Home Over autisme Autisme en seksualiteit Autismekenmerken en seksualiteit Informatieverwerking

Informatieverwerking

Veel autistische mensen ervaren dat hun informatieverwerking/prikkelverwerking anders verloopt. Zij geven bijvoorbeeld aan dat zij alle details in hun omgeving waarnemen en dat het niet lukt om alles even snel te verwerken. Je kunt je dan overspoeld voelen door de veelheid aan informatie. Dit kan gaan over zintuiglijke prikkels, lichamelijke sensaties en gevoelens, maar ook over gesprekken, gedachten, beelden en emoties. Mensen beschrijven dat ze pas later overzicht ervaren over wat er gebeurde of dat ze zich pas op een later moment een mening kunnen vormen.

Anderen geven aan dat bepaalde informatie al hun aandacht op kan eisen. Die focus zorgt ervoor dat andere informatie niet of nauwelijks meer binnenkomt.

In intieme situaties waarin er nieuwe en mogelijk onverwachte dingen gebeuren, is dit weleens lastig. Als je meer tijd nodig hebt om bepaalde informatie/prikkels te verwerken, dan is het niet eenvoudig om tijdig te beseffen en aan te geven wat je wel of niet wilt. (zie ook Zintuiglijke prikkels, Overprikkeling en onderprikkeling, Interoceptie en alexithymie)

Bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking verloopt de informatieverwerking niet alleen anders, maar loopt bijvoorbeeld ook de kennis en het taalbegrip achter. Het is voor de persoon zelf, een partner, ouders of begeleiders belangrijk om goed op te letten en om elk stapje te begeleiden en bespreken.

Heb je een aanvulling?

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

 

  • Mensen met autisme vertellenLees meer
    • Ik zou graag willen weten hoe je negatieve seksuele ervaringen kan voorkomen als je verwerkingssnelheid traag is en je slecht kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Want dan ervaar je pas achteraf of het fijn was.
    • Soms voelt stimulatie heel lekker en wil ik doorgaan omdat ik anders de lust verlies. Maar als ik toch stop, dan merk ik vaak dat het eigenlijk al een tijdje te intens was. Ga ik alsnog door, dan raak ik echt overprikkeld.
    • Wij nemen de dag nadat we seks hebben gehad bewust de tijd om na te spreken hoe het écht was voor ons allebei. Daarvan leren we voor een volgende keer.
    • Ik heb samen met mijn partner verschillende seksuele scripts gemaakt voor onze seks. Niet alles uit het script hoeft iedere keer te gebeuren. De scripts geven mij houvast en maken het makkelijker om onze seks aan te passen aan wat ik aankan die dag.