Home Nieuws Wat zeggen politieke partijen over de zorg?
20 november 2023 - Tweede Kamerverkiezingen 2023Wat zeggen politieke partijen over de zorg?

Woensdag gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijk moment, want zo kun je een beetje invloed uitoefenen. Maar op welke partij moet je stemmen? Er zijn zoveel thema’s en partijen, soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Je kunt natuurlijk de Stemwijzer https://www.stemwijzer.nl/ of het Kieskompas invullen. https://www.kieskompas.nl/

Je hoeft niet alles helemaal uit te pluizen, kies een voor jou belangrijk thema en vergelijk daarin de standpunten van verschillende partijen. Een voor ons belangrijk thema is bijvoorbeeld Zorg. Hoe denken politieke partijen over de ggz, mentale gezondheid, (de)stigmatisering en wachtlijsten? Op https://www.kiesvoorggz.nl/ kun je bovenin kiezen voor thema’s en voor politieke partijen.

Op de nationale zorggids vind je een handig overzicht van de standpunten van politieke partijen. Zo heeft Volt bijvoorbeeld expliciet in haar programma opgenomen dat het onbegrip voor ADHD en autisme wordt verkleind met lesprogramma’s voor leraren en leerlingen.

Verder heeft de nationale zorggids op een rijtje gezet, wat de partijen zeggen over het zorgpersoneel, zoals bijvoorbeeld een maximum aantal zzp’ers in de ggz.

Ook IederIn heeft de verkiezingsprogramma’s op een rijtje gezet. Er zijn partijen die slechts weinig aandacht hebben voor mensen met een beperking in hun programma’s, waaronder ook het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. En er zijn partijen die er veel aandacht aan besteden, zoals GroenLinks-PvdA en D66. Goed nieuws is dat veel partijen de stapeling van zorgkosten willen verminderen. Teleurstellend is dat maar weinig partijen oog hebben voor de toenemende verschillen in voorzieningen tussen gemeenten.

Sluiten
Word nu lid!