Home Nieuws Autvinder-prijzen uitgereikt
11 april 2024 - Ruben en Bastiaan winnen met de CoffeeboyAutvinder-prijzen uitgereikt

Donderdag 4 april zijn de prijzen in de Autvinder-wedstrijd uitgereikt tijdens het Design Your Life-symposium bij Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Uit vele inzendingen selecteerde de jury twintig finalisten. Daaruit werden in vier categorieën winnaars gekozen. Bastiaan Jong en Ruben Plooster werden met hun Coffeeboy de overall winnaar.

Autvinder is gelieerd aan het onderzoeksproject Design Your Life. Doel van de wedstrijd is om te laten zien hoeveel innovatief talent er is onder mensen met autisme. De arbeidsmarkt zou dit potentieel veel beter kunnen benutten.

Juryvoorzitter Tjerk Feitsma prees de puurheid van de ideeën. “Autisten die hun eigen ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Dat is mooi om te zien!” Zoals de NeuroNav AI van Twan Wildeboer, dat autisten helpt met het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals tijdsbeheer en prioriteiten. Of de Signaleringsplanner van Rineke Duijster, een modulair planningsysteem om grip te krijgen op tijd en energie.

Verrast werd de jury door unieke inzendingen, zoals bijvoorbeeld de Schimmelpreventor, dat schimmelvorming detecteert en waarschuwingen geeft. “Die is nog nergens ter wereld uitgevonden!  Of neem de smart wc-bril, met een pedaal om de bril omhoog en omlaag te doen. Zoiets kan je huwelijk redden!”

Categorieën

De prijzen werden uitgereikt in de volgende categorieën: innovatie voor het leven als autist, innovatie voor thuis, innovatie voor wereldverbetering en technische innovatie. De winnaars zijn respectievelijk Romano Sandee, Eva Rood, Maarten Hundscheid en het duo Ruben Plooster en Bastiaan Jong.

Romano maakte de website Uit met autisme, Eva ontwierp een potloodriem, Maarten maakte een digitaal aquarium voor dementerende bejaarden en Ruben en Bastiaan bedachten de Coffeeboy, waarmee blinden en slechtzienden zelf koffie kunnen halen uit een automaat met touchscreen. Inmiddels zijn alle koffieapparaten bij de provincie Gelderland en Drenthe voorzien van deze uitvinding. Op de CoffeeBoy, die Ruben en Bastiaan maakten bij 3D Ambacht, is octrooi aangevraagd.

Informatie over alle finalisten is te vinden op autvinder.nl

Winnaars Autvinder en betrokkenen DYL

Sluiten
Word nu lid!