Home NVA Gelderland Lotgenotencontact Gelderland Gespreksgroepen Gelderland

Gespreksgroepen Gelderland

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun.

Voor mensen met autisme

Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme. Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Hieronder tref je het aanbod van Gelderland.

Voor partners van mensen met autisme

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt. Hieronder tref je het aanbod van Gelderland.

 • Nieuwe Gespreksgroep voor Jongeren van 14-16 jaar in ApeldoornSamen Sterk en Verbonden: Ontdek de Kracht van Jullie Verhaal Ben je een jongere tussen de 14 en 16 jaar oud en wil je meer begrip, steun en vriendschappen vinden in een omgeving waar je helemaal jezelf kunt zijn? Dan hebben we geweldig nieuws voor jou! De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is verheugd om aan te kondigen dat we een nieuwe gespreksgroep starten speciaal voor jongeren zoals jij.Lees meer

  Waar en Wanneer?

  • Wanneer: Elke dinsdagavond, eenmaal in de 4 à 5 weken.
  • Tijd: Van 19.00 uur tot 20.30 uur.
  • Adres: Deventerstraat 459, Apeldoorn.

  In deze gespreksgroep kun je andere jongeren ontmoeten die ook op het autismespectrum zitten. Hier kun je jouw verhaal delen, luisteren naar anderen en nieuwe vriendschappen opbouwen. De groep wordt begeleid door ervaren professionals en vrijwilligers van de NVA, die begrijpen wat het betekent om met autisme te leven.

  Wat kun je verwachten?

  • Een veilige en ondersteunende omgeving om je gedachten en gevoelens te uiten.
  • Gelegenheid om ervaringen te delen en van anderen te leren.
  • Praktische tips en strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen die je kunt tegenkomen.
  • De kans om nieuwe vrienden te maken die begrijpen wat jij doormaakt.

  We geloven in de kracht van samenkomen en delen, en we zijn er om jou te ondersteunen op je reis. Ongeacht waar je je bevindt op het autismespectrum, ben je van harte welkom om deel te nemen aan onze gespreksgroep.

  Hoe kun je meedoen? Als je geïnteresseerd bent in deelname of als je vragen hebt, neem dan gerust contact met de gespreksleider Emilie Even via jongeren.nva.GL@autisme.nl. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in onze nieuwe gespreksgroep voor jongeren!

  Samen kunnen we sterker en veerkrachtiger worden. We hopen je binnenkort te zien in Apeldoorn!

 • Gespreksgroep voor vrouwen met autisme - Zutphen - er is nog plek voor deelnemers!Hey dames! Heb jij autisme (of is er een vermoeden van autisme) en ben je op zoek naar een warme, ondersteunende omgeving waar je kunt praten over jouw ervaringen en kunt leren van andere vrouwen zoals jij? Dan hebben wij geweldig nieuws voor jou! Er is nog plek voor jou in de nieuwe gespreksgroep voor vrouwen met autisme in Zutphen.Lees meer

  In deze groep zullen we met 6 tot 8 deelnemers samenkomen.DE groep zit nog niet vol, dus is er nog mogelijkheid om je aan te melden!

  De eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 11 augustus 2023. Daarna zullen we op elke eerste vrijdag van de maand van 15.30 uur tot 17.00 uur samenkomen aan de Lombardsteeg 29 te Zutphen.

  Het doel van deze groep is om ervaringen te delen, elkaar te steunen en van elkaar te leren. Het is geen therapie, maar een informele plek waar je vrijuit kunt praten over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn om in contact te komen met vrouwen die vergelijkbare ervaringen hebben. Samen kunnen we leren en begrip vinden voor situaties waar we anders alleen in zouden staan. In deze groep hoef je je nooit anders voor te doen dan je bent, want het is een veilige omgeving waar niets raar is.

  Voor meer informatie of direct opgeven voor de gespreksgroep, neem contact op met de gespreksleider Chantal Driessen via vrouwenmet.nva.GL@autisme.nl

  p.s. Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • Nieuw! Online gespreksgroep voor vrouwen met autismeWil je je verbinden met gelijkgestemde vrouwen, ervaringen delen en steun vinden in een veilige en begripvolle omgeving? Dan is onze online gespreksgroep perfect voor jou!Lees meer

  Geleid door twee ervaringsdeskundige begeleiders, bieden wij een intieme setting waarin jouw stem wordt gehoord en begrepen. Samen delen we inzichten en bieden we elkaar ondersteuning.

  De dag en tijd van de bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers vastgesteld, zodat het perfect past in jouw schema. Met slechts 6 plekken beschikbaar, zorgen we voor een persoonlijke ervaring waarbij elke stem gehoord wordt.

  Meld je nu aan door te mailen naar vrouwenmet.nva.online@autisme.nl en maak deel uit van een ondersteunende gemeenschap. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

   

  Wat je nog meer moet weten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

 • NIEUW - Online groep voor Jongvolwassenen met Autisme (18 t/m 31 jr)Hey daar! Ben jij tussen de 18 en 31 jaar oud en op zoek naar een gezellige en ondersteunende plek om te kletsen over jouw ervaringen, uitdagingen en successen als jongvolwassene met (vermoeden van) autisme? Lees meer

  Dan nodigen we jou van harte uit om mee te doen met onze gloednieuwe online groep, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

  Wat je moet weten over de onlinegroep:

  • Wanneer: Een keer per maand
  • Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur
  • Leiderschap: Twee ervaringsdeskundige gespreksleiders
  • Groepsgrootte: Maximaal 8 deelnemers

  Kosten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

  Hoe kun je meedoen: Aanmelden of meer info krijgen is super simpel. Stuur gewoon een e-mail naar Jongvolwassenen.NVAonline@autisme.nl . We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen in onze groep waar begrip, herkenning en ondersteuning centraal staan.

  Belangrijk om te weten: Onze groep is een plek waar je vrijuit kunt praten over jouw ervaringen met autisme. Of je nu op zoek bent naar advies, wilt delen of gewoon wilt luisteren naar anderen, je bent welkom zoals je bent.

  Samen gaan we een community vormen waar begrip en acceptatie centraal staan. We hopen dat deze groep een waardevolle aanvulling zal zijn op jouw leven als jongvolwassene met autisme.

  Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via de eerder genoemde e-mail.

 • NVA ONLINE gespreksgroep – Voor ouders van kinderen met autisme - open inschrijving voorjaar 2024Gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme of het vermoeden hiervan. De groep rouleert in bijeenkomsten voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 12 jaar, van 12 tot 18 jaar, 18 jaar en ouderLees meer

  Beste ouders, zijn jullie op zoek naar een plek waar je ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met gelijkgestemden?

  Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan. Het is een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar niets raar is. De groep zal begeleid worden door ervaren vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Zij hebben ervaring met het begeleiden van groepen en hebben ook zelf ervaring met autisme. Per bijeenkomsten kunnen maximaal 8 deelnemers deelnemen.

  De groepen komen bijeen op de maandagavond van 20.00 tot 21.30 uur.

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 0 – 12 jaar: 3 juni (uiterlijk opgeven per 30 mei), thema: Zelfstandig leven, hoe ondersteun ik dat?

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 12 – 18 jaar:  8 juli (uiterlijk opgeven per 4 juli), thema: vakantie

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 18 jaar en ouder: 6 mei (uiterlijk opgeven per 2 mei): thema wonen

   

  Aanmelden/vragen: Heb je vragen of wil je direct aanmelden? Neem dan contact op met de gespreksleiders via dit mailadres: oudersvan.nva.online@autisme.nl

  p.s. Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties, daarom wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • Online gespreksgroep voor volwassenen met autismeVoor volwassenen met (vermoeden van) autisme met normale tot hoge intelligentieLees meer

  Autisme heb je een leven lang. De NVA biedt leden activiteiten om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen en met wie je kennis en ervaring kunt delen.
  Een gespreksgroep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De groep heeft een eigen gespreksleiding, betrokken vrijwilligers die ervaringsdeskundig zijn. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen zij ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Aanmelden

  De gespreksgroepen zitten vol op dit moment dus werken we met een wachtlijst. Wil je toch graag wat meer informatie of je opgeven voor de wachtlijst mail dan naar lotgenotencontact@autisme.nl

  Vacature

  Heb je zelf interesse om gespreksleider te willen zijn voor een online gespreksgroep kijk dan voor hier voor meer informatie of mail direct je motivatie en CV naar Astrid Palthe via astrid.palthe@autisme.nl

   

 • OPROEP – gezocht deelnemers voor een nieuw te starten gespreksgroep voor ouders met autismeBeste ouders met autisme, Zijn jullie op zoek naar een plek waar je ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met gelijkgestemden? Dan hebben wij goed nieuws voor jullie! De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) gaat binnenkort een gespreksgroep voor ouders met autisme starten in Nijmegen. Maar daar hebben we jullie hulp bij nodig. Lees meer

  Wij zijn op zoek naar 6 tot 8 deelnemers die een keer in de 4 tot 5 weken bij elkaar willen komen. De dag, tijd en locatie worden nog nader bepaald, maar we proberen hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met jullie voorkeuren.

  Het doel van deze groep is om ervaringen te delen, elkaar te steunen en van elkaar te leren. Het is geen therapie, maar een plek waar je op een informele manier kunt praten over onderwerpen die voor jullie belangrijk zijn. Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan. Het is een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar niets raar is. De groep zal begeleid worden door ervaren vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Zij hebben ervaring met het begeleiden van groepen en hebben ook zelf ervaring met autisme.

  Bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vinden we het belangrijk dat mensen met autisme in contact kunnen komen met lotgenoten/ervaringsgenoten. Het delen van ervaringen en het vinden van steun bij elkaar kan enorm waardevol zijn. Daarom is het organiseren van deze gespreksgroep voor ouders met autisme ook een van onze speerpunten.

  Dus, kom gerust naar de gespreksgroep en ontdek hoe waardevol het kan zijn om in contact te komen met lotgenoten/ervaringsgenoten. En als je besluit om te blijven, overweeg dan om lid te worden van de NVA of een donatie te doen aan het Autismefonds. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we mensen met autisme en hun naasten kunnen blijven steunen. Om je aan te melden stuur dan een mail naar oudersmet.nva.GL@autisme.nl Je komt dan op een wachtlijst en zodra er voldoende aanmeldingen zijn zal de groep van start gaan. Je zal daar dan bericht over krijgen.

  We willen echter benadrukken dat de NVA afhankelijk is van de steun van haar leden en donaties om dit soort activiteiten te kunnen blijven organiseren. Daarom vragen wij aan de deelnemers van de gespreksgroep die na 2x deelname besluiten om te blijven, om lid te worden van de NVA. Zo kunnen wij ons blijven inzetten voor mensen met autisme en activiteiten blijven organiseren zoals deze gespreksgroep. Lees hier meer over het ledenvoordeel. Mocht je geen lid willen worden, dan zouden wij het enorm waarderen als je een donatie doet aan het Autismefonds. Hiermee steun je indirect ook de activiteiten van de NVA en kunnen wij ons blijven inzetten voor mensen met autisme en hun naasten. Lees hier over wat het Autismefonds doet

 • NVA - partner van gespreksgroep - NijmegenVoor partners van mensen met een autisme spectrumstoornis (ASS) of een sterk vermoeden daarvan.Lees meer

  De bijeenkomsten zijn elke derde donderdag van de maand (m.u.v. januari, juli en augustus) van 19.30-21.30 uur

  Adres: “De Kentering”, Limoslaan 10, 6523 RZ Nijmegen. Opgeven verplicht via gespreksgroep@outlook.com.

  Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

  Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je al lang een relatie hebt, wel of geen kinderen hebt, veel of weinig problemen ervaart of wat de punten ook zijn waar je tegenaan loopt. De vrijwilligers van de NVA bieden een luisterend oor, geven leiding aan de groep en bieden stof tot nadenken.

  Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.

 • NVA - Oudercontactpersoon - voor 1 op 1 contactSoms heb je als ouder van behoefte om even met iemand te praten. Martine Tilanus staat voor je klaar.Lees meer

  Onze vrijwilligster Martine is zelf ouder van en heeft ervaring als gespreksleider voor gespreksgroepen voor ouders van kinderen met een vorm van autisme (of een sterk vermoeden hiervan).

  Heb je behoefte om eens te sparren en hoeft dit niet per se in een gespreksgroep voor jou dan staat Martine voor je klaar. Je kunt haar bereiken via oudersvan.nva.GL@autisme.nl

 • NVA - ouders van gespreksgroep - NijmegenHet is fijn om je ervaringen, vragen en tips te delen met andere ouders die weten wat het is om een kind met autisme te hebben.Lees meer

  De ontwikkeling van kinderen met autisme verloopt anders dan die van kinderen zonder ASS. Als ouder kun je je dan wel eens alleen voelen of gaan twijfelen aan jezelf of je aanpak/opvoeding. Het is dan soms fijn om je ervaringen, vragen en tips te delen met andere ouders die weten wat het is.

  Voor meer informatie kan je contact opnemen met de gespreksleider via: lotgenotencontact@autisme.nl (Je mail komt dan binnen bij de NVA regiocoördinator en zij zal hem doorsturen naar de betreffende gespreksleider).

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA - partner van gespreksgroep - HarderwijkBij 6 aanmeldingen start in najaar 2024 een nieuwe gespreksgroepen voor vrouwen of mannen met een partner met autisme. Lees meer

  Bij 6 aanmeldingen starten er in het najaar nieuwe gespreksgroepen voor vrouwen of mannen met een partner met autisme. Dit houdt in 6 x een avond praten over autisme in de relatie. Meestal wordt gekozen voor de maandag of dinsdagavond. Eenmaal per maand. Van 19.30 uur – 21.30 uur.

  Deze bijeenkomsten kunnen een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen, als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp. Twee ervaren deskundigen bieden u een luisterend oor en geven u handvatten en tips

  De kosten zijn € 5,= per keer. Totaal 6 keer. NVA leden nemen gratis deel. Koffie/thee € 1,=

  Kijkt u eens op onze website naar alle voordelen voor lidmaatschap: autisme.nl/lidmaatschap

  Voor meer informatie en/of aanmelden, mail naar:  nvanoordwestveluwe@gmail.com.  U kunt u via de mail ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.

 • NVA - Partnercontactpersoon - voor 1 op 1 contactSoms heb je als partner van behoefte om even met iemand te praten. Martine Tilanus staat voor je klaar.Lees meer

  Onze vrijwilligster Martine Tilanus heeft ruime ervaring als gespreksleider voor gespreksgroepen voor partners van mannen/vrouwen met een vorm van autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en een normale tot hoge intelligentie. Heb je behoefte om eens te praten en hoeft dit niet per se in een groep dan staat Martine voor je klaar. Je kunt haar bereiken via email: partner.autismegelderland@gmail.com

 • Partnercontactgroep - MEE / NVA GelderlandHet is fijn andere partners van mensen met (vermoedelijk) autisme te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving. Lees meer

  MEE Gelderse Poort biedt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een gespreksgroep aan voor partners van mensen met autisme, met of zonder een officiële diagnose.

  Aan de hand van thema’s worden ervaringen uitgewisseld. Thema’s die aan bod komen zijn: de relatie met je partner, waar sta je zelf, verwerking en acceptatie, communicatie, psycho-educatie. Deze thema’s worden aangevuld met onderwerpen die vanuit de groep ingebracht kunnen worden.

  Start
  In maart en september

  Locatie
  Onder de Toren in Elst

  Meer informatie
  Martine Tilanus-Sloot, NVA contactpersoon
  Email: partner.autismegelderland@gmail.com

 • NVA-gespreksgroep - NijmegenVoor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie.Lees meer

  Het doel van de gespreksgroep is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben. De groepen hebben een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

  Meer informatie of aanmelden kan via email: gespreksgroep.nijmegen.nva.gld@autisme.nl. Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.

 • Gespreksgroep voor (jong) volwassenen met autisme De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), regio Gelderland, organiseert in Nijmegen een gespreksgroep voor jongvolwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie in de leeftijd van 21-39 jaar.Lees meer
  Het doel van de gespreksgroep is om de deelnemers met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen zij ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit 2 gespreksleiders. Dit zijn betrokken vrijwilligers met kennis van autisme.
  De bijeenkomsten zijn maandelijks op de 4e zaterdag van de maand van 13.30-15.30 uur in De Kentering, Limoslaan 10 in Nijmegen.
  Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.
  Heb je belangstelling of wil je meer informatie, stuur dan een mail aan:
  Wil je in je mail onderstaande punten vermelden: naam, leeftijd en woonplaats en redenen om mee te willen doen.
Sluiten
Word nu lid!