Home Over autisme Autisme en seksualiteit Over deze webpagina’s

Over deze webpagina’s

Nederlands-Vlaamse samenwerking

De teksten op deze webpagina’s zijn in 2023/2024 ontwikkeld in een Nederlands-Vlaamse samenwerking. De webteksten vind je ook terug op participate-autisme.be.

Vanuit Nederland is de Informatietafel Autisme verantwoordelijk voor dit project. Aan deze informatietafel werken organisaties die publieksinformatie maken over autisme samen aan verbetering van informatievoorziening voor mensen met autisme en hun naasten.

Partners aan de Informatietafel Autisme:

De Informatietafel Autisme wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor Vlaanderen komt dit project voort uit de ambitie van Tara De Laet en Ilse Noens (KU Leuven) en Jeroen Dewinter (GGzE, Tilburg University,  Tranzo en KU Leuven) om kennis rond autisme en seksualiteit breed en laagdrempelig beschikbaar te stellen voor mensen met autisme en hun naasten. Aditi vzw ondersteunde de uitwerking van dit project, terwijl Participate! (Martine Thys) het platform ‘participate-autisme.be’ biedt waarop de informatie beschikbaar is. Het project is mogelijk dankzij financiering van het Departement Zorg  en van het ‘Fonds ICT Community for Autism Spectrum Disorder’ onder de Koning Boudewijnstichting.

Research en tekstontwikkeling in samenwerking met Annelies Meuleman (Meuleman Autisme Advies), ervaringsdeskundig (beleids-)adviseur.

Tekstredactie in samenwerking met Magali de Reu, ervaringsdeskundig copywriter en schrijfster.

Algehele projectleiding: Jessica Slijpen (Lupeo).

Informatietafel autisme seksualiteit logo's deel 1

Externe review

Aan de externe review werkten onder andere de volgende organisaties en personen mee:

Gebruikte kennisbronnen

Bij de ontwikkeling van de teksten is gebruik gemaakt van ervaringskennis, wetenschappelijke kennis en praktijkkennis.

De ervaringskennis komt voornamelijk uit een online vragenlijst die begin 2023 door 324 mensen met autisme en naasten (partners, ouders/verzorgers) is ingevuld. In 2021 zijn 18 Vlaamse volwassenen met autisme geïnterviewd om inzicht te krijgen in hun informatiebehoefte rond seksualiteit en relaties. Daarnaast haalden we inzichten uit publiekelijk gedeelde ervaringen op social media, in blogs en vlogs, gepubliceerd door mensen met autisme. De quotes op deze pagina’s zijn gebaseerd op deze ervaringskennis, met een redactionele bewerking. Op diverse pagina’s zijn verwijzingen naar blogs en vlogs van ervaringsdeskundigen opgenomen.

Naast de inbreng vanuit ervaringskennis, zijn ook diverse wetenschappers en professionals uit de beroepspraktijk betrokken bij de totstandkoming van deze teksten.

Doelgroep

Deze webpagina’s zijn ontwikkeld voor alle mensen met autisme, hun naasten en andere geïnteresseerden. Niet alle onderwerpen zijn relevant voor iedereen of op elke leeftijd.

We denken dat de informatie ook interessant is voor professionals en wetenschappers.

Doorontwikkeling

We zijn ons ervan bewust dat er gezichtspunten en ervaringen ontbreken. Zo hebben we bijvoorbeeld weinig specifieke input van jongeren of mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Kennis en inzichten blijven in ontwikkeling. Daarom zullen we deze webpagina’s in de toekomst aanvullen.

Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen? Deel het met ons via dit webformulier.

 

 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!