Home Nieuws Rijbewijskeuring door medisch specialist wordt goedkoper
17 oktober 2023 - Na klachten van mensen met autismeRijbewijskeuring door medisch specialist wordt goedkoper
foto Andraz Lazic / Unsplash

De rekening voor een rijbewijskeuring wordt in 2024 makkelijker te controleren. Het maximale tarief van de keuring gaat omlaag.

Met ingang van 1 januari 2024 mogen medisch specialisten geen extra zogeheten ‘indirecte tijd’ meer in rekening brengen tijdens een rijbewijskeuring voor mensen met autisme. Dit is tijd die in rekening wordt gebracht voor zaken als de voorbereiding van de keuring en het opstellen van het rapport.

Klachten

Ook is de factuur straks makkelijker te controleren. ‘Het gaat immers om de tijd dat iemand bij de arts binnen is geweest’, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de ‘marktmeester’ van de zorg. De NZa heeft samen met het CBR tot de wijziging besloten. Dit deden zij nadat er veel klachten binnenkwamen van mensen die de keuringen ’te licht’ en ’te duur’ vonden. Deze klachten kwamen onder meer van mensen met autisme.

Maximumtarief

Naast het basistarief (107, 60 euro exclusief btw voor een keuring die 15 minuten duurt) mogen medisch specialisten vanaf 2024 nog maximaal zes keer vijf minuten (zes keer 17,93 euro, exclusief btw) in rekening brengen. Op dit moment mogen specialisten de keuring meerdere keren verlengen met 15 minuten. Daarnaast mogen zij nu ook nog twee toeslagen in rekening brengen voor extra indirecte tijd.

Inspanning

In het nieuwe basistarief zit ook een vergoeding voor 15 minuten indirecte tijd. Extra indirecte tijd mogen medisch specialisten vanaf 2024 echter alleen nog in rekening brengen voor mensen met de volgende vier aandoeningen: progressieve neurologische en neuromusculaire ziektebeelden; dementie; persoonlijkheidsstoornissen en bij verslaving aan bijvoorbeeld alcohol en drugs. ‘We willen dat er voor eenvoudige keuringen minder en een redelijker bedrag betaald wordt’, aldus de NZa. ‘Meer passend bij de inspanning van de keurend specialist.’

Maximumbedrag

Volgens de Nza wordt dit met ingang van 2024 het maximumbedrag voor de keuring van mensen met autisme: het basistarief van 107,60 euro + maximaal 6 x 17,93 euro (= 107,58 euro) = 215,18 euro exclusief btw (21%).

De vergoeding voor de keuring reken je meteen af met de specialist. Het CBR adviseert op zijn website om vooraf om een prijsopgave te verzoeken en om bij de betaling altijd te vragen om een gespecificeerde factuur.

In een eerder bericht stond dat het nieuwe basistarief 50,78 euro exclusief btw bedraagt. Dit is helaas onjuist. Het juiste bedrag is met ingang van 1 januari 2024: 107,60 euro exclusief btw. 

 

 

 

 

 

 

Sluiten
Word nu lid!