Home NVA Overijssel Lotgenotencontact Overijssel Gespreksgroepen Overijssel

Gespreksgroepen Overijssel

Voor wie behoefte heeft aan herkenning of steun

Voor mensen met autisme

Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie organiseert de NVA gespreksgroepen onder leiding van een gespreksleider. De gespreksleiders zijn betrokken en getrainde NVA vrijwilligers met kennis van autisme. Het doel van de gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en de gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme. De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Hieronder tref je het aanbod van Overijssel.

Voor partners van mensen met autisme

In deze gespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Als je te maken hebt met autisme in de relatie kunnen er allerlei specifieke problemen ontstaan. Gevoelens van eenzaamheid, van rouw om wat er niet is in de relatie, van het zich niet begrepen voelen door de partner en de omgeving, van zich schuldig voelen. Tijdens de bijeenkomsten is er sprake van herkenning en krijgen deelnemers vaak handvatten aangereikt. Hieronder tref je het aanbod van Overijssel.

 • NVA ONLINE gespreksgroep – Voor ouders van kinderen met autisme - open inschrijving voorjaar 2024Gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme of het vermoeden hiervan. De groep rouleert in bijeenkomsten voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 12 jaar, van 12 tot 18 jaar, 18 jaar en ouder Lees meer

  Beste ouders, zijn jullie op zoek naar een plek waar je ervaringen kunt delen en in contact kunt komen met gelijkgestemden?

  Het kan soms eenzaam zijn als ouder met autisme. Daarom is het zo fijn om in contact te komen met ervaringsgenoten. Je kunt van elkaar leren en begrip vinden voor situaties waar je anders alleen in zou staan. Het is een veilige omgeving waar je jezelf kunt zijn en waar niets raar is. De groep zal begeleid worden door ervaren vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Zij hebben ervaring met het begeleiden van groepen en hebben ook zelf ervaring met autisme. Per bijeenkomsten kunnen maximaal 8 deelnemers deelnemen.

  De groepen komen bijeen op de maandagavond van 20.00 tot 21.30 uur.

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 0 – 12 jaar: 3 juni (uiterlijk opgeven per 30 mei), thema: Zelfstandig leven, hoe ondersteun ik dat?

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 12 – 18 jaar:  8 juli (uiterlijk opgeven per 4 juli), thema: vakantie

  Bijeenkomsten leeftijdsgroep 18 jaar en ouder: 6 mei (uiterlijk opgeven per 2 mei): thema wonen

   

  Aanmelden/vragen: Heb je vragen of wil je direct aanmelden? Neem dan contact op met de gespreksleiders via dit mailadres: oudersvan.nva.online@autisme.nl

  p.s. Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties, daarom wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • Nieuw! Online gespreksgroep voor vrouwen met autismeWil je je verbinden met gelijkgestemde vrouwen, ervaringen delen en steun vinden in een veilige en begripvolle omgeving? Dan is onze online gespreksgroep perfect voor jou!Lees meer

  Geleid door twee ervaringsdeskundige begeleiders, bieden wij een intieme setting waarin jouw stem wordt gehoord en begrepen. Samen delen we inzichten en bieden we elkaar ondersteuning.

  De dag en tijd van de bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers vastgesteld, zodat het perfect past in jouw schema. Met slechts 6 plekken beschikbaar, zorgen we voor een persoonlijke ervaring waarbij elke stem gehoord wordt.

  Meld je nu aan door te mailen naar vrouwenmet.nva.online@autisme.nl en maak deel uit van een ondersteunende gemeenschap. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

   

  Wat je nog meer moet weten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

   

 • Online gespreksgroep voor volwassenen met autismeGespreksgroep is VOL - aanmelden kan wel maar dan kom je op een wachtlijst Voor volwassenen met (vermoeden van) autisme met normale tot hoge intelligentieLees meer

  Autisme heb je een leven lang. De NVA biedt leden activiteiten om elkaar te ontmoeten: mensen met autisme, hun ouders, partners en kinderen. Mensen aan wie je niet alles hoeft uit te leggen en met wie je kennis en ervaring kunt delen.
  Een gespreksgroep is informeel en heeft geen therapeutisch doel. De groep heeft een eigen gespreksleiding, betrokken vrijwilligers die ervaringsdeskundig zijn. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen zij ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten.

  Aanmelden

  De gespreksgroepen zitten vol op dit moment dus werken we met een wachtlijst. Wil je toch graag wat meer informatie of je opgeven voor de wachtlijst mail dan naar lotgenotencontact@autisme.nl

  Vacature

  Heb je zelf interesse om gespreksleider te willen zijn voor een online gespreksgroep kijk dan voor hier voor meer informatie of mail direct je motivatie en CV naar Astrid Palthe via astrid.palthe@autisme.nl

   

   

 • NVA-partnercontactgroep - OldenzaalVoor partners van mensen met een autisme spectrumstoornis (ASS) of een sterk vermoeden daarvan.Lees meer

  Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

  Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je al lang een relatie hebt, wel of geen kinderen hebt, veel of weinig problemen ervaart of wat de punten ook zijn waar je tegenaan loopt. De vrijwilligers van de NVA bieden een luisterend oor, geven leiding aan de groep en bieden stof tot nadenken.

  Groepsinformatie: deze groep komt iedere laatste woensdag van de maand bij elkaar tussen 09.45 en 11.15 uur.

  Data voor 2023: 29 november.

   

  Data voor voorjaar 2024: 31 januari, 28 februari, 27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni

  Adres
  Bibliotheek Oldenzaal
  In Den Vijfhoek 75
  7571 DV Oldenzaal

  Aanmelden is noodzakelijk en kan via contactpersoon Sandra Hoeks. Sandra is te bereiken via email: partnervan.nva.OV@autisme.nl

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NIEUW - Online groep voor Jongvolwassenen met Autisme (18 t/m 31 jr)Hey daar! Ben jij tussen de 18 en 31 jaar oud en op zoek naar een gezellige en ondersteunende plek om te kletsen over jouw ervaringen, uitdagingen en successen als jongvolwassene met (vermoeden van) autisme? Lees meer

  Dan nodigen we jou van harte uit om mee te doen met onze gloednieuwe online groep, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

  Wat je moet weten over de onlinegroep:

  • Wanneer: Een keer per maand
  • Tijd: 19.30 uur tot 21.00 uur
  • Leiderschap: Twee ervaringsdeskundige gespreksleiders
  • Groepsgrootte: Maximaal 8 deelnemers

  Kosten: De eerste twee sessies zijn gratis! Daarna vragen we een lidmaatschap bij de NVA, wat helpt bij de ondersteuning van onze activiteiten. Als alternatief kun je ook overwegen om een donatie te doen aan het Autisme Fonds.

  Hoe kun je meedoen: Aanmelden of meer info krijgen is super simpel. Stuur gewoon een e-mail naar Jongvolwassenen.NVAonline@autisme.nl . We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen in onze groep waar begrip, herkenning en ondersteuning centraal staan.

  Belangrijk om te weten: Onze groep is een plek waar je vrijuit kunt praten over jouw ervaringen met autisme. Of je nu op zoek bent naar advies, wilt delen of gewoon wilt luisteren naar anderen, je bent welkom zoals je bent.

  Samen gaan we een community vormen waar begrip en acceptatie centraal staan. We hopen dat deze groep een waardevolle aanvulling zal zijn op jouw leven als jongvolwassene met autisme.

  Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via de eerder genoemde e-mail.

 • NVA-gespreksgroep voor volwassenen met autisme - SteenwijkerlandDeze gespreksgroep biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin volwassenen met (vermoeden van) autisme elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Lees meer

  Onze bijeenkomsten zijn informeel en bieden de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer met gelijkgestemden te praten. Het delen van ervaringen kan vaak verhelderend en verbindend zijn. De bijeenkomsten worden begeleidt door ervaringsdeskundigen en per bijeenkomst zal er een thema besproken worden. Maximaal 8 deelnemers per keer.

  Tijd:
  Zaal open vanaf 19.15 uur
  Bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur

  Data voorjaar 2024 zijn: 21 maart, 25 april en 20 juni

  Locatie: Pannenkoekboerderij Steenwijk, Meppelerweg

  Aanmelden: Is wenselijk en kan via: nva.volwassenenmetass.steenwijk@autisme.nl

  Entree: Gratis, koffie en thee € 1,50.

  Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen, zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Daarom wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds erg op prijs gesteld. Voor minima is het lidmaatschap gereduceerd. Voor meer informatie over lidmaatschap kijk hier. Voor meer informatie over doneren kijk hier.

 • NVA-gespreksgroep Oldenzaal (ochtend)Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie is er een gespreksgroep in OldenzaalLees meer

  Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

  Groepsinformatie: de groep komt iedere tweede maandag van de maand van 9.45 tot 11.15 uur bij elkaar.

  Data voor 2023: 11 december

  Data voor voorjaar 2024: 8 januari, 5 februari (i.p.v 12 februari i.v.m. carnaval), 11 maart, 8 april, 13 mei, 10 juni en 8 juli

  Er is geen gespreksgroep op feestdagen en schoolvakanties

  Adres: bibliotheek Oldenzaal, adres: In den Vijfhoek 75, 7571 DV Oldenzaal.

   

  Aanmelden: Contactpersoon is Nico Busger op Vollenbroek. Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen met Nico via email: nva.twente@autisme.nl

  Iedereen is welkom en deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

   

 • NVA-gespreksgroep Oldenzaal (avond)Voor volwassenen met autisme met een normale tot hoge intelligentie is er een gespreksgroep in OldenzaalLees meer

  Het doel van een lotgenotengespreksgroep is het delen van ervaringen en gevoelens, je in een veilige omgeving kunnen uiten en elkaar helpen met tips en praktische handvatten. De groep is een bron van herkenning, erkenning en informatie. Daarnaast geeft het steun en kan zorgen voor nieuwe sociale contacten. De lotgenotengespreksgroep richt zich, in tegenstelling tot professionele hulpgroepen, niet op een specifieke hulpvraag en bijbehorende behandeling.

  Groepsinformatie: de groep komt iedere eerste maandag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur bij elkaar.

  Data voor 2023: 4 december

  Data voor voorjaar 2024: 5 februari, 4 maart, 8 april (i.p.v. 1 april i.v.m. Pasen), 6 mei (in de meivakantie), 3 juni en 1 juli

  Er is geen gespreksgroep op feestdagen en schoolvakanties

  Adres: De Stakenboer, Brugermeester Wallerstraat 115 in Oldenzaal

  Aanmelden: Contactpersoon is André Jansen. Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen via email: nva.volwassenenmet.oldenzaal@autisme.nl

  Iedereen is welkom en deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA-gespreksgroep voor ouders met een kind met autisme - OldenzaalVoor (groot)ouders/verzorgers van kinderen met ASS en/of AD(H)D van alle leeftijden.Lees meer

  Groepsinformatie: de groep komt elke eerste vrijdag van de maand van 9.45 tot 11.15 uur bij elkaar.

  Data voor 2023: 8 december

  Data voor voorjaar 2024: 5 januari, 2 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei (in de meivakantie) en 7 juni

  Adres: bibliotheek Oldenzaal, adres: In den Vijfhoek 75, 7571 DV Oldenzaal.

  Aanmelden:  bij voorkeur via email: nva.oldenzaal.ouders@autisme.nl Eventueel tel/whatsapp: 06-23360312, contactpersoon is Wim Oosterling

  Iedereen is welkom en deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA-partnercontactgroepen - ZwolleIn de regio Zwolle zijn altijd een of meer gespreksgroepen actief voor partners van mensen met een autisme spectrumstoornis (ASS) of een sterk vermoeden daarvan. Bij voldoende deelnemers wordt steeds een geheel nieuwe groep gestart.Lees meer

  Alle deelnemers willen in principe verder met hun partner, want ze houden van hem/haar. Maar hoe doen we dat en redden we dat wel? Want er gebeurt zo vaak iets dat we niet begrijpen. Herkenning en erkenning is daarom de rode draad in een groep. De bijeenkomsten zijn óf altijd op maandagavond óf op woensdagavond, afhankelijk wanneer de meesten kunnen, en dan eens per 4 weken, behalve in de zomer, en duren in ieder geval een jaar.

  Daarna bekijkt de groep hoe het verder gaat.
  De plaats waar de partnergroep bij elkaar komt is Zwolle.
  Gespreksleider is Jan Kerkhof.

  Voor meer informatie kunt u mailen naar: autpartnergroepzwolle@kpnmail.nl

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA-gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme - ZwolleIn Zwolle is een doorlopende gespreksgroep op woensdagavond voor ouders van kinderen of jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis of sterk vermoeden daarvan.Lees meer

  De problemen die ouders met opgroeiende kinderen ervaren staan centraal. Zowel één ouder als beide ouders tegelijk zijn welkom op de groep.

  Gespreksleiders zijn Henk en Geke Fernhout, de bijeenkomsten zijn in Zwolle Noord.
  Voor meer informatie kunt u mailen naar: aut.oudersgroepzwolle@gmail.com

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

 • NVA-gespreksgroepen - ZwolleHet doel van de beide doorlopende gespreksgroepen is om volwassenen met autisme met elkaar in contact te brengen en gelegenheid te bieden om met elkaar te praten over hun ervaringen met autisme.Lees meer

  De groepen zijn informeel en hebben geen therapeutisch doel. Gewenst is gemiddelde intelligentie of hoger teneinde goed mee te kunnen doen in een gespreksgroep. De groepen hebben óf een externe leiding, óf eigen deelnemers als gespreksleider. De deelnemers bepalen gezamenlijk de onderwerpen van gesprek. In een veilige omgeving kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen, gevoelens uiten en elkaar helpen met praktische tips en handvatten. Het kan ook een springplank zijn voor het opbouwen van een eigen sociaal netwerk.

  Er zijn 2 groepen, in Zwolle op woensdagavond, en in Nieuwleusen op donderdagavond.  De bijeenkomsten zijn 1x per maand,  behalve in de zomervakantie.  In januari en september kunnen nieuwe deelnemers instromen. Voor informatie of deelname kunt u mailen met autigroepjn@kpnmail.nl

  Deelname is gratis! Om voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten op te kunnen blijven komen zijn wij afhankelijk van onze leden en donaties. Mocht je na 2 proefmomenten definitief willen aansluiten bij de gespreksgroep, dan wordt lidmaatschap bij de NVA of een donatie aan het Autisme Fonds op prijs gesteld.

Sluiten
Word nu lid!