Home Over autisme Autisme en seksualiteit Seks hebben Soloseks en masturberen

Soloseks en masturberen

Masturberen, zelfbevrediging of soloseks betekenen hetzelfde. De meeste jongeren en volwassenen hebben hier ervaring mee. Het kan een fijne manier zijn om te genieten, om even te ontspannen en om je eigen lijf op seksueel vlak te leren kennen. Masturberen is niet iets om je voor te schamen.

Net als bij vrijen met anderen hoeft masturberen niet te leiden tot een orgasme – het kan ook prettig zijn om op een seksuele manier aandacht aan jezelf te besteden zonder dat je klaarkomt.

Je kunt masturberen als je single bent, maar ook als je een partner hebt. Sommige mensen vinden het leuk om samen te masturberen, anderen houden het liever privé. Masturberen in bijzijn van anderen dan je partner is meestal niet gepast.

Masturberen is ook een manier om je eigen lijf beter te leren kennen en te ontdekken wat je opwindend en fijn vindt. Als je weet wat je wensen zijn, kun je later beter je grenzen aangeven. Het is dus goed om je eigen lichaam te leren kennen voordat je seks hebt met iemand anders. Ook al kan eenzelfde aanraking anders voelen als die van je partner komt en dus niet door jezelf.

Mensen met autisme vertellen

 • Ik heb met masturberen veel geëxperimenteerd om te ervaren welke prikkels aansluiten bij mijn eigen behoeftes. Snel of langzaam, hard of zacht, verschillende materialen en speeltjes, met seksvideo’s en in totale stilte. Nu weet ik beter wat ik fijn vind.
 • Vroeger dacht ik dat masturberen niet hoort als je in een relatie zit. Nu weet ik dat dat onzin is.
 • Het is me nog nooit gelukt om klaar te komen. Niet via masturbatie en met een partner heb ik nog nooit seks gehad. Kan dat door mijn autisme komen? Dat ik dat gevoel gewoon niet in me heb, dat ik het (nog) niet heb ontwikkeld of dat ik het niet kan herkennen? Of werkt de ’techniek’ van je clitoris manipuleren gewoon niet voor een deel van de vrouwen met autisme? Zijn er in dat geval nog andere manieren om dan alsnog te kunnen klaarkomen?
 • Ik weet niet hoe ik moet masturberen.
 • Komt obsessief masturberen vaak voor bij mensen met autisme? Het voelt als een verslaving.
 • Bij het masturberen gebruik ik seksspeeltjes. Daarmee kan ik goed reguleren hoeveel prikkels ik krijg en hoe intens die zijn. Er zijn ook speciale speeltjes voor als je sensorisch overgevoelig bent of motorisch minder handig bent.
 • Ik denk zeker dat je teveel kunt masturberen. Ik heb een tijd gehad dat ik steeds vaker masturbeerde om maar een ontlading te voelen. Ik deed dat als afleiding van dingen die mij veel stress gaven.
 • Als tiener had ik twee vrienden met wie ik regelmatig in elkaars bijzijn masturbeerde. We vonden het spannend en deden het stiekem. Het was heel leerzaam om te kijken wat de ander deed.
 • Inmiddels vind ik uitstellen van mijn behoefte om te masturberen juist opwindend.

Ouders vertellen

 • Mijn dochter van 7 vindt het heerlijk om aan zichzelf te zitten, ook op haar intieme plekjes. Dat vinden we prima, behalve dat ze het ook in gezelschap van anderen doet. We hebben dat uitgelegd, maar ze doet het alsnog regelmatig. Het lijkt te gebeuren zonder dat ze erbij nadenkt.
 • Ik heb mijn autistische zoon toen hij nog klein was uitgelegd dat niemand zijn geslachtdelen mag aanraken. Hij heeft het heel letterlijk begrepen en raakt ook zichzelf niet aan. Hij is nu 17. Het kan zijn dat hij echt (nog) geen interesse heeft in masturbatie, maar ik ben bang dat hij het misschien niet doet omdat hij me te letterlijk heeft begrepen. Hoe maak ik hem duidelijk dat hij zichzelf mag aanraken als hij het wil, zonder dat hij in de war raakt of gaat denken dat hij het moet doen?

Professionals vertellen

 • Ik zie veel jongeren die dwangmatig lijken te masturberen. Samen bepalen we of het problematisch als iemand daar zoveel tijd en aandacht aan besteedt. We gaan dan bijvoorbeeld na waar het uit voortkomt en of het negatieve gevolgen heeft.
 • Ik heb meerdere jongens gekend die zichzelf bezeerden of lichamelijk beschadigden door te vaak en/of te hardhandig te masturberen. Het was moeilijk om hen rustiger aan te laten doen.

Meer weten

 • Kijk voor praktische informatie over soloseks en masturberen op sense.info, seksualiteit.nl, allesoverseks.be.
 • In het grootschalige Amerikaanse onderzoeksproject OMGYes is met video’s en animaties concreet in beeld gebracht welke technieken vrouwen van allerlei leeftijden gebruiken tijdens het masturberen. Om toegang te krijgen tot het beeldmateriaal, moet je met een eenmalige betaling een account aanmaken. (De betaling draagt bij aan het onderzoeksproject.)
 • Er zijn (web)winkels die seksspeeltjes verkopen voor mensen met prikkelgevoeligheid of motorische bijzonderheden. Kijk bijvoorbeeld eens in de webwinkel van Intiem enzo of als je lichamelijke beperkingen ervaart op de Hulpmiddelenwijzer.

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

 • Kan masturberen kwaad?Masturberen kan geen kwaad, tenzij je jezelf beschadigt. Het kan zijn dat je te intensief masturbeert zonder dat je het zelf doorhebt. Lees meer

  (Zie ook Voelen en Bewegen en motoriek) Stop dus als je pijn voelt, of als je merkt dat je lijf beschadigd raakt.

  Voor mensen met autisme en verstandelijke beperking kan het extra lastig zijn om te stoppen en is het soms nodig dat een ander hen daarbij helpt.

 • Kan je teveel masturberen?Lees meer

  Veel masturberen is geen probleem zolang je jezelf niet beschadigt en het je niet hindert om andere dingen te doen. Als je niet meer toekomt aan andere activiteiten die je eerst graag deed, of als je activiteiten onderbreekt om te gaan masturberen, dan neemt het misschien een te groot deel van je leven in beslag.

  Is dat bij jou het geval? Probeer dan eerst zelf minder te masturberen, bijvoorbeeld door bewust iets anders te gaan doen als je de drang naar soloseks voelt opkomen. Bedenk andere manieren om te ontladen of ontspannen. Lukt dat niet, zoek dan hulp. (Zie ook Overprikkeling/onderprikkeling, Specifieke interesses en Hulp & ondersteuning).

Sluiten
Word nu lid!