Home Nieuws Prijs van rijbewijskeuring gaat weer omhoog
5 juni 2024 - Psychiaters en neurologen vechten verlaging met succes aanPrijs van rijbewijskeuring gaat weer omhoog

De tarieven voor de rijbewijskeuring gaan weer omhoog. Psychiaters en neurologen maakten succesvol bezwaar tegen een eerdere verlaging. 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de ‘marktmeester’ van de Nederlandse zorg, verlaagde de tarieven eerder per 1 januari 2024. Dit gebeurde nadat er bij deze organisatie veel klachten binnenkwamen, onder meer van mensen met autisme. Veel mensen vonden de keuringen ’te licht’ en ’te duur’.

Het beprijzen van de zogeheten ‘indirecte tijd’ werd aan banden gelegd. Het gaat daarbij om de tijd die in rekening wordt gebracht voor de voorbereiding van de keuring en het opstellen van het rapport. Bovendien mochten psychiaters en neurologen de keuring niet langer  (een aantal keren) met 15 minuten verlengen, maar nog maar (maximaal 6 keer) met 5 minuten. Ook dat drukt de prijs, zo was de verwachting.

Duurder

Psychiaters en neurologen maakten echter met succes bezwaar tegen de lagere tarieven, zo blijkt nu. Zonder meerdere extra eenheden ‘indirecte tijd’ is de vergoeding niet kostendekkend, aldus de medisch specialisten.  ‘De juridische onderbouwing van de eerder gemaakte aanscherping blijkt na herbeoordeling niet stevig genoeg’, zo schrijft de NZa op haar website. ‘Dit deel van het bezwaar heeft de NZa om die reden gegrond verklaard.’

De verlaging van de tarieven is begin april teruggedraaid, met terugwerkende kracht tot 1 januari dit jaar. Op een ander punt haalden de psychiaters en neurologen overigens bakzeil. Een medische keuring mag nog altijd slechts per 5 minuten worden verlengd (dit mag maximaal 6 keer tegen een vast tarief). En niet, zoals voor 1 januari dit jaar, meteen per 15 minuten. Informatie over alle nu geldende maximumtarieven vind je hier.

Onacceptabel

De prijs van de rijbewijskeuringen zal nu zeer waarschijnlijk weer stijgen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt dit onbegrijpelijk. Wij zijn tegen medische keuringen voor mensen met autisme die hun rijbewijs willen behalen omdat nergens uit blijkt dat die nodig zijn voor verkeersveiligheid. Dat mensen met autisme daarmee ook nog op extra kosten worden gejaagd, is onacceptabel. Helemaal aangezien er bij de NVA nog altijd veel klachten binnenkomen over de kwaliteit van de keuringen door psychiaters en neurologen.

Verder lezen:

Sluiten
Word nu lid!