Home NVA Gelderland Lotgenotencontact Gelderland Gespreksgroepen Gelderland

Gespreksgroepen Gelderland

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun.

Voor mensen met autisme

Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme. Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Hieronder tref je het aanbod van Gelderland.

Voor partners van mensen met autisme

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt. Hieronder tref je het aanbod van Gelderland.

 • Doe mee aan onze nieuwe gespreksgroep voor partners van mensen met autisme! - BennekomBen je de partner van iemand met autisme en zoek je een plek waar je jouw verhaal kunt delen, steun kunt vinden en even kunt ontspannen? Dan is onze nieuwe gespreksgroep iets voor jou!Lees meer

  Wij geloven dat het belangrijk is om niet alleen ruimte te bieden voor het delen van ervaringen, maar ook voor ontspanning en verbinding. Daarom organiseren we niet alleen gesprekssessies, maar ook gezamenlijke activiteiten in de prachtige natuurlijke omgeving van het bos rondom Bennekom.

  Of het nu gaat om een rustige wandeling, een gezellige lunch of een andere ontspannende activiteit, je zult de gelegenheid hebben om in contact te komen met anderen die vergelijkbare ervaringen delen terwijl je geniet van de rust en schoonheid van de natuur.

  Onze groep wordt begeleid door een ervaringsdeskundige gespreksleider die een veilige en ondersteunende omgeving zal creëren voor alle deelnemers.

  Dag/tijd: De exacte dag en tijd en frequentie van onze bijeenkomsten worden nog vastgesteld, maar we zijn enthousiast om van start te gaan zodra we voldoende deelnemers hebben.

  Aanmelden: Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je mailen naar partnervan.nva.GL@autisme.nl.

  Kosten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

 • Nieuwe Gespreksgroep voor Jongeren van 14-16 jaar in ApeldoornBen jij tussen de 14 en 16 jaar en op zoek naar meer begrip, steun en nieuwe vrienden in een omgeving waar je gewoon jezelf kunt zijn? Goed nieuws! De NVA start een nieuwe contactgroepLees meer

  Waar en Wanneer?

  Wanneer: Elke dinsdagavond, één keer in de 4 à 5 weken.
  Tijd: Van 19.00 uur tot 20.30 uur.
  Adres: Deventerstraat 459, Apeldoorn.

  In deze groep kun je andere jongeren ontmoeten die ook autisme hebben. Je kunt hier je verhaal kwijt, luisteren naar anderen en nieuwe vrienden maken. De groep wordt begeleid door vrijwilligers van de NVA, die weten hoe het is om met autisme te leven.

  Wat kun je verwachten?

  In een veilige omgeving kun je je ideeën en emoties uiten, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren, praktische tips en oplossingen voor obstakels krijgen, en nieuwe vrienden maken die echt begrijpen wat jij meemaakt.

  Wij geloven dat samenkomen en delen kracht geeft, en we zijn er om jou te steunen. Waar je ook zit op het autismespectrum, je bent van harte welkom bij onze gespreksgroep.

  Hoe kun je meedoen?

  Als je mee wilt doen of vragen hebt, neem dan contact op met de gespreksleider Emilie Even via jongeren.nva.GL@autisme.nl. We kijken ernaar uit om je te zien in onze nieuwe gespreksgroep voor jongeren!

  Tot snel in Apeldoorn!

 • Gespreksgroep voor vrouwen met autisme - Zutphen - ER IS PLEK VOOR NIEUWE DEELNEMERS!Hey dames! Heb jij autisme (of is er een vermoeden van autisme) en ben je op zoek naar een warme, ondersteunende omgeving waar je kunt praten over jouw ervaringen en kunt leren van andere vrouwen zoals jij? Dan hebben wij geweldig nieuws voor jou! Er is nog plek voor jou in de gespreksgroep voor vrouwen met autisme in Zutphen.Lees meer

  In deze groep zullen we met 6 tot 8 deelnemers samenkomen.DE groep zit nog niet vol, dus is er nog mogelijkheid om je aan te melden!

  De groep komt elke eerste vrijdag van de maand van 15.30 uur tot 17.00 uur samen aan de Lombardsteeg 29 te Zutphen.

  Het doel van deze groep is om ervaringen te delen, elkaar te steunen en van elkaar te leren. Het is geen therapie, maar een informele plek waar je vrijuit kunt praten over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn. Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn om in contact te komen met vrouwen die vergelijkbare ervaringen hebben. Samen kunnen we leren en begrip vinden voor situaties waar we anders alleen in zouden staan. In deze groep hoef je je nooit anders voor te doen dan je bent, want het is een veilige omgeving waar niets raar is.

  Voor meer informatie of direct opgeven voor de gespreksgroep, neem contact op met de gespreksleider Chantal Driessen via vrouwenmet.nva.GL@autisme.nl

  p.s. Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • OPROEP – gezocht deelnemers voor een nieuw te starten gespreksgroep voor ouders met autismeBeste ouders met autisme, Zijn jullie op zoek naar een plek waar je ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met gelijkgestemden? Dan hebben wij goed nieuws voor jullie! De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) gaat binnenkort een gespreksgroep voor ouders met autisme starten in Nijmegen. Maar daar hebben we jullie hulp bij nodig. Lees meer

  Wij zijn op zoek naar 6 tot 8 deelnemers die een keer in de 4 tot 5 weken bij elkaar willen komen. De dag, tijd en locatie worden nog nader bepaald, maar we proberen hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met jullie voorkeuren.

  Het doel van deze groep is om ervaringen te delen, elkaar te steunen en van elkaar te leren. Het is geen therapie, maar een plek waar je op een informele manier kunt praten over onderwerpen die voor jullie belangrijk zijn. Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan. Het is een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar niets raar is. De groep zal begeleid worden door ervaren vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Zij hebben ervaring met het begeleiden van groepen en hebben ook zelf ervaring met autisme.

  Bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vinden we het belangrijk dat mensen met autisme in contact kunnen komen met lotgenoten/ervaringsgenoten. Het delen van ervaringen en het vinden van steun bij elkaar kan enorm waardevol zijn. Daarom is het organiseren van deze gespreksgroep voor ouders met autisme ook een van onze speerpunten.

  Dus, kom gerust naar de gespreksgroep en ontdek hoe waardevol het kan zijn om in contact te komen met lotgenoten/ervaringsgenoten. En als je besluit om te blijven, overweeg dan om lid te worden van de NVA of een donatie te doen aan het Autismefonds. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we mensen met autisme en hun naasten kunnen blijven steunen. Om je aan te melden stuur dan een mail naar oudersmet.nva.GL@autisme.nl Je komt dan op een wachtlijst en zodra er voldoende aanmeldingen zijn zal de groep van start gaan. Je zal daar dan bericht over krijgen.

  We willen echter benadrukken dat de NVA afhankelijk is van de steun van haar leden en donaties om dit soort activiteiten te kunnen blijven organiseren. Daarom vragen wij aan de deelnemers van de gespreksgroep die na 2x deelname besluiten om te blijven, om lid te worden van de NVA. Zo kunnen wij ons blijven inzetten voor mensen met autisme en activiteiten blijven organiseren zoals deze gespreksgroep. Lees hier meer over het ledenvoordeel. Mocht je geen lid willen worden, dan zouden wij het enorm waarderen als je een donatie doet aan het Autismefonds. Hiermee steun je indirect ook de activiteiten van de NVA en kunnen wij ons blijven inzetten voor mensen met autisme en hun naasten. Lees hier over wat het Autismefonds doet

 • NVA - partner van gespreksgroep - NijmegenVoor partners van mensen met een autisme spectrumstoornis (ASS) of een sterk vermoeden daarvan.Lees meer

  De bijeenkomsten zijn elke derde donderdag van de maand (m.u.v. januari, juli en augustus) van 19.30-21.30 uur

  Adres: “De Kentering”, Limoslaan 10, 6523 RZ Nijmegen. Opgeven verplicht via gespreksgroep@outlook.com.

  Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

  Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je al lang een relatie hebt, wel of geen kinderen hebt, veel of weinig problemen ervaart of wat de punten ook zijn waar je tegenaan loopt. De vrijwilligers van de NVA bieden een luisterend oor, geven leiding aan de groep en bieden stof tot nadenken.

  Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.

 • NVA - ouders van gespreksgroep - NijmegenHet is fijn om je ervaringen, vragen en tips te delen met andere ouders die weten wat het is om een kind met autisme te hebben.Lees meer

  De ontwikkeling van kinderen met autisme verloopt anders dan die van kinderen zonder ASS. Als ouder kun je je dan wel eens alleen voelen of gaan twijfelen aan jezelf of je aanpak/opvoeding. Het is dan soms fijn om je ervaringen, vragen en tips te delen met andere ouders die weten wat het is.

  Voor meer informatie kan je contact opnemen met de gespreksleider via: lotgenotencontact@autisme.nl (Je mail komt dan binnen bij de NVA regiocoördinator en zij zal hem doorsturen naar de betreffende gespreksleider).

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA - partner van gespreksgroep - HarderwijkBij 6 aanmeldingen start in najaar 2024 een nieuwe gespreksgroepen voor vrouwen of mannen met een partner met autisme. Lees meer

  Bij 6 aanmeldingen starten er in het najaar nieuwe gespreksgroepen voor vrouwen of mannen met een partner met autisme. Dit houdt in 6 x een avond praten over autisme in de relatie. Meestal wordt gekozen voor de maandag of dinsdagavond. Eenmaal per maand. Van 19.30 uur – 21.30 uur.

  Deze bijeenkomsten kunnen een goede ondersteuning bieden in het proces van erkennen en herkennen, als je met autisme in de relatie te maken hebt. Lotgenotencontact blijkt vaak een waardevolle aanvulling te zijn op eventuele professionele hulp. Twee ervaren deskundigen bieden u een luisterend oor en geven u handvatten en tips

  De kosten zijn € 5,= per keer. Totaal 6 keer. NVA leden nemen gratis deel. Koffie/thee € 1,=

  Kijkt u eens op onze website naar alle voordelen voor lidmaatschap: autisme.nl/lidmaatschap

  Voor meer informatie en/of aanmelden, mail naar:  nvanoordwestveluwe@gmail.com.  U kunt u via de mail ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.

 • Partnercontactgroep - MEE / NVA GelderlandHet is fijn andere partners van mensen met (vermoedelijk) autisme te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving. Lees meer

  MEE Gelderse Poort biedt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) een gespreksgroep aan voor partners van mensen met autisme, met of zonder een officiële diagnose.

  Aan de hand van thema’s worden ervaringen uitgewisseld. Thema’s die aan bod komen zijn: de relatie met je partner, waar sta je zelf, verwerking en acceptatie, communicatie, psycho-educatie. Deze thema’s worden aangevuld met onderwerpen die vanuit de groep ingebracht kunnen worden.

  Start
  In maart en september

  Locatie
  Onder de Toren in Elst

  Meer informatie
  Martine Tilanus-Sloot, NVA contactpersoon
  Email: partner.autismegelderland@gmail.com

 • NVA-gespreksgroep - Nijmegen - GROEP IS VOL - AANMELDEN OP DIT MOMENT NIET MEER MOGELIJKVoor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie.Lees meer

  Het doel van de gespreksgroep is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit een 1e en 2e gespreksleider. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben. De groepen hebben een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

  Meer informatie of aanmelden kan via email: gespreksgroep.nijmegen.nva.gld@autisme.nl. Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.

 • Gespreksgroep voor (jong) volwassenen met autisme De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), regio Gelderland, organiseert in Nijmegen een gespreksgroep voor jongvolwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie in de leeftijd van 21-39 jaar.Lees meer
  Het doel van de gespreksgroep is om de deelnemers met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen zij ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit 2 gespreksleiders. Dit zijn betrokken vrijwilligers met kennis van autisme.
  De bijeenkomsten zijn maandelijks op de 4e zaterdag van de maand van 13.30-15.30 uur in De Kentering, Limoslaan 10 in Nijmegen.
  Deelname is gratis. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten dan is een NVA-lidmaatschap verplicht.
  Heb je belangstelling of wil je meer informatie, stuur dan een mail aan:
  Wil je in je mail onderstaande punten vermelden: naam, leeftijd en woonplaats en redenen om mee te willen doen.
Sluiten
Word nu lid!