Home Over autisme Autisme en seksualiteit Seks hebben Hoe heb je seks?

Hoe heb je seks?

Seks hebben: hoe doe je dat? Sekstechnieken – zoals zoenen, vingeren, aftrekken, likken of standjes – kan je op verschillende manieren leren. Bijvoorbeeld door erover te lezen, naar filmpjes te kijken, het er met anderen over te hebben, of door het zelf (samen of alleen) te doen.

Zowel mensen met als zonder autisme gaan op zoek naar informatie. Het is niet altijd makkelijk om betrouwbare en duidelijke voorlichting te vinden. Het leren van sekstechnieken kan iets anders werken als je autistisch bent.

Mensen met autisme geven bijvoorbeeld het volgende aan wat ze lastig vinden bij het leren van sekstechnieken:

 • ‘Zo moet het’ bestaat niet, dus je weet ook niet wat je kunt verwachten of wanneer je iets goed doet.
 • Nieuwe dingen uitproberen kan spannend zijn.
 • Er is nauwelijks passend voorlichtingsmateriaal.
 • Moeilijk om voorlichtingsmateriaal te vertalen naar je eigen lijf en je eigen leven.
 • Niet helemaal in je eigen lichaam aanvoelen wat goed voelt (lees Interoceptie en alexithymie en Beweging en motoriek).
 • Niet goed aanvoelen wat jouw sekspartner prettig vindt.
 • Weinig contacten met leeftijdsgenoten/peergoup om over seks te praten en/of om ervaring mee op te doen.

Mensen met autisme vertellen

 • Hoe kan ik het initiatief nemen en affectie tonen zonder dat het een ‘ingestudeerde uitvoering van een stappenplan is’?
 • Hoe leer je intiem te zijn en seks te hebben als je aanrakingen eng vindt?
 • Van nature beleef ik seksualiteit zoals ook vaak in tantra wordt beschreven. Ik ben met mijn aandacht heel sterk in het moment, en beleef elke aanraking en andere sensaties heel bewust. Ik raak niet altijd seksueel opgewonden maar dat vind ik ook minder belangrijk.
 • Seks hoeft niet op de manier waarop we het kennen van televisie. Je hoeft bijvoorbeeld niet te zoenen.

Partners vertellen

 • Mijn man was vroeger ongeduldig in het vrijen. Ik dacht dat hij geen aandacht voor mij kon hebben en dat geloofde hij zelf ook. Dankzij tantra hebben we ontdekt dat je kunt leren om aandacht te hebben en met aandacht aan te raken.
 • Waar vind ik goede informatie?Er zijn online en offline veel informatiebronnen met uitleg over sekstechnieken. Hieronder geven we een aantal goede bronnen aan.Lees meer

  Websites

  Op deze websites vind je concrete uitleg over sekstechnieken:

  Boeken

  Er zijn enkele boeken over autisme en seksualiteit. Sommige daarvan besteden ook aandacht aan sekstechnieken. Kijk hiervoor onder Meer informatie/Boeken

 • Kan iemand mij leren hoe je seks hebt?Wat voelt fijn en wat niet? Veel mensen ontdekken dat in de praktijk door hun eigen lichaam te verkennen. Dat kan onder andere door te masturberen, door met leeftijdsgenoten ervaringen uit te wisselen of door samen met een sekspartner te experimenteren. Lees meer

  Wil je op weg worden geholpen in het leren van seksuele handelingen, dan heb je verschillende mogelijkheden.

  Soms wordt binnen seksuele voorlichting of vorming (bijvoorbeeld op school, door ouders of door begeleiders) aandacht besteed aan verschillende sekstechnieken en hoe je daar meer over kunt leren. (Zie ook Seksuele voorlichting).

  Sommige seksuologen en hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben zowel kennis op het gebied van seksualiteit als over autisme, en kunnen je advies geven. Zij maken soms gebruik van voorlichtingsmateriaal en methodes die ontwikkeld zijn voor jongeren en volwassenen met autisme. Er is ook voorlichtingsmateriaal voor mensen met een verstandelijke beperking. (Lees meer op Meer informatie, hulp en ondersteuning).

  Sekszorg en sekswerk (prostitutie) zijn verschillende vormen van seksuele dienstverlening die je soms ook kunnen helpen om sekstechnieken te leren. (Lees meer op Meer informatie, hulp en ondersteuning).

 • Heb je een aanvulling?Mis je een bepaald onderwerp? Heb je een goede tip of een ervaring die anderen verder kan helpen?Lees meer

  Deel het met ons via dit webformulier.

   

Sluiten
Word nu lid!