Home Actueel Congres & themadagen NVA AutismeCongres 2019 Bekroonde animatiefilm: Mind My Mind

Bekroonde animatiefilm: Mind My Mind

Mind My Mind is een feel good movie over een jonge man met autisme die ontdekt dat hij gewoon zichzelf mag zijn. Sterker nog, pas wanneer hij stopt met camoufleren worden zijn leuke kanten zichtbaar voor het meisje op wie hij verliefd is.

Social script

De film van regisseur Floor Adams biedt een uniek inkijkje in het ‘autistische brein’. Heel invoelbaar wordt bijvoorbeeld de grote worsteling die veel mensen met autisme doormaken op sociaal gebied – zeker als er liefde in het spel is. Want voor de liefde bestaat nauwelijks een bruikbaar social script.

Adams, die zes jaar aan de film werkte, verwerkte in haar film onder meer haar ervaringen als docent animatie aan een kunstopleiding voor jongeren met autisme. Ook stelde zij tijdens de voorbereiding de volgende vraag aan mensen met autisme via Facebook: wat wil je dat de wereld weet over autisme?’

Keuze-stress

Eén antwoord hoorde zij opvallend vaak terug: hoe moeilijk én vermoeiend het is om keuzes te maken. ‘Niet alleen op praktisch gebied, zoals de keuze voor kaas in de supermarkt, maar ook op sociaal gebied’, zegt Adams. ‘Geef ik wel het sociaal wenselijke antwoord? Dat probeer ik in mijn film te laten zien.’

Gouden Kalf-nominatie

Mind My Mind is (nog) niet in roulatie gegaan in Nederland, maar is dit jaar wel al te zien geweest op meerdere nationale en internationale filmfestivals. Daarbij valt de film steevast in de prijzen. Zo won Mind My Mind onder meer de publieksprijs tijdens filmfestivals in Brussel (ANIMA), in Nijmegen (Go Short) en Stuttgart. Ook is de film geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie tijdens het Nederlands Film Festival 2019. Door filmpromotor EYE International is de film onlangs zelfs ingestuurd voor de Oscars van 2020!

De film Mind My Mind is van 13.00 tot 13.40 uur te zien in de grote zaal.

Lees hier het hele NVA- interview met regisseur Floor Adams.

Sluiten
Word nu lid!