Home Over autisme Autisme en seksualiteit Wensen en grenzen Wettelijke grenzen

Wettelijke grenzen

In een aantal situaties is seksueel gedrag wettelijk verboden en dus strafbaar. De Nederlandse wet verschilt soms iets met de Belgische. Op allesoverseks.be/seks-en-de-strafwet vind je een duidelijk overzicht met wettelijk ontoelaatbaar gedrag in België. In Nederland is er niet één website waarop de wettelijke bepalingen in publiekstaal staan. Onderstaand staan enkele nuttige links opgenomen.

Mensen met autisme vertellen

  • Op de middelbare school werd ik vaak gepest. Op een gegeven moment kreeg ik naaktfoto’s van een klasgenoot doorgestuurd. Ik wilde dat helemaal niet en was ook bang dat het illegaal was om die te hebben. Ik durfde niets tegen mijn ouders te zeggen. Uiteindelijk heb ik dat wel gedaan, waarna zij het hebben besproken met de schooldirectie. Een paar weken later kregen we een les over sexting, wat goed was.
  • Mijn ex wilde vaak seks, ook als ik dat niet wilde. Ik kon moeilijk “nee” zeggen, dus liet ik het vaak toch toe. Mijn ex maakte hier misbruik van. Was zijn gedrag wettelijk verboden en kan ik alsnog aangifte doen?

Ouders vertellen

  • Mijn zoon (toen 26 jaar) leerde online een meisje kennen dat hij leuk vond. Na een tijdje werd hun online contact ook seksueel: ze stuurden elkaar spannende berichten en foto’s. Haar ouders kwamen achter dit contact en hebben aangifte gedaan: het meisje was pas 14. Mijn zoon had dat totaal niet in de gaten, hij let alleen maar op de ‘klik’ die hij met iemand ervaart.

Meer weten?

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

Sluiten
Word nu lid!