Home Over autisme Autisme en seksualiteit Autismekenmerken en seksualiteit Beweging en motoriek

Beweging en motoriek

Misschien ervaar jij dat je je iets anders beweegt of een andere motoriek hebt dan mensen zonder autisme. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met het controleren van je bewegingen. Of niet goed weten waar je armen en benen zich bevinden ten opzichte van de rest van je lichaam of dat van je partner. Dit heeft te maken met je zogenaamde beweging-sensoren en je zintuig proprioceptie. Dit is het vermogen om de stand of bewegingsrichting van je lichaam waar te nemen en is bijvoorbeeld belangrijk om je balans te bewaren.

Sommige mensen met autisme geven aan dat ze misselijk worden van snelle of onverwachte bewegingen. Anderen bewegen dan weer wat houterig. Ook het onbewust hardhandig aanraken van jezelf en een ander is iets wat voorkomt. Als jij of je partner pijn ervaart, is het verstandig om te stoppen en te kijken hoe je ook anders kunt vrijen. In elk geval helpt het om hier met je sekspartner over te praten.

Mensen met autisme vertellen

  • Onverwachte bewegingen vind ik heel vervelend. Tijdens seks beweeg ik graag langzaam, dan ben ik me meer bewust van mijn bewegingen. Dat vind ik heel fijn, want ik kan me dan ook beter focussen.
  • Ik hou niet van zoenen: dat geeft me het gevoel dat ik stik.
  • Eigenlijk kan ik alleen maar klaarkomen als ik onder mag liggen met mijn partner boven op me die dan het meeste werk doet. Mijn partner wil graag andere standjes proberen, maar ik verlies snel mijn evenwicht of dan moet ik zo nadenken om de bewegingen goed uit te voeren, dat ik er zelf helemaal niet meer van kan genieten.
  • Ik vroeg mijn moeder (naar mijn idee waren mijn beide ouders autistisch) eens waarom ze niet van seks hield en het dus nooit deed met mijn vader. Haar antwoord: “Het is niet zo dat ik niet van seks hou, maar je vader is altijd zo ruw en onhandig.”
  • Ik kan niet goed aanvoelen in welke houding ikzelf het meeste plezier in seks kan ervaren. Als het wel eens goed gaat, dan onthoud ik dat niet voor een volgende keer.
  • Mijn partner geeft wel eens tips over seksstandjes. Ik vind dat lastig om uit te voeren, omdat ik het niet aanvoel. Als ik daar dan naar vraag leidt dat tot irritatie en is de erotische sfeer verpest.
  • Samen vrijen is als samen dansen: je houding op elkaar afstemmen en elkaars ritme aanvoelen. Maar samen dansen heb ik nooit gekund – ik voel de ander juist niet aan, en stond regelmatig op andermans tenen.

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

Sluiten
Word nu lid!