Home Nieuws Autismevriendelijkheidsprijzen 2024 uitgereikt
2 april 2024 - In de categorie particulier, organisatie en leerkrachtAutismevriendelijkheidsprijzen 2024 uitgereikt

Op 2 april, Wereld Autisme Dag, zijn de autismevriendelijkheidsprijzen uitgereikt. Dat gebeurde bij de Amsterdamse handelsbeurs, die geopend werd door Evelien Britt, vrijwilliger bij de NVA-informatie & advieslijn. Autobedrijf Wittebrug is uitgeroepen tot meest autismevriendelijke organisatie en Terry Hasselo won in de categorie persoon. Eline de Vries en Tamara werden Leerkracht van het Jaar.

Autismevriendelijkheidsprijs particulierIn de categorie Particulier koos de jury unaniem voor Terry Hasselo. Zij is hoofd Bureau Beveiligingsautoriteit bij het ministerie van Justitie. “Zij is een mooi voorbeeld hoe iemand het verschil kan maken in het gewone leven van iemand met autisme. Wat zij doet als leidinggevende om haar werknemer met autisme te laten functioneren is indrukwekkend. Zij is bereid om werkaanpassingen te doen om een collega met autisme in zijn kracht te zetten, ook als dat aanpassingen voor haar eigen situatie betekent. Zij geeft de werknemer met autisme haar vertrouwen en zorgt voor verbinding met hem en de rest van de afdeling om hem goed te laten functioneren, ook als het even wat minder goed gaat”, schrijft de jury.

“Ik vind het normaal om rekening te houden met mensen en te denken in mogelijkheden”, reageert Terry. “Richard is mijn plaatsvervanger. Na zijn diagnose bleek dat hij bijvoorbeeld beter geen piketdiensten kan draaien en dat hij beter functioneert in de 2e lijn. Hij kan snel tot de kern doordringen en verbanden leggen, maar praten kost hem veel energie. Dus heb ik nu een tweede plaatsvervanger aangesteld. Het is een kwestie van goede afspraken maken en goed in gesprek blijven.”

Organisatie

Autismevriendelijkheidsprijs organisatieAutobedrijf Wittebrug in Bergschenhoek is uitgeroepen tot meest autismevriendelijke organisatie. ‘We gunnen eigenlijk iedereen met autisme een werkgever als Wittebrug”, schrijft de jury in haar rapport. “De collega’s accepteren de collega met autisme helemaal en helpen hem waar ze kunnen, en geven hem alle vertrouwen. Rust, orde, regelmaat is voor hem zó belangrijk en dat vindt hij daar. De collega’s lopen weg met hem en zijn blij met hem als hun collega.”

“We zouden hem niet meer kunnen missen hoor”, reageert Vincent van Dijk. “En we kunnen trouwens nog meer collega’s gebruiken, niet alleen als monteur maar bijvoorbeeld ook in het magazijn.” Ook Vincent noemt het vanzelfsprekend om rekening te houden met de behoeftes van medewerkers. Toch zien we helaas vaak dat werkgevers niet willen investeren en mensen met autisme een belemmering vinden. Dus Wittebrug is een terechte winnaar.

Leerkracht

Autismevriendelijkheidsprijs leerkrachtLeerkracht van het Jaar zijn Eline de Vries (leerkracht) en Tamara Floors (leerkrachtondersteuner) van Montessori-school Van Lith in Deventer. “Eline en Tamara laten een jongen met autisme na een moeilijke situatie weer met plezier naar school gaan”, aldus de jury. Elke ochtend komt Tim op school binnen in een apart kamertje, waar hij in alle rust door Tamara wordt opgevangen. Hij kijkt daar even een filmpje, waardoor hij kan landen op school. Na een aantal minuten loopt hij, door een rustige school, naar zijn nieuwe klas. Als dit eenmaal is gelukt, verloopt de rest van de dag prima. “We zien aan alles dat ze ons kind zien, en we zien ook dat ze dat bij alle andere kinderen doen. Het zorgt ook voor een verandering in onze thuissituatie. Minder spanning, minder woede-uitbarstingen, minder frustratie, tegelijkertijd zien we dat het zelfvertrouwen van Tim weer groeit”, schrijven de ouders in hun nominatie.

“In het Montessori-onderwijs kijken we naar het individuele kind. Wat heeft dit kind nodig? We bieden een vaste structuur en veel mogelijkheden om te ontprikkelen: er is een stilteplek, we hebben buiten werkplekken. Als Tim ‘in rood’ zit, kan hij even in de zitzak muziek luisteren of Brainblocks doen met Tamara. Aan het eind van de dag bespreken we met de ‘gevoelsthermometer’ hoe de dag is verlopen. Wat ging goed, wat was nog lastig? Wat is handig om morgen anders te doen?”, vertelt Eline. “Zonder Tamara zou ik dit niet zo kunnen doen.”

 

Sluiten
Word nu lid!