Home Nieuws Design Your Life zoekt deelnemers
5 september 2023 - Ontwerp zelf oplossingen voor problemen waar je tegenaan loopt!Design Your Life zoekt deelnemers

Design Your Life is een ‘toolkit’ die autistische jongvolwassenen helpt bij het ontwerpen van hun eigen ondersteunende technologie. Een voorbeeld van ondersteunende technologie is een fidget spinner, die rustgevend werkt. Een ander voorbeeld is een slimme wekker, die helpt met het plannen van je dag. Met de Design Your Life toolkit ga je iets bedenken dat je leven makkelijker kan maken. En door het vervolgens zelf te maken of te kopen, ga je ook echt in de praktijk ervaren of het werkt. Zo leer je meteen ook meer over jezelf. Je komt erachter wat jij belangrijk vindt om zelfstandig te zijn, en je kan hier met anderen over praten tijdens het ontwerpproces.

De Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en Universiteit Twente ontwikkelden samen de Design Your Life-methode. “Bij productontwikkeling is er nog te weinig aandacht voor neurodiversiteit. Bij het ontwerpen van websites, apps of producten wordt wel vaak rekening gehouden met bijvoorbeeld slechtziendheid of laaggeletterdheid, maar er wordt nog te weinig gekeken naar prikkelgevoeligheid”, vindt Thijs Waardenburg, onderzoeker bij Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Met Design Your Life kun je daar zelf iets aan doen.

Aan het project werken vijf organisaties mee die jongeren met autisme ondersteunen. Daarnaast nemen een werkgevers- en een werknemersorganisatie en vier bedrijven uit de creatieve industrie deel. De NVA is als belangenvereniging betrokken.

Evaluatie: deelnemers gezocht!

Er is de afgelopen twee jaar veel onderzoek gedaan naar de Design Your Life-toolkit. Dit in samenwerking met autistische jongvolwassenen, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Thijs Waardenburg: ‘We willen de toolkit nu graag evalueren. We gaan testen of de toolkit ook doet wat het moet doen.’

‘Daarom zijn we op zoek naar autistische jongeren/volwassenen (15-35 jaar) die de toolkit echt gaan gebruiken. Ervaring met ontwerpen en technologie is (juist) niet nodig. Ben of ken jij een jongvolwassene met autisme? Of begeleid je jongvolwassenen met autisme? Doe dan mee en ontwerp zelf oplossingen met de Design Your Life-toolkit. Afhankelijk van jouw wensen, mogelijkheden en ontwerpproces ga je in 2-6 maanden stap-voor-stap aan de slag. Hiervoor ontvang je een vergoeding van 170 euro, en de uren van de betrokken zorgprofessional worden gewoon uitbetaald.’

Interesse? Je kunt je aanmelden door te mailen naar thijs.waardenburg@han.nl

Inmiddels hebben al zoveel mensen zich aangemeld, dat aanmelden niet meer mogelijk is.

Sluiten
Word nu lid!