Home NVA Groningen en Drenthe Lotgenotencontact Gespreksgroepen

Gespreksgroepen

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun.

Voor mensen met autisme

Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme. Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Hieronder tref je het aanbod van Groningen-Drenthe.

Voor partners van mensen met autisme

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt. Hieronder tref je het aanbod van Groningen-Drenthe.

 • NVA - Gespreksgroep AssenVoor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie - De gespreksgroep is vol, na aanmelding kom je op een wachtlijst. Wanneer er plaats is in de groep krijg je bericht.Lees meer

  Het doel van de gespreksgroep is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme.

  De gespreksgroep heeft een gespreksleider. Een betrokken vrijwilligers met kennis van autisme. De groep heeft een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Bijeenkomsten: maandelijks

  Aanmelden of informatie: nva.volwassenmet.dr@autisme.nl

   

 • NVA-gespreksgroep AssenVoor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie.Lees meer

  Het doel van de gespreksgroep is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme.

  De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit 2 gespreksleiders. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben. De groepen hebben een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Bijeenkomsten: iedere maand
  Aanmelden of informatie: nva.lotgenoten.assen@gmail.com

 • NVA - ouder van contactgroep BeilenVoor ouders van meiden met (een vermoeden van) autismeLees meer

  De NVA Groningen-Drenthe heeft een gespreksgroep in Beilen speciaal voor ouders van meiden met autisme en een normale tot hoge intelligentie. Bij de gespreksgroep kun je ervaringen delen, moeilijke situaties voorleggen en elkaar helpen.

  o.l.v. Brenda Lubbers, aanmelding en info bij: brendalubbers@hotmail.com

 • NVA - gespreksgroep voor partners van vrouwen in HoogeveenIn deze groep ontmoeten de partners van vrouwen met autisme elkaar en is er een veilige sfeer om persoonlijke ervaringen rond autisme te delen.Lees meer

  Als partner van een vrouw met autisme kom je bij jezelf, bij je partner en in je relatie wellicht dingen tegen waarover je misschien meer wilt weten. Of die je zou willen delen met anderen die in een soortgelijke situatie verkeren. Er wordt niet meer van je gevraagd dan je zelf wilt vertellen. Ook in de gespreksgroep zelf, bepaal jij zelf je grenzen.

  De gespreksgroep wordt geleid door een getrainde gespreksleider met persoonlijke ervaring als mantelzorger op het gebied van autisme. Beroepshalve is hij 7 jaar mantelzorgconsulent geweest in de GGZ en verpleegkundige en trainer in de psychiatrie.

  De gespreksgroep komt maandelijks samen op een vaste locatie in Hoogeveen. Je kunt meedoen aan de gespreksgroep als je lid bent van de NVA of lid wordt. Twijfel je nog? Je mag drie keer op proef meedraaien om te kijken of het iets voor jou is. Er is ruimte voor maximaal tien deelnemers.

  Is je belangstelling gewekt? Meld je dan aan bij de NVA via secretaris.NVA.GroningenDrenthe@autisme.nl

 • NVA - partner van gespreksgroepen HoogeveenHet is fijn andere partners van mensen met (vermoedelijk) autisme te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving. Momenteel zijn er 2 gespreksgroepenLees meer

  Het doel van de bijeenkomsten is vooral het contact met lotgenoten, mensen ontmoeten die aan een half woord’ genoeg hebben. Op die manier herkenning en steun bij elkaar vinden om zo het isolement te doorbreken waarin partners zich vaak bevinden.

  De groepen hebben een informeel karakter en is bedoeld om in een veilige omgeving ervaringen uit te wisselen, gevoelens te uiten en elkaar te helpen met praktische tips en handvatten.

  Alle groepen staan o.l.v Afke Miedema, aanmelding of informatie kan via: afkemiedema@netscape.net

 • NVA partner van gespreksgroep - MeppelGespreksgroep voor partners van personen met (vermoeden van) autisme met een normale tot hoge intelligentie. Groep is vol voor 2024Lees meer

  Het doel van de bijeenkomsten is vooral het contact met andere ‘partner van’ lotgenoten, mensen ontmoeten die aan een half woord’ genoeg hebben. Op die manier herkenning en steun bij elkaar vinden. De groep heeft een informeel karakter en is bedoeld om in een veilige omgeving ervaringen uit te wisselen, gevoelens te uiten en elkaar te helpen met praktische tips en handvatten.

  Frequentie en locatie: de groep komt zo ongeveer 1x in de 5 weken bij elkaar op de woensdagavond van 19.30 – 21.00 uur in Wijkcentrum De Koeberg, Rembrandtplein 83 te Meppel

  Data voor 2024: 17-jan, 28-feb, 10-apr, 22-mei, 03-jul, 04-sep, 16-okt, 27-nov

  Meer informatie of aanmelden kan via de gespreksleider Astrid Palthe: NVA.partnervan.Meppel.DR@autisme.nl

  Deelname: Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 3 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA-gespreksgroepen GroningenVoor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie zijn twee gespreksgroepen in Groningen.Lees meer

  Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme.

  De gespreksgroep heeft een eigen gespreksleiding, bestaande uit 2 gespreksleiders. Dit zijn betrokken vrijwilligers die kennis van autisme hebben. De groepen hebben een informeel karakter. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Bijeenkomsten: iedere maand
  Aanmelden of informatie:  nvagroningengespreksgroep2@gmail.com

 • NVA-jongerencontactgroep GroningenEen gespreksgroep voor mensen met autisme in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar, met normaal tot hoge intelligentie.Lees meer

  We bespreken elke laatste maandag van de maand thema’s die jou bezighouden. Bij de gespreksgroep kun je ervaringen delen, moeilijke situaties voorleggen en elkaar helpen. Voorbeelden van thema’s zijn relaties en vriendschappen, studeren/werken en wonen.

  Aanmelden of informatie: nvajonggroningen@gmail.com

 • NVA-partner van gespreksgroepen Groningen (stad)Het is fijn andere partners van mensen met (vermoedelijk) autisme te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een veilige omgeving.Lees meer

  Deze gespreksgroep heeft als doel de partnerrelatie te bespreken en te verbeteren (en niet je rol als ouder). Dit zorgt ervoor dat ook partners zonder kinderen of kind gerelateerde problematiek makkelijker kunnen aansluiten.

  In Groningen (stad) zijn er twee partnergespreksgroepen.

 • NVA-ouder contact persoon GroningenSoms heb je als ouder van behoefte om even met iemand te praten. Mieke van Maanen staat voor je klaar.Lees meer

  Onze vrijwilligster Mieke van Maanen heeft jarenlange ervaring als gespreksleider voor gespreksgroepen voor ouders van kinderen  met een vorm van autisme (of een sterk vermoeden hiervan).

  Op dit moment begeleidt ze geen groepen meer maar richt ze zich voor de NVA op 1-op-1 contact met mensen.

  Heb je behoefte om eens te praten en hoeft dit niet per se in een groep dan staat Mieke voor je klaar. Je kunt haar zowel per mail als telefonisch bereiken via: miekevanmaanen@tele2.nl of 06-383 29 536

 • NVA ONLINE gespreksgroep – Voor ouders van kinderen met autisme - open inschrijving voorjaar 2024Gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme of het vermoeden hiervan. De groep rouleert in bijeenkomsten voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 12 jaar, van 12 tot 18 jaar, 18 jaar en ouderLees meer

  Beste ouders, zijn jullie op zoek naar een plek waar je ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met gelijkgestemden?

  Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan. Het is een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar niets raar is. De groep zal begeleid worden door ervaren vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Zij hebben ervaring met het begeleiden van groepen en hebben ook zelf ervaring met autisme. Per bijeenkomsten kunnen maximaal 8 deelnemers deelnemen.

  De groepen komen bijeen op de maandagavond van 20.00 tot 21.30 uur.

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 0 – 12 jaar: 3 juni (uiterlijk opgeven per 30 mei), thema: Zelfstandig leven, hoe ondersteun ik dat?

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 12 – 18 jaar:  8 juli (uiterlijk opgeven per 4 juli), thema: vakantie

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 18 jaar en ouder: 6 mei (uiterlijk opgeven per 2 mei): thema wonen

   

  Aanmelden/vragen: Heb je vragen of wil je direct aanmelden? Neem dan contact op met de gespreksleiders via dit mailadres: oudersvan.nva.online@autisme.nl

  p.s. Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties, daarom wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • Online gespreksgroep voor volwassenen met autismeVoor volwassenen met (vermoeden van) autisme met normale tot hoge intelligentieLees meer

  Autisme heb je een leven lang. De NVA biedt leden activiteiten om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen en met wie je kennis en ervaring kunt delen.
  Een gespreksgroep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De groep heeft een eigen gespreksleiding, betrokken vrijwilligers die ervaringsdeskundig zijn. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen zij ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Aanmelden

  De gespreksgroepen zitten vol op dit moment dus werken we met een wachtlijst. Wil je toch graag wat meer informatie of je opgeven voor de wachtlijst mail dan naar lotgenotencontact@autisme.nl

  Vacature

  Heb je zelf interesse om gespreksleider te willen zijn voor een online gespreksgroep kijk dan voor hier voor meer informatie of mail direct je motivatie en CV naar Astrid Palthe via astrid.palthe@autisme.nl

 • Nieuw! Online gespreksgroep voor vrouwen met autismeWil je je verbinden met gelijkgestemde vrouwen, ervaringen delen en steun vinden in een veilige en begripvolle omgeving? Dan is onze online gespreksgroep perfect voor jou!Lees meer

  Geleid door twee ervaringsdeskundige begeleiders, bieden wij een intieme setting waarin jouw stem wordt gehoord en begrepen. Samen delen we inzichten en bieden we elkaar ondersteuning.

  De dag en tijd van de bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers vastgesteld, zodat het perfect past in jouw schema. Met slechts 6 plekken beschikbaar, zorgen we voor een persoonlijke ervaring waarbij elke stem gehoord wordt.

  Meld je nu aan door te mailen naar vrouwenmet.nva.online@autisme.nl en maak deel uit van een ondersteunende gemeenschap. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

   

  Wat je nog meer moet weten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

 • NIEUW - Online groep voor Jongvolwassenen met Autisme (18 t/m 31 jr)Hey daar! Ben jij tussen de 18 en 31 jaar oud en op zoek naar een gezellige en ondersteunende plek om te kletsen over jouw ervaringen, uitdagingen en successen als jongvolwassene met (vermoeden van) autisme? Lees meer

  Dan nodigen we jou van harte uit om mee te doen met onze gloednieuwe online groep, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

  Wat je moet weten over de onlinegroep:

  • Wanneer: Een keer per maand
  • Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur
  • Leiderschap: Twee ervaringsdeskundige gespreksleiders
  • Groepsgrootte: Maximaal 8 deelnemers

  Kosten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

  Hoe kun je meedoen: Aanmelden of meer info krijgen is super simpel. Stuur gewoon een e-mail naar Jongvolwassenen.NVAonline@autisme.nl . We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen in onze groep waar begrip, herkenning en ondersteuning centraal staan.

  Belangrijk om te weten: Onze groep is een plek waar je vrijuit kunt praten over jouw ervaringen met autisme. Of je nu op zoek bent naar advies, wilt delen of gewoon wilt luisteren naar anderen, je bent welkom zoals je bent.

  Samen gaan we een community vormen waar begrip en acceptatie centraal staan. We hopen dat deze groep een waardevolle aanvulling zal zijn op jouw leven als jongvolwassene met autisme.

  Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via de eerder genoemde e-mail.

Sluiten
Word nu lid!