Interoceptie en alexithymie
Niet iedereen kan sensaties en signalen in zijn lijf goed waarnemen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld geen honger en dorst. Het kan ook zijn dat je opwinding niet ervaart of als iets anders ervaart. Het vermogen om prikkels van binnenuit je eigen lichaam waar te nemen, noemen we interoceptie. Soms lees je ook over alexithymie; moeite hebben met het ervaren of omschrijven van je eigen emoties. Het lijkt erop dat ongeveer de helft van de mensen met autisme en 1 op 10 mensen in de algemene bevolking alexithymie heeft.
Meer weten hierover? Kijk dan hier:
Er is nog weinig bekend over de manier waarop interoceptie en alexithymie samenhangen met seksualiteitsbeleving. Toch is het best aannemelijk dat er een verband is en mensen met autisme geven dit ook aan.
- Verbinding voelen met je lijfSommige mensen met autisme ervaren de interne prikkels in hun lichaam verminderd, vertraagd of helemaal niet. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om onderscheid te maken tussen kriebels in je buik, seksuele opwinding en negatieve spanning. Als je je interne prikkels verkeerd interpreteert, reageer je daar misschien ook niet op een goede manier op.
Lees meer
Als je bijvoorbeeld tijdens (solo)seks de oplopende opwinding in je lijf ervaart als stress, stop je misschien met de seks in plaats van dat je klaarkomt. Of andersom: als je gestresst bent maar denkt dat het om seksuele opwinding gaat, kan het leiden tot frustratie als het niet lukt om tot een orgasme te komen.
Ook mensen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking kunnen bijvoorbeeld gaan masturberen bij negatieve spanning. Het kan bij hen tot frustratie leiden als het juist door de spanning niet lukt om klaar te komen, of als de spanning niet weggaat ondanks een orgasme.
Mensen met autisme vertellen
- Ik vind het ingewikkeld om bij mezelf na te gaan wat ik wil als het gaat om fysiek contact. Het is al lastig om aan te voelen of ik honger heb.
- Sport, yoga, dansen, humor, muziek helpen me te ontspannen en mijn lichaam meer te voelen. Er is nog zoveel om te leren.
- Tantra heeft mijn partner en mij geleerd om ons eigen lijf beter te leren kennen en op elkaar af te stemmen.
- Ik vind het lastig om tijdens intimiteit met de snelle veranderingen in mijn lichaam om te gaan.
- Tijdens het vrijen voel ik van alles, maar ik vind het lastig om die gevoelens te kunnen plaatsen.
- Het boek Intimiteit van Paul Verhaeghe was voor mij heel verhelderend in het begrijpen waarom ik weinig verbinding voel met mijn eigen lijf.
- Ik ervaar dat de verbinding met mijn lichaam hapert en dat ik geen idee heb wat ik zelf wil.
Professionals vertellen
- Ik kom regelmatig jongens tegen die het gevoel hebben dat het logisch is om te gaan masturberen als ze een erectie hebben. De meeste mannen krijgen meerdere keren per dag een erectie, zeker bij een seksuele gedachte. Ik leg dan uit dat opwinding ook weer overgaat als je er niks mee doet of als je je even ergens anders op richt. Masturberen doe je op een moment en op een plek waarin dit past.
Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.
Directe link naar dit itemhttps://www.autisme.nl/over-autisme/autisme-en-seksualiteit/autismekenmerken-en-seksualiteit/interoceptie-en-alexithymie#verbinding-voelen-met-je-lijf
- Ervaren van je gevoelens en behoeftesWeten wat je wilt en wat je prettig vindt: het is voor vrijwel iedereen een zoektocht met vallen en opstaan Voor veel mensen met autisme lijkt het aanvoelen van de eigen behoeftes en gevoelens nog lastiger. Sommigen missen zelfs helemaal het gevoel van een eigen identiteit.Lees meer
Als je zelf niet voelt wat je wil, dan kun je dat natuurlijk ook niet duidelijk maken aan je partner. Hierover lees je meer op Wensen en grenzen.
Mensen met autisme vertellen
- Ik zou zo graag een manier vinden waardoor ik er voor mezelf achter kan komen wat ik wil. In het intieme deel van mijn relatie lijkt het extra belangrijk om goed te kunnen communiceren over behoeftes. Toch is het vaak zo dat ik ofwel geen idee heb wat ik prettig vind, ofwel het niet onder woorden kan brengen.
- Ik vind het moeilijk om te voelen of ik verliefd ben of dat ik iemand gewoon erg leuk vind. Net zoals ik het niet weet hoe ik voel of ik seksueel intiem met iemand wil zijn of dat ik gewoon een arm om me heen wil.
- Hoe weet ik wat ik aantrekkelijk vind in een partner qua gender, uiterlijk en innerlijk?
- Ik heb heel uiteenlopende en ook wel verwarrende impulsen, ervaringen en fantasieën. Dat maakt het moeilijk om een beeld te vormen van mijn ‘seksuele zelf’. Hierdoor kan ik dit ook moeilijk uitdragen tijdens contact met anderen.
- In tijdschriften wordt nogal eens geschreven over seksualiteit. Het lijkt dan alsof iedereen daar zo zelfverzekerd over is. Ik vraag me af of mijn eigen onzekerheid komt door mijn autisme of dat veel meer mensen onzeker zijn over seksualiteit en er juist daarom veel over wordt geschreven.
- Ik kijk altijd naar seksfilmpjes en dat probeer ik dan met mijn vriendin, maar zij vindt dat niet altijd leuk. Dat snap ik niet, we hebben dan toch gewoon seks. Ik weet niet wat ik anders kan doen. (man met autisme en verstandelijke beperking)
- Maskeren is voor mij intussen helaas een tweede natuur. Ik vraag me af of het daardoor komt dat ik mezelf op het gebied van mijn seksualiteit nog steeds niet goed begrijp. Hoe kom ik erachter wie ik zelf ben en welke laagjes van mij aangeleerd zijn?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik doe wat ik leuk vind en dat ik me niet te veel laat beïnvloeden door maatschappelijke normen, zoals die dikwijls voorkomen in series en de media?
- Op seksueel gebied heb ik van alles van mezelf verwacht zonder dat ik dat fijn vond of daarnaar verlangde. Hoe vind ik na zoveel camouflage mezelf terug?
- Ik vraag me af of seksualiteit bij autisten anders is en of dit samenhangt met de mate waarin je identiteit zich heeft gevormd. Dus of je vanuit je bewustzijn duidelijk weet wat je graag wilt en welke behoeftes je hebt.
- Omgaan met nieuwe lichamelijke sensaties vind ik lastig. De eerste paar keer dat ik een orgasme had, raakte ik daar erg van in de war. Het voelde zo overweldigend en ik wist niet wat ik verwachten kon. Nu ik ermee bekend ben, kan ik me eraan overgeven en ervan genieten.
Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.
Directe link naar dit itemhttps://www.autisme.nl/over-autisme/autisme-en-seksualiteit/autismekenmerken-en-seksualiteit/interoceptie-en-alexithymie#ervaren-van-je-gevoelens-en-behoeftes
- Blogs van mensen met autismeNeuroElfje schreef een blog over alexithymie en het verband met prikkelgevoeligheid en maskeren.Lees meer
Wat is alexithymie? – NeuroElfje
Directe link naar dit itemhttps://www.autisme.nl/over-autisme/autisme-en-seksualiteit/autismekenmerken-en-seksualiteit/interoceptie-en-alexithymie#blogs-van-mensen-met-autisme