Home Nieuws Uitreiking HanneMiekeprijs 2023
23 oktober 2023 - Noa de Keijzer wint met haar onderzoek 'Gender op het spectrum: een systeemtherapeutisch perspectief'Uitreiking HanneMiekeprijs 2023

Winnaar van de HanneMiekeprijs 2023 is Noa de Keijzer met haar onderzoek ‘Gender op het spectrum: een systeemtherapeutisch perspectief’. Zij deed dit onderzoek voor haar Bachelorproef van de opleiding Social Work aan de Hogeschool Rotterdam.

Het is een onderzoek naar de integratie van het thema gender in de systeemtherapie van transgender jongeren met autisme binnen de Kinder- en Jeugdkliniek van het Erasmus MC-Sophia. Uit het onderzoek blijkt dat er een gebrek aan kennis is en dat kennis een basisvoorwaarde is voor goede zorg voor deze groep. Op basis hiervan heeft Noa de Keijzer drie kennisposters ontworpen om informatie over gender te geven en daarnaast om transgender jongeren, hun omgeving en professionals de weg te wijzen naar goede informatiebronnen en mogelijkheden voor ondersteuning.

Gender op het spectrum

De jury vindt ‘gender op het spectrum’ een relevant thema waarover nog weinig bekend is. ‘Het is een eigentijds onderwerp dat erg leeft. Over dit onderwerp bestaat nog veel handelingsverlegenheid bij professionals en gebrek aan nuance in het publieke debat. Het is belangrijk dat er meer bekendheid komt en ruimte om gender bespreekbaar te maken. Deze Bachelorproef biedt aanknopingspunten, aan de hand van kennisposters, om meer over gender te leren en in gesprek te gaan met autistische transgender jongeren’, aldus het juryrapport.

Het onderzoek heeft volgens de jury een degelijke opzet en goede begrippenlijst: ‘Het is een aansprekende kritische beschouwing met een mooie opbouw. Helder opgeschreven onderzoeksverslag met sensitief taalgebruik.’ Verder viel de jury de vormgeving in positieve zin op met prachtige foto’s en bijzondere lay-out van de tekst.

GenderHanneMiekeprijs

Jan Schäffer richtte in 2009 het HanneMiekefonds op, ter nagedachtenis aan zijn dochter Hanneke en haar grootmoeder Mieke Schäffer-de Gardeijn. Hij overleed in maart van dit jaar. De HanneMiekeprijs wordt ieder jaar uitgereikt, doorgaans aan het eind van de Autismeweek. In samenwerking met het HanneMiekefonds wordt deze prijs toegekend aan een MBO-, HBO-, of WO- student die een afstudeerwerkstuk of -scriptie heeft geschreven waarin autisme centraal staat. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 500 euro, dat vrij te besteden is.

De NVA reikt de HanneMiekeprijs uit tijdens het NVA-Autismecongres op 11 november. Noa de Keijzer zal die dag haar drie kennisposters presenteren op de informatiemarkt.

Vergroten van kennis over gender

De drie posters vormen het eindproduct van het afstudeeronderzoek ‘Gender op het spectrum; een systeemtherapeutisch perspectief’ en kun je hier bekijken.

Sluiten
Word nu lid!