Home Nieuws Motie langdurige indicaties aangenomen
12 april 2024 - 'Ieder jaar opnieuw aantonen dat je nog autisme hebt, zorgt voor veel onnodige stress'Motie langdurige indicaties aangenomen

Indicaties voor mensen met een levenslange beperking moeten standaard langdurig worden afgegeven, ongeacht de zorgwet. Dit eist de Tweede Kamer in een dinsdag aangenomen motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Harmen Krul (CDA). Mensen met een levenslange beperking mogen meebeslissen over hoe vaak een herindicatie wenselijk is, aldus de motie ‘regelen dat in alle zorgwetten langdurige indicaties worden afgegeven voor mensen met een levenslange beperking en cliënten inspraak geven op herindicatietermijn’.

Tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het VN- Verdrag handicap vroeg de NVA op 20 maart aandacht voor de korte duur van de indicaties. Henri Mandemaker, belangenbehartiger van de NVA, gaf daarbij onder andere  aan: “Een ander probleem voor veel mensen met autisme is de kortlopende indicatie voor het krijgen van zorg. Dit zorgt voor veel onnodige onrust en stress, want iedere keer moet je opnieuw weer gesprekken voeren met mensen die je niet kent en vervolgens maar weer afwachten of je je indicatie weer krijgt. Helemaal vreemd is dat je ieder jaar opnieuw moet aantonen dat je nog autisme hebt. Dit is raar, want autisme heb je je leven lang!“

De tekst van de motie, ingediend tijdens het debat over het VN-Verdrag handicap van 3 april –  luidt: “constaterende dat mensen met een beperking soms elk halfjaar een nieuwe indicatie nodig hebben; verzoekt de regering te regelen dat in alle zorgwetten langdurige indicaties worden afgegeven voor mensen met een levenslange beperking en de cliënten inspraak te geven op de termijn waarbinnen herindicatie plaatsvindt.” Hopelijk zorgt deze motie ervoor dat ook mensen met autisme op termijn langdurige indicaties ontvangen. Dit voorkomt dat zij keer op keer de stress ervaren van weer een nieuwe beoordeling.

Bij de lancering van Autisme op de Agenda vertelde Fay Briggeman (links op de foto) – één van de mensen uit het boek- aan Lisa Westerveld (rechts op de foto) hoeveel stress het haar oplevert om ieder jaar opnieuw een pgb te moeten regelen bij de gemeente.

 

Sluiten
Word nu lid!