Of wil je je ervaringen eens delen met mensen die gewoon begrijpen wat je vertelt?Dat kan in het lotgenotencontact voor volwassenen (>18 en zelf niet autistisch) die zijn opgegroeid met een (vermoedelijk) autistische ouder.De groep wordt informeel geleid door een lotgenoot. Wat er besproken wordt blijft binnen de groep.

    Deze groepen worden niet georganiseerd vanuit de NVA maar vanuit de organisatie ‘Kind van Auti’. Kijk voor de actuele data en locaties van bijeenkomsten op www.kindvanauti.nl

    Artikel

    Een artikel over ‘Kinderen-van’ verscheen in Engagement nr. 4 van de jaargang 2014.

    Klik hier om dit artikel te lezen

  • Overige naastenThemabijeenkomsten voor bijvoorbeeld broers en zussen, opa's en oma'sLees meer

    Broers en zussen
    Een broer of zus met autisme brengt specifieke vragen en problemen met zich mee, die per gezin verschillen. De ene broer of zus heeft niet zoveel last van het autisme en redt zich vrij goed in het leven. Andere broers of zussen met autisme vragen veel extra aandacht en aanpassing van het hele gezin. Een situatie waarin er altijd ’toestanden’ zijn. Er niet zomaar een vriendje mee naar huis kan komen en er speciale regels zijn waar iedereen rekening mee moet houden. Dit vraagt veel van de broers en zussen zónder autisme. Er gaat in die situaties veel aandacht naar de persoon met autisme, en veel minder naar hen.

    Veel GGZ-instellingen erkennen hoe lastig dit is en organiseren ‘brusjescursussen’ voor broers en zussen (ook wel ‘brussen’ of ‘brusjes’ genoemd) van verschillende leeftijden. En ook in NVA-regio’s worden incidenteel ontmoetingsdagen georganiseerd voor broers en zussen. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten.

    Opa’s en Oma’s
    Vaak hebben opa en oma ook een belangrijke rol in de zorg voor hun kleinkind met autisme. Incidenteel worden regionaal themabijeenkomsten georganiseerd specifiek voor opa’s en oma’s. Zodat zij elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten.

  • Autismecafé'sEen ontmoetingsplek zijn voor een ieder die te maken heeft met autismeLees meer

    Een Autismecafé kan een ontmoetingsplek zijn voor een ieder die te maken heeft met autisme: volwassenen met autisme, ouders van een kind met autisme, partners van, familieleden en andere belangstellenden. In een ontspannen sfeer kun je met elkaar praten, ervaringen en tips uitwisselen en informatie krijgen over zaken die te maken hebben met autisme. Het onderlinge contact is een belangrijk onderdeel van het café. Per avond staat er vaak een thema centraal, bijvoorbeeld: werken, wonen, vrije tijd, onderwijs of hulpverlening. Een groepje vrijwilligers zet zich in om de avonden te organiseren: zij kiezen thema’s, zijn aanwezig om mensen te woord te staan en formuleren vragen om aan deskundigen voor te leggen. Meestal is er een (ervarings)deskundige gast die informatie geeft over het thema. De gespreksleiding van de avonden wordt verzorgd door een professionele gespreksleider.

    Kijk per regio onder lotgenotencontact/Ontmoeten voor meer informatie over de mogelijkheden om te ontmoeten in een Autisme café.

Sluiten
Word nu lid!