Home Nieuws NVA en Brunel openden handelsdag Amsterdamse beurs
4 april 2024 - NVA-vrijwilliger verrichtte gongslag op Wereld Autisme DagNVA en Brunel openden handelsdag Amsterdamse beurs

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) opende samen met Brunel de Amsterdamse effectenbeurs op dinsdag 2 april, Wereld Autisme Dag. De gongslag werd verzorgd door Evelien Britt, vrijwilliger bij de NVA Informatie & Advieslijn.

De beursgong werd live uitgezonden op RTL Z en is hier terug te zien:

NVA in gesprek met UWV

Met de beursgong vraagt de NVA aandacht voor de ruim 52 procent van de mensen met autisme die zonder werk thuis zit, terwijl ze een waardevolle aanwinst zijn op de werkvloer. De NVA vindt dat onverenigbaar met de krappe arbeidsmarkt, waar op dit moment vele tienduizenden onvervulde vacatures zijn.

Daarom heeft de NVA de afgelopen maanden regelmatig overlegd met het UWV over autisme en werk. Tijdens deze gesprekken hebben we onderzocht hoe we de positie van mensen met autisme op de arbeidsmarkt kunnen versterken via het online platform Werkweb-Autisme. We bespraken ook het UWV-beleid en de knelpunten die mensen met autisme volgens de NVA ervaren.

Over- en onderschatting

“Het is voor mensen met autisme vaak een uitdaging werk te vinden en te behouden, omdat hun sterke en zwakke punten op het gebied van werk niet altijd duidelijk zijn”, stelt Caroline Verkerk, directeur NVA en AutismeFonds. “Het UWV schat soms de mogelijkheden van mensen met autisme verkeerd in. Het is cruciaal om goed naar de persoon te luisteren en maatwerk te bieden, waarbij het Werkweb-Autisme kan ondersteunen.”

Als arbeidsmarktbemiddelaar probeert Brunel de arbeidsmarkt positief te beïnvloeden voor mensen met autisme door onder meer de initiatieven van de Brunel Foundation. “De kunst van het evenwicht is de perfecte balans vinden binnen een arbeidsrelatie en een gezonde en stimulerende werkomgeving te bieden waarin iemand met autisme zichzelf kan zijn. Iedere medewerker is uniek, waardoor je altijd moet blijven zoeken naar oplossingen om in evenwicht te blijven”, aldus Femke Dijkstra, directeur Brunel Foundation.

Brunel autisme op de agenda

Na de beursgong ontvingen Femke Dijkstra (Brunel), Marianne Aalders (Euronext) en Maritska Aarts (Brunel) het boek Autisme op de Agenda.

Eenvoudige aanpassingen

Belangrijk is dat werkgevers gaan inzien dat mensen met autisme beschikken over specifieke talenten en vaardigheden die meerwaarde kunnen hebben voor hun bedrijf. Bovendien zorgen ze voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. De aanpassingen die sommige werknemers met autisme nodig hebben zijn doorgaans vrij makkelijk te realiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als het dempen van te felle lichten, het bieden van structuur of een vaste werkplek.

Kortom, werknemers met autisme kunnen een heel waardevolle bijdrage leveren. Hun sterke kanten, waaronder nauwkeurigheid, loyaliteit en doorzettingsvermogen komen in veel functies goed van pas.

Werkwebautisme.nl is dé plek voor werkgevers en collega’s om meer informatie en tips te vinden over autisme en werk.

Sluiten
Word nu lid!