Home Doneer AutismeFonds Business Partners Achtergrond

Achtergrond

AutismeFonds Business Partners

Werknemers met autisme vind je in alle denkbare sectoren. De meeste mensen met autisme werken echter in de zorg en in de ict, zo blijkt uit gegevens van het Nederlands Autisme Register (NAR).  Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, resultaatgerichtheid, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht.

Onbekendheid met autisme en hardnekkige vooroordelen weerhouden werkgevers er soms van om in zee te gaan met een werknemer met autisme. Een gemiste kans, want mensen met autisme kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de werkvloer. Het zijn vaak loyale, eerlijke en resultaatgerichte medewerkers die zich goed kunnen specialiseren. En die – niet onbelangrijk – vaak lang bij een bedrijf blijven als zij het er eenmaal naar hun zin hebben.

Werknemers met autisme die steun ondervinden van hun werkgever en collega’s zijn het meest succesvol, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Die steun kan bijvoorbeeld bestaan uit de bereidheid om aanpassingen te verrichten op de werkvloer. Heel vaak gaat het hierbij om relatief kleine veranderingen. Een voorbeeld is dat de radio op de werkvloer minder hard wordt gezet (of helemaal uitgaat) of dat een bureau niet langer op een plek staat waar veel mensen langslopen.

Gelukkig valt ‘autismevriendelijk’ op de werkvloer steeds vaker samen met ‘werknemervriendelijk’. Zo zouden stress en extreme tijdsdruk volgens het populaire boek It doesn’t have to be crazy at work – volgens The Economist het allerbeste managementboek van 2018 – op de moderne werkvloer een uitzondering moeten vormen en niet de regel.

Samenvattend: Voor veel mensen met autisme is het ondanks hun vaak bijzondere talenten lastig om aan een reguliere betaalde baan te komen. Ook is het vaak lastig voor mensen met autisme om hun baan te behouden, omdat zij verkeerd begrepen worden door collega’s of leidinggevenden of onvoldoende begeleiding krijgen. Terwijl met wat meer kennis over autisme en een beetje begeleiding deze mensen wél hun baan hadden kunnen behouden. Door middel van de AutismeFonds Business Partners wil het AutismeFonds hier aandacht voor vragen en hier ook daadwerkelijk iets aan doen door werkgevers voor langere tijd aan zich te verbinden.

 

 

Sluiten
Word nu lid!