Home Nieuws Zo is Sinterklaas óók leuk voor kinderen met autisme
14 november 2019 - 5 TipsZo is Sinterklaas óók leuk voor kinderen met autisme

Met de landelijk intocht van Sinterklaas op 16 november in Apeldoorn breekt het Sinterklaas-seizoen weer volop aan. Hoe zorg je ervoor dat het voor jouw kind met autisme niet té spannend wordt? Vijf tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest.

 

 

1. Maak een Sinterklaas-kalender

Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van afbeeldingen, bijvoorbeeld tekeningen, pictogrammen of uitgeknipte plaatjes. In de kalender staan in elk geval de belangrijkste ‘Sinterklaasmomenten’ zoals bijvoorbeeld:

 • wanneer je kind naar een Sinterklaasprogramma op de televisie mag kijken zoals het Sinterklaasjournaal.
 • wanneer jullie samen de (digitale) speelgoedfolders gaan bekijken. Veel folders (bijvoorbeeld van Playmobil en Lego) vind je hier.
 • wanneer Sinterklaas het verlanglijstje wil ontvangen.
 • wanneer je kind de schoen mag zetten 
 • wanneer Sinterklaas de cadeautjes hoopt te kunnen brengen;
 • wanneer Sinterklaas op andere plekken zal opduiken, bijvoorbeeld op school of bij opa en oma.
 • wanneer Sinterklaas Nederland weer zal verlaten.

Zie ook deze tips van Geef me de 5

2. Bespreek het Sinterklaasfeest met school

Het bezoek van Sinterklaas aan school gaat mogelijk gepaard met meer prikkels en onzekerheden dan je kind aan kan. Probeer vooraf zoveel mogelijk informatie van school te krijgen over wat er allemaal zal gaan gebeuren zodat je je kind hierop kan voorbereiden. Vraag aan school of je kind zich aan het feest mag onttrekken als het hem teveel wordt. Het is fijn voor je kind als school vooraf een rustige plek aanwijst waar het in dat geval heen kan gaan.

3. Geef je kind ‘cadeau-regie’

Dit kan je overwegen als je kind duidelijk lijdt onder de onzekerheid rond de cadeautjes van Sinterklaas. Neem je kind in dat geval mee naar de winkel (of naar de website van de winkel) en zoek samen de cadeautjes uit. Laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn straks van mij. Het is misschien niet helemaal zoals het hoort, maar je kunt het makkelijk uitleggen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Sinterklaas heeft gebeld en hij heeft mij gevraagd om alvast samen met jou de cadeautjes te gaan kopen. Hij denkt namelijk dat jij dat prettiger vindt.’

4. Onthul Het Grote Geheim

Merk je dat jouw kind érg ongelukkig en/of angstig wordt van alle ‘verrassingen’ rond het Sinterklaasfeest, overweeg dan om Het Grote Geheim te onthullen. Dat kan voor problemen zorgen met leeftijdsgenootjes die het geheim nog niet kennen – maar als je denkt dat jouw kind er veel rust door krijgt, is het misschien toch de moeite waard. Sommige kinderen worden extreem angstig of onrustig van het idee dat Sinterklaas ’s nachts over het dak loopt en Pieten elk moment door de schoorsteen kunnen vallen. 

5. Maak een Sinterklaasavond-draaiboek

Maar ook hiervoor zoveel mogelijk gebruik van afbeeldingen. In het draaiboek staat bijvoorbeeld:

 • wie er op Sinterklaasavond (of -ochtend of -middag) allemaal aanwezig zijn (bijvoorbeeld opa & oma, nichtjes &neefjes, ooms & tantes).
 • wie de cadeautjes uit de grote zak mag halen (één persoon, of iedereen om de beurt?).
 • wanneer een bijbehorend gedicht wordt voorgelezen (voor of na het uitpakken van het cadeautje?).
 • wanneer er een pauze wordt ingelast (bijvoorbeeld voor warme chocolademelk en snoep).
 • tot hoe laat er met het nieuwe speelgoed gespeeld mag worden.

Tot slot: alle kinderen met autisme zijn anders. Bovenstaande tips zijn misschien nuttig in jullie situatie, maar misschien ook helemaal niet. Kijk vooral naar wat jouw kind nodig heeft voor een geslaagd Sinterklaasfeest!

 

Door onze redactie

Sluiten
Word nu lid!